Νέα φ/β τεχνολογία συνδυάζει αγωγιμότητα και διαφάνεια

Διαβάστηκε από 1596 αναγνώστες -

Ένα νέο αγώγιμο, λεπτό φιλμ για φωτοβολταϊκά πάνελ αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη της τεχνολογίας στα φωτοβολταϊκά, που ανοίγει το «δρόμο» για την περαιτέρω βελτίωση των ηλιακών κυττάρων.

 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κορέας και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, ανέπτυξαν ένα νέο υλικό λεπτής μεμβράνης, το οποίο και ξεχωρίζει για ένα μοναδικό συνδυασμό χαρακτηριστικών. Είναι εξαιρετικά αγώγιμο στην ηλεκτρική ενέργεια, εύκαμπτο, με δυνατότητα τεντώματος και σχεδόν εξ ολοκλήρου διαφανές.

Πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό βέβαια, είναι ο συνδυασμός της αγωγιμότητας με τη διαφάνεια, αφού μέχρι στιγμής, όλα τα πάνελ της αγοράς, διαθέτουν είτε το ένα είτε το άλλο. Πρόκειται δε για ένα φιλμ, το οποίο και θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατασκευή πιο αποδοτικών ηλιακών πάνελ, αυτό-θερμαινόμενων «έξυπνων» παραθύρων, ευέλικτων οθονών και επιφανειών υψηλής ψύξης.

Εκτός από τις μελλοντικές εφαρμογές σε οθόνες αφής, ηλιακά κύτταρα και ευέλικτες οθόνες όμως, οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει και τις νανο-ίνες από κράμα χαλκού, τις οποίες διαθέτει ως βασικό υλικό, σε οποιαδήποτε επιφάνεια, δημιουργώντας, για παράδειγμα, νανο-υφή υλικά, που μπορούν να απομακρύνουν τη θερμότητα, με υψηλή απόδοση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ