Στις 4.250 οι νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των φωτοβολταϊκών

Κατά 309% αυξήθηκε η αγορά των φωτοβολταϊκών μέσα στο 2010, δημιουργώντας 4.250 θέσεις εργασίας. Πέντε ελληνικά εργοστάσια παρήγαγαν 51 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών πέρυσι, το ένα τρίτο των οποίων εξήχθη σε άλλες χώρες, φανερώνοντας πέρα από τη μεγάλη αύξηση εγκαταστάσεων και μια ενδιαφέρουσα ανάπτυξη στην παραγωγή.

 
Αντίστοιχη ανάπτυξη βλέπουμε και στις εταιρείες παραγωγής βάσεων στήριξης (trackers). Με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, το 2011 θα είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, καθώς πολλές διαδικασίες απλοποιούνται και σε ειδικές περιπτώσεις, όπως στα διατηρητέα κτίρια, στις οποίες απαγορευόταν να γίνει εγκατάσταση, δίνεται πλέον η δυνατότητα τοποθέτησης, με κάποιες προϋποθέσεις βέβαια. Επίσης, διευκολύνονται οι μικρές επενδύσεις σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, για εγκαταστάσεις μέχρι και 100 κιλοβάτ, με μέγιστη κάλυψη του οικοπέδου στο 60%, ενώ μειώνεται ο αριθμός των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ανοίγει ο δρόμος και για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εάν δεν απαγορεύεται από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, με τον όρο πάντα ότι η εγκατάσταση θα εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα χώρο. Παρόλα αυτά, απαγορεύεται η διάνοιξη οδών σε τέτοιες περιοχές ή η διαπλάτυνση ήδη υπαρχόντων.

Οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν μάλλον από τις καλύτερες αυτήν την περίοδο στη χώρα μας. Πρέπει όμως να βελτιωθεί το δίκτυο ηλεκτρισμού, να γίνουν και άλλα βήματα προς την ευκολότερη έκδοση αδειών και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής σύνδεσης. Νέες τεχνολογίες αναπτύσσονται καθημερινά και πρέπει να είμαστε σε θέση να τις υποδεχτούμε και να τις ενσωματώσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ