Καλωδιώσεις για Φ/Β από την ΔΗΜΟΥΛΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε.
Διαβάστηκε από 3039 αναγνώστες -
Οι καλωδιώσεις μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης αποτελούν σημαντικό παράγοντα της απόδοσής της. Θα πρέπει να γίνεται πάντα ηλεκτρολογική μελέτη από τον αρμόδιο μηχανικό και να επιλέγονται οι κατάλληλες διατομές και οι τύποι των καλωδίων που θα χρησιμοποιηθούν.
Τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής των καλωδίων είναι ο τρόπος εγκατάστασης, η αντοχή στις καιρικές συνθήκες και η πτώση τάσης που δημιουργούν συνδέοντας ένα Φ/Β κύκλωμα, λόγω αποστάσεων.
Η πτώση τάσης επηρεάζει την απόδοση και την ασφαλή λειτουργία μίας Φ/Β εγκατάστασης και αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να είναι κάτω του 1% στο κύκλωμα συνεχούς αλλά και εναλλασσόμενου ρεύματος. Σε διαφορετική περίπτωση, στο κύκλωμα συνεχούς ρεύματος θα υπάρχουν ενεργειακές απώλειες (αναλογικά μειωμένος βαθμός απόδοσης), όπως επίσης και στο κύκλωμα εναλλασσόμενου, στο οποίο όμως ενέχει επιπρόσθετα ο κίνδυνος βλάβης ή δυσλειτουργίας του αντιστροφέα τάσης (inverter).
Τα ειδικά καλώδια στο συνεχές κύκλωμα (DC solar cables) θα πρέπει απαραίτητα να έχουν διπλή μόνωση και επικασσιτερωμένο χαλκό. Δε συνιστώνται καλώδια με ηλεκτρολυτικά καθαρό χαλκό (κόκκινο χαλκό), διότι θα υπάρξει οξείδωση κατά τη σύνδεσή τους με τους ειδικούς συνδετήρες των πάνελς και των αντιστροφέων και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης.
Επιπλέον, είναι μονοπολικά και εύκαμπτα προς διευκόλυνση του εγκαταστάτη και συνήθως χωρίζονται χρωματικά ανάλογα με την πολικότητα του καθενός στο κύκλωμα.
Με υψηλές αντοχές
Το μαύρο χρώμα στην εξωτερική μόνωση όλων των καλωδίων γενικότερα, εμπεριέχει άνθρακα, του οποίου τα μόρια απορροφούν και διασπούν φυσικά και ευκολότερα την υπεριώδη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια αντοχή τους σε έκθεση στον ήλιο.
Η έκθεση της εξωτερικής μόνωσης στον ήλιο, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη θερμικών φορτίων στην εσωτερική μόνωση -λόγω και της φύσεως του συνεχούς ρεύματος- επιβάλλει οι μονώσεις των καλωδίων αυτών να είναι ειδικές, με μεγαλύτερη αντοχή στη θερμοκρασία λειτουργίας (100+οC) και περιβάλλοντος (90οC) από τα συνήθη καλώδια εξωτερικού χώρου. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται θερμοπλαστικά ελαστομερή ή μόνο ελαστομερή μείγματα με δικτύωση των μοριακών τους δεσμών. Με αυτόν τον τρόπο, οι ειδικές μονώσεις των καλωδίων «solar» γίνονται ανθεκτικές σε χημικά, στο όζον, στο νερό, στην υδρόλυση, ενώ παράλληλα είναι βραδύκαυστες, δεν εκλύουν δηλητηριώδη αέρια (ελεύθερα αλογόνων) και πυκνούς καπνούς.
Γενικότερα, η χρήση των καλωδίων αυτών καθιστά εγγυημένη την αντοχή τους για τουλάχιστον 25 χρόνια λειτουργίας σε Φ/Β εγκατάσταση, βάσει πιστοποιήσεων ή ακόμα και γραπτής εγγύησης που παρέχουν κάποιοι επώνυμοι κατασκευαστές, όπως ο οίκος LAPP KABEL για τη σειρά καλωδίων OLFLEX SOLAR.
Προσοχή στην εγκατάσταση
Οι συνδέσεις στο κύκλωμα συνεχούς ρεύματος γίνονται με ειδικούς συνδετήρες (solar connectors). Οι συνδετήρες αυτοί είναι προϊόντα υψίστης ασφαλείας (AS) για κλάση προστασίας εξοπλισμού ΙΙ, με μεγάλο βαθμό προστασίας - στεγανότητας, τουλάχιστον IP65. Οι τύποι ποικίλουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και αποτελούνται συνήθως από δύο μέρη, τα πλαστικά προστατευτικά καλύμματα και την αντίστοιχη αρσενική ή θηλυκή μεταλλική επαφή. Το βασικό κριτήριο επιλογής του τύπου συνδετήρων για την εγκατάσταση είναι να μπορούν να συνδεθούν («κουμπώσουν») με αυτούς που έχουν ήδη προ-τοποθετημένα τα πάνελ, τους αντιστροφείς τάσης ή και τυχόν ενδιάμεσα κουτιά διακλάδωσης.
Για τη σύνδεση των καλωδίων στο συνεχές κύκλωμα με τους συνδετήρες είναι αναγκαία επίσης ειδικά εργαλεία, ώστε η σύνδεση να γίνει σωστά και γρήγορα από τον εγκαταστάτη. Η χρήση μη κατάλληλων εργαλείων μπορεί να επηρεάσει τις συνδέσεις και να επιφέρει ενεργειακές απώλειες ή ακόμα και βλάβες σε σύντομο χρονικά διάστημα από την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης.
Για το κύκλωμα μετά τον αντιστροφέα, τα καλώδια είναι τα συνήθη που χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις εναλλασσόμενου ρεύματος χαμηλής τάσης (0,6/1 KV). Θα πρέπει να επιλέγονται πάντα καλώδια εξωτερικού χώρου, ώστε να μπορούν να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες και γενικότερα να μη φθείρονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι μονώσεις των καλωδίων αυτών είναι συνήθεις για θερμοκρασία λειτουργίας 60-90οC (RUBBER, PVC, XLPE, EPR, κ.λπ.) και θερμοκρασία περιβάλλοντος 60-70οC (CR, PVC, κ.λπ.). Ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης, τα καλώδια αυτά επιλέγονται να είναι δύσκαμπτα για χωνευτές εγκαταστάσεις ή εύκαμπτα για τοποθέτηση σε σωλήνες ή ακόμη και να έχουν θωράκιση (οπλισμό) για μηχανική, αντιτρωκτική προστασία και για απευθείας ενταφιασμό στο έδαφος.