«Εκτινάσσεται» η ηλιακή ενέργεια έως το 2030

Διαβάστηκε από 1648 αναγνώστες -

Το μερίδιο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και στο 13% επί των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών, σύμφωνα με νέα έκθεση του IRENA.

 
Έτοιμη για μια «εκτίναξη» της δυναμικής της και της συμμετοχής της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, φαίνεται ότι είναι η ηλιακή βιομηχανία, εξαιτίας και του περιορισμού του κόστους της. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η ηλιακή ενέργεια από φωτοβολταϊκά μπορεί να «εκτοξευθεί» από τα 227 GW εγκατεστημένης ισχύος σήμερα, σε δυναμικότητα της τάξης των 1.760 με 2.500 GW μέχρι το 2030.

Εστιάζοντας στην τεχνολογία, την οικονομία, τις εφαρμογές, τις υποδομές, την πολιτική και τις επιπτώσεις, η έκθεση παρέχει μια επισκόπηση της παγκόσμιας βιομηχανίας ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας και τις προοπτικές της για το μέλλον.

Σημειώνει μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, οι νέες εγκαταστάσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα, έφθασαν να αντιπροσωπεύουν το 20% μεταξύ των συνολικών εγκαταστάσεων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη δυναμική του κλάδου σε αυτόν τον τομέα. Είναι χαρακτιριστικό μάλιστα ότι την τελευταία 5ετία η σχετική εγκατεστημένη ισχύ ενισχύθηκε από 40 GW σε 227 GW στο κλείσιμο του 2015.

Αντίστοιχα δε, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά για στέγες, υπολογίζεται ότι ανήλθαν στα 67 δισ. δολάρια, με το συνολικό ποσό στα διασυνδεδεμένα να φθάνει τα 92 δισ. δολάρια και στα αυτόνομα τα 267 δισ. δολάρια, το 2015. Πρόκειται άλλωστε για τη χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε και νέο ρεκόρ χαμηλού κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο, με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Περού, το Μεξικό και το Ντουμπάι να «σέρνουν το χορό», ενισχύοντας και τις προοπτικές για το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς. Μία έτερη δημοσίευση της IRENA μάλιστα, εκτιμά ότι το μέσο κόστος για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την ηλιακή και την αιολική τεχνολογία θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κατά 26 με 59% μέχρι το 2025.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ