Οι μεγαλύτερες επιφάνειες που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε σε ένα κτίριο είναι οι προσόψεις του.

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία τοποθετούνται στο εσωτερικό του υαλοπίνακα ή στην επιφάνειά του.

Σήμερα έχουν σχεδιαστεί φωτοβολταϊκά στοιχεία ειδικά για κατασκευή κτιρίων.

Σήμερα έχουν σχεδιαστεί φωτοβολταϊκά στοιχεία ειδικά για κατασκευή κτιρίων.

Τα φωτοβολταϊκά thin films τοποθετούνται σε μια γυάλινη επιφάνεια σε λεπτές στρώσεις.

Ρυθμίζοντας την απόσταση μεταξύ των κυψελών, αλλάζουμε τη φωτοδιαπερατότητα και τη σκίαση του κτιρίου.

Ο βέλτιστος συνδυασμός είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σκιάστρων όπου δεν απαιτείται φωτοδιαπερατότητα και διάφανων φωτοβολταϊκών όπου είναι απαραίτητα.

Φωτοβολταϊκά σε διάφορα χρώματα.

Φωτοβολταϊκά σε διάφορα χρώματα.

Η οροφή του νέου υβριδικού της Toyota.

Φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες

Διαβάστηκε από 7934 αναγνώστες -

Η τεχνολογία των πλαισίων thin film δημιούργησε ένα νέο τομέα: το συνδυασμό της αρχιτεκτονικής σχεδίασης με τη χρήση φωτοβολταϊκών πλαισίων. Ο συνδυασμός αυτός μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα κτίριο που θα παράγει ενέργεια χωρίς να υπονομεύεται ή να αλλάζει η αισθητική του. Οι μεγαλύτερες επιφάνειες ενός κτιρίου που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την παραγωγή ενέργειας είναι τα παράθυρά του. Επειδή όμως τα ανοίγματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και στον ηλιασμό και στις απώλειες του κτιρίου πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν η φωτοδιαπερατότητα όπως και η μόνωση του υαλοπίνακα.

 
Tα φωτοβολταϊκά στοιχεία στους υαλοπίνακες τοποθετούνται στο εσωτερικό τους σε διπλά ή τριπλά τζάμια ή στην επιφάνεια του τζαμιού. Ανάλογα με τη διαφάνεια που επιθυμούμε, αλλάζει και η απόδοση – όσο μικρότερη η διαφάνεια, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε φωτοβολταϊκούς υαλοπίνακες ακόμα και σε προσόψεις, χωρίς τον κατάλληλο προσανατολισμό, για παράδειγμα σε μια βόρεια πρόσοψη, με την ανάλογη μείωση της απόδοσης των στοιχείων φυσικά.
Σήμερα, έχει αναπτυχθεί ένα μεγάλο εύρος φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων σχεδιασμένων ειδικά για τοποθέτηση σε κτίρια. Δεν αποτελούν απλά φωτοβολταϊκά πλαίσια, έχουν σχεδιαστεί ειδικά ως γυαλί ασφαλείας κατάλληλο για δόμηση, ώστε να τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός κτιρίου. Λειτουργούν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, ακόμα και σε περιπτώσεις συννεφιάς και είναι διαθέσιμα σε διαφορετικά πάχη, μεγέθη, χρώματα και βαθμό διαφάνειας. Ένα επιπλέον πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο χρόνος απόσβεσης της ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή τους, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να παραχθεί η ενέργεια που καταναλώθηκε για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών στοιχείων που είναι μικρότερος απ’ ό,τι στα συμβατικά φωτοβολταϊκά πλαίσια.

Κατηγορίες
Ηµιδιαφανές φωτοβολταϊκό γυαλί
Το φωτοβολταϊκό γυαλί κατασκευάζεται τοποθετώντας φωτοβολταϊκές κυψέλες σε ένα γυάλινο πλαίσιο. Ρυθμίζοντας την απόσταση μεταξύ των κυψελών, αλλάζει η φωτοδιαπερατότητα και συνεπώς, ο βαθμός σκίασης στο εσωτερικό του κτιρίου. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη η διαφάνεια.
Φωτοβολταϊκά thin films πάνω σε γυαλί
Τα φωτοβολταϊκά thin films μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε μια γυάλινη επιφάνεια σε αρκετές λεπτές στρώσεις. Η κατασκευή τους απαιτεί λιγότερα υλικά από τις κρυσταλλικές κυψέλες και τοποθετούνται στη μια πλευρά του γυαλιού, όχι στο εσωτερικό ενός διπλού ή τριπλού υαλοπίνακα, καθώς είναι ήδη ενσωματωμένα σε ένα γυάλινο πλαίσιο κατά την κατασκευή τους.
Φωτοβολταϊκό υαλοστάσιο µε µόνωση
Τα διπλά ή τριπλά τζάμια παρέχουν και μόνωση στο κτίριο. Η τοποθέτηση κυψελών στο εσωτερικό τους παρέχει και τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτες η απόδοση φωτοβολταϊκών στοιχείων στην πρόσοψη ενός κτιρίου συγκριτικά με σταθερά φωτοβολταϊκά πλαίσια στην οροφή, είναι περίπου στο 70%, ενώ το κόστος διάφανων φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων συγκριτικά με τα συμβατικά πλαίσια είναι 8 έως 20 φορές μεγαλύτερο. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα ψηλό κτίριο με περιορισμένο χώρο στην ταράτσα, τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά αποτελούν την καλύτερη λύση. Ο βέλτιστος συνδυασμός, τόσο από άποψη κόστους, όσο και απόδοσης, είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σκιάστρων στα σημεία που δεν απαιτείται φωτοδιαπερατότητα και διάφανων φωτοβολταϊκών μόνο όπου είναι απαραίτητος η ηλιασμός και η διαφάνεια. Ο ηλιασμός αλλά και η σωστή σκίαση ενός κτιρίου, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις απαιτήσεις θέρμανσης και ψύξης του μειώνοντας παράλληλα τα αντίστοιχα κόστη. Ένα σημαντικό επιπλέον κέρδος, όταν επιλέξουμε να ενσωματώσουμε τα φωτοβολταϊκά στοιχεία στο κτίριο, είναι η αντικατάσταση δομικών υλικών με τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Η ενσωμάτωση δηλαδή, μειώνει το κόστος της κατασκευής του κτιρίου καθώς εξοικονομείται το κόστος των δομικών στοιχείων που αντικαθιστούνται με τα πλαίσια. Η σύνδεση των φωτοβολταϊκών υαλοπινάκων διαφέρει από αυτή των συμβατικών πλαισίων και ένα μειονέκτημα των ενσωματωμένων φωτοβολταϊκών είναι το μικρό μέγεθος της αγοράς προς το παρόν και η εξειδίκευση που απαιτείται για την εγκατάστασή τους. Το ρεύμα που παράγεται μπορεί είτε να διοχετευθεί στο δίκτυο είτε να τροφοδοτήσει ένα αυτόνομο σύστημα. Οι φωτοβολταϊκοί υαλοπίνακες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πάρα πολλές εφαρμογές ανοίγοντας το δρόμο για φτηνή και καθαρή ενέργεια. Από κτίρια γραφείων, κατοικίες μέχρι και θερμοκήπια ή μεγάλους δημόσιους χώρους. Το αστικό περιβάλλον είναι διαθέσιμο για τέτοιες εφαρμογές και οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών προχωράει καθημερινά δίνοντας νέες ιδέες για καθαρή ενέργεια, όπως οι φωτοβολταϊκές οροφές αυτοκινήτων και τα φωτοβολταϊκά χρώματα για τους τοίχους του σπιτιού μας και μειώνοντας το κόστος κατασκευής των πλαισίων καθιστώντας την ηλιακή ενέργεια την καλύτερη λύση για το περιβάλλον, την τσέπη μας και την καθημερινότητά μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ