Conergy: Επιλέγοντας τη «σωστή» φωτοβολταϊκή γεννήτρια
Διαβάστηκε από 1977 αναγνώστες -
Μονοκρυσταλλική, Πολυκρυσταλλική ή Λεπτού Υμενίου; Γερμανική, ευρωπαϊκή ή ασιατική; Η τεράστια επιλογή των φωτοβολταϊκών γεννητριών που διατίθενται στην αγορά καθιστά τη λήψη απόφασης πραγματική «σπαζοκεφαλιά».
Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εμπειρία από τις εγκαταστάσεις τείνει να απλοποιήσει τα πράγματα ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν την τεχνική κατάρτιση να αξιολογήσουν ένα σύστημα.
Ένα αρχικό ερώτημα είναι αυτό της επιλογής τεχνολογίας. Η ιστορία δείχνει ότι οι κρυσταλλικές φωτοβολταϊκές γεννήτριες συγκεντρώνουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις λεπτού υμενίου. Καταρχήν, απαιτούν μικρότερο χώρο εγκατάστασης, που συνεπάγεται λιγότερα καλώδια, χαντάκια, χωματουργικά, εργασία εγκατάστασης, καθώς και χαμηλότερο κόστος βάσεων στήριξης και θεμελιώσεων αυτών. Οι κρυσταλλικές φωτοβολταϊκές γεννήτριες είναι πιο στιβαρές δεδομένου ότι οι αντίστοιχες λεπτού υμενίου ραγίζουν εύκολα κατά την εγκατάσταση και λειτουργία, είναι πιο εύκολες και γρήγορες στην εγκατάσταση και η συντήρηση τους γίνεται με χαμηλότερο κόστος. Οι κρυσταλλικές φωτοβολταϊκές γεννήτριες αποτελούν μια δοκιμασμένη τεχνολογία με περισσότερα χρόνια λειτουργίας, σε σχέση με τη «νέα» τεχνολογία λεπτού υμενίου.
Οι πελάτες συχνά βασίζουν την απόφασή μιας σωστής επιλογής στους συντελεστές απόδοσης ή στην τιμή ανά Wp. Αυτά είναι, φυσικά, δύο σημαντικά κριτήρια - αλλά, από μια μακροπρόθεσμη προοπτική, αυτό δεν είναι αρκετό. Μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια πρέπει να επιτυγχάνει υψηλή παραγωγή ενέργειας για πάνω από δύο δεκαετίες, δηλαδή όσο και η διάρκεια ζωής της εγκατάστασης. Φυσικά αυτό ισχύει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εγκατασταθεί σωστά, και είναι υψηλής ποιότητας. Πώς όμως αναγνωρίζουμε πραγματικά την υψηλή ποιότητα μιας φωτοβολταϊκής γεννήτριας;
Σύμφωνα με την Σοφία Θεοδωροπούλου, Product Manager της Conergy Ελλάδος, οι φωτοβολταϊκές γεννήτριες πρέπει να διαθέτουν ορισμένα χαρακτηριστικά:
Κυψέλη. Ο συνδυασμός αποδοτικών κυψελών με όμοιες ηλεκτρικές ιδιότητες οδηγεί στον υψηλό βαθμό απόδοσης της Φωτοβολταϊκής γεννήτριας και τη μεγάλη διάρκεια ζωής της. Οι κυψέλες που διαθέτουν τρεις μπάρες τροφοδοσίας, μπορούν να διαχειριστούν την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται αποτελεσματικότερα, επιτρέποντας στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να διανεμηθεί καλύτερα, περιορίζοντας παράλληλα τις ωμικές απώλειες μεταξύ των συνδέσεων των κυψελών.
Ηλιακό γυαλί. Αλλά ακόμα και για το ηλιακό γυαλί, οι επιλογές είναι ατελείωτες. Ο ρόλος του γυαλιού είναι να διοχετεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο ηλιακό φως στην επιφάνεια της κυψέλης. Οι συμβατικοί (heavily-structured) τύποι γυαλιού τείνουν να προσελκύουν ρύπους, που με την πάροδο του χρόνου θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικής ικανότητας της μονάδας. Για τις Ευρωπαϊκές χώρες ιδανικός τύπος γυαλιού θεωρείται ο μικρο-δομημένος (micro - structured), γυαλί ειδικής επεξεργασίας καθώς μπορεί να αυτό-καθαρίζεται με τη βροχή.
Πλαίσιο φωτοβολταϊκής γεννήτριας. Τα πιο στιβαρά και σταθερά φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι εκείνα που κατασκευάζονται από ανοδιωμένο αλουμίνιο και δεν πρέπει να φέρουν σε καμία περίπτωση κοιλότητες, για την αποφυγή σχηματισμού πάγου στην επιφάνειά τους κατά τους χειμερινούς μήνες.
Κυτίο διασύνδεσης (junction box) . Πρέπει να είναι ανθεκτικό στην φωτιά και δεν πρέπει να επιτρέπει την είσοδο της υγρασίας και του αέρα. Λανθασμένη κατασκευή ή κακοτεχνίες μπορούν, υπό ορισμένες συνθήκες, να δημιουργήσουν κίνδυνο πυρκαγιάς για το σύνολο της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.
Δίοδοι παράκαμψης. Οι δίοδοι παράκαμψης βοηθούν τη βέλτιστη λειτουργία της Φωτοβολταϊκής γεννήτριας, ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λειτουργίας ή συνθήκες μερικής σκίασης. Οι καλές φωτοβολταϊκές γεννήτριες έχουν αρκετές διόδους παράκαμψης, κάθε μια από τις οποίες συνδέεται με ένα μέγιστο αριθμό κυψελών (16-20).
Ανοχές ισχύος. Οι θετικές ανοχές ισχύος θα οδηγήσουν σε βέλτιστη ενεργειακή παραγωγή, καθώς εξασφαλίζουν αξιόλογη αύξηση ισχύος.
Απόδοση σε συνθήκες χαμηλής ηλιοφάνειας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουμε πάντα ιδανικές συνθήκες ηλιοφάνειας, επομένως οι φωτοβολταϊκές γεννήτριες πρέπει να έχουν υψηλή απόδοση και σε αυτές τις συνθήκες, για βέλτιστες δυνατές μέσες ετήσιες αποδόσεις ενέργειας.
Μηχανική Αντοχή σε ανεμοπιέσεις και φορτία χιονιού. Τα μέγιστα επιτρεπόμενα μηχανικά φορτία της τάξης των 6.000 Pascal παρέχουν την απαραίτητη στατική ασφάλεια.
Εγγύηση προϊόντος. Οι περίοδοι εγγυήσεων για τις φωτοβολταϊκές γεννήτριες πρέπει να είναι τουλάχιστον 10έτη για το προϊόν ενώ οι εγγυήσεις απόδοσης ισχύος τουλάχιστον για 20 έτη.
Πιστοποιήσεις για την κατασκευή των Φωτοβολταϊκών. Η πιστοποίηση κατασκευής των φωτοβολταϊκών γεννητριών σύμφωνα με ISO 9001 και ISO 14001 είναι σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα του παρεχόμενου προϊόντος.
Η Conergy με μακροχρόνια εμπειρία στην κατασκευή φωτοβολταϊκών γεννητριών κατάφερε να συγκεντρώσει σε μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα; Η Conergy PowerPlus που αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο διαθέτοντας όλες τις σφραγίδες ποιότητας, όλα τα πιστοποιητικά ελέγχων και εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιστροφής. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το 0,0037% ποσοστό επιστροφών καθιστά την Conergy PowerPlus ως μια από τις πρώτες επιλογές στις προτιμήσεις των πελατών.
Η μακροζωία, η στιβαρή σχεδίαση, τα υψηλής ποιότητας επιμέρους εξαρτήματα, η αντοχή σε φορτία 6.000Pa (ισοδύναμο με το βάρος 13 περίπου ανθρώπων) και η γερμανική τεχνογνωσία και τεχνολογία κάνουν την Conergy PowerPlus να ξεχωρίζει. Δεν είναι τυχαίο ότι η Conergy PowerPlus αποτελεί την πρώτη φωτοβολταϊκή γεννήτρια σε όλο τον κόσμο που πέρασε επιτυχώς το τεστ αντοχής σε χαλάζι. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Cetecom ICT Services.