Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα υλικά, με βάσεις στήριξης από αλουμίνιο και solar καλωδίωση, κυμαίνεται από 220.000 € έως 270.000 €. (στο ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ, λόγω αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ βάσει της ΠΟΛ 2869/1987). Η απόκλιση στο κόστος του συστήματος οφείλεται στην διαφορά του κόστους υλικών που θα επιλεχθούν για την εγκατάσταση.

Oι χρηματικές αποδόσεις του συστήματος, όπως διαμορφώνονται ανά εξάμηνο, δεδομένου ότι από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στη ΔΕΗ, μέχρι την υπογραφή της Σύμβασης Αγοραπωλησίας με τον ΔΕΣΜΗΕ, μεσολαβούν περίπου 12 μήνες.

Ο παραπάνω πίνακας παρουσιάζει τις χρηματορροές για ένα σύστημα που κόστισε συνολικά 248.500 €.

Επενδύοντας σε μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 100 KWp σε χωράφι 2,2 στρέμματα

Πολύς θόρυβος έχει γίνει για τις επενδύσεις στα Φωτοβολταϊκά. Ακούμε για εγκαταστάσεις 80, 100, 500 κιλοβάτ (KWp) ή ακόμη και 1 ή 10 μεγαβάτ (MWp) και ίσως δεν γνωρίζουμε πόσο μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις είναι, πόσο κοστίζουν, ποιες είναι οι ετήσιες αποδόσεις τους κλπ. Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρουσιάζοντας ένα παράδειγμα μιας τέτοιας εγκατάστασης.

 
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην υπό μελέτη έκταση, μπορούν να τοποθετηθούν 441 πάνελ των 225 Wp έκαστο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 99,225 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 141.894 KWh ετησίως, και σύμφωνα με το ισχύον τιμολόγιο της ΔΕΗ (0,419 € / KWh) θα αποφέρει 59.515 € ετησίως. Το κόστος σύνδεσης με την ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω κόστος, διαμορφώνεται δε από τις ανάγκες για δημιουργία υποδομών για την παραλαβή του ρεύματος από το σύστημα. Για παράδειγμα, εάν η ΔΕΗ έχει υποδομές (υποσταθμούς, κολώνες κλπ) να πάρει το ρεύμα κοντά στο σημείο εγκατάστασης, τότε το κόστος σύνδεσης μπορεί να είναι 2.000 - 2.500 €. Εάν όμως πρέπει να κάνει υποσταθμό, να στήσει κολώνες κλπ. τότε το κόστος μπορεί να φτάσει έως και τις 20.000 – 25.000 €.
Στο παραπάνω κόστος εγκατάστασης περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Αρχική µελέτη εγκατάστασης, εργασίες παρακολούθησης σε όλα τα στάδια της εγκατάστασης, µέχρι και την σύνδεση και λειτουργία του συστήµατος
2. Χωµατουργικά – Διαµόρφωση – Χαντάκια (Εργασίες διαµόρφωσης του χώρου εγκατάστασης)
3. Οπλισµένο σκυρόδεµα για βάσεις (Η επιφάνεια στην οποία θα στηριχθούν οι βάσεις των πάνελ)
4. Σωλήνες & Φρεάτια (Οδεύσεις των καλωδίων ισχύος, από το σύστηµα µέχρι το Δίκτυο)
5. Οικίσκος ελέγχου σταθµού (Χώρος εγκατάστασης των ηλεκτρολογικών πινάκων και των συστηµάτων ελέγχου του συστήµατος)
6. Περίφραξη (Συρµατόπλεγµα γαλβανισµένο ύψους 200cm µε γαλβανισµένους σιδηροσωλήνες ύψους 250cm)
7. Γενικές εργασίες εγκατάστασης
8. Φωτοβολταϊκά Πάνελ Αντιστροφείς (inverters) Τηλεπαρακολούθηση (σύστηµα τηλεµετρίας που µεταφέρει δεδοµένα λειτουργίας και απόδοσης του συστήµατος)
9. Σύστηµα στήριξης αλουµινίου (οι βάσεις στις οποίες θα στηρίζονται τα φωτοβολταϊκά πάνελ)
10. Καλώδια DC/AC και βύσµατα (Η όλη ηλεκτρολογική σύνδεση για την µεταφορά του ρεύµατος από τα πάνελ µέχρι και το δίκτυο της ΔΕΗ)
11. Γενικός Πίνακας AC (Πίνακας συγκέντρωσης ισχύος από τους αντιστροφείς και σύνδεσης µε το Δίκτυο)
12. Πίνακες DC (Πίνακας συγκέντρωσης των καλωδιώσεων από τα πάνελ προς τους αντιστροφείς)
13. Αντικεραυνική προστασία (Το σύστηµα προστασίας των φωτοβολταϊκών πάνελ από υπερτάσεις, λόγω πτώσης κεραυνών)
14. Ηλεκτρολογικές εργασίες
Από τον Ενδεικτικό πίνακα χρηµατορροών επένδυσης προκύπτει ότι:
α) για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήµατος µε ίδια κεφάλαια:
Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 20ετία ανέρχεται περίπου στα 889.000 €, ενώ η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται στα 4 χρόνια και 2,5 µήνες, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά µέσο όρο στο 14,31%.
β) για δε την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήµατος µε 100% δανειοδότηση από τράπεζα, µε επιτόκιο 7,20% για αποπληρωµή σε 10 χρόνια: Το συνολικό καθαρό κέρδος στην 20ετία ανέρχεται περίπου στις 798.000 €, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά µέσο όρο στο 12,84%.
-Τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν πολύ υψηλή απόδοση.
-Παρά το γεγονός ότι κάθε 6µηνο µειώνεται η τιµή αγοράς κατά 5-6%, λόγω της συνεχούς µείωσης του κόστους εγκατάστασης κατά 5-10% στο ίδιο διάστηµα, η επένδυση θα συνεχίσει να έχει τις ίδιες περίπου αποδόσεις και στο εγγύς µέλλον…

Δεδοµένα χωραφιού:
-Διαστάσεις: 40m X 55m (2,2 στρέµµατα)
-Περιγραφή εδάφους: Επίπεδο βραχώδες
-Προσανατολισµός: Νότιος
-Περιοχή: ¶ργος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ