Νότιος προσανατολισμός 3,89 KWp

Ανατολικός και δυτικός προσανατολισμός 7,77 KWp

Ο πίνακας αποδόσεων διαμορφώθηκε στηριζόμενος στα στοιχεία για την ετήσια προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στη συγκεκριμένη περιοχή, τα οποία δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών για τα Φωτοβολταϊκά (Photovoltaic Geographical Information System), μέσω του Ενιαίου Κέντρου Ερευνών (DG Joint Research Center).

ΚΑΤΟΨΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ

Ασφαλής η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα κεραμίδια.

Εγκατάσταση Φ/Β σε τετράριχτη στέγη 80 μ2

Διαβάστηκε από 6460 αναγνώστες -

Παρακάτω παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα μελέτης εγκατάστασης σε μία τετράριχτη στέγη 80 μ2 με ανατολικό και δυτικό προσανατολισμό, στην Αθήνα.

 
Ας δούμε την εφαρμογή με την διπλάσια ισχύ των 7,7 KWp. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα, στην υπό μελέτη στέγη τοποθετήθηκαν 42 πάνελ των 185 Wp έκαστο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 7,77 KWp και παρά τον ανατολικο-δυτικό προσανατολισμό του έχει πολύ καλή απόδοση [1.268 κιλοβατώρες (KWh) ανά εγκαταστημένο κιλοβάτ (KWp)]. Το σύστημα υπολογίζεται ότι θα παράγει 9.856 KWh ετησίως, οι οποίες με το ισχύον τιμολόγιο της ΔΕΗ θα αποφέρουν 5.421 ευρώ ετησίως. Το τελικό κόστος ενός εγκαταστημένου τέτοιου συστήματος με επώνυμα πιστοποιημένα πάνελ και inverter, με βάσεις στήριξης από αλουμίνιο και solar καλωδίωση, κυμαίνεται από 28.000 έως 32.000 ευρώ (στο ποσό συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 23% και 1.000-1.300 ευρώ κόστος σύνδεσης με τη ΔΕΗ).
Από τον τελικό πίνακα προκύπτει ότι:
α) για την αγορά του Φωτοβολταϊκού συστήµατος µε ίδια κεφάλαια:
το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 98.000 ευρώ, η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται σε 5 χρόνια και 8 µήνες, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης φτάνει κατά µέσο όρο στο 12,77%.
β) για την αγορά του Φωτοβολταϊκού συστήµατος µε 100% δανειοδότηση από τράπεζα, µε επιτόκιο 6,70% για αποπληρωµή σε 10 χρόνια:
το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 87.000 ευρώ, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης φτάνει κατά µέσο όρο στο 11,30%.

Δεδοµένα:
-Η συγκεκριμένη στέγη έχει τέσσερις πλευρές (τετράριχτη) και οι 2 μεγαλύτερες επιφάνειές της έχουν ανατολικό και δυτικό προσανατολισμό αντίστοιχα. Αυτό είναι και αρνητικό και θετικό.
-Είναι αρνητικό διότι η εγκατάσταση δε θα μπορεί να γίνει σε νότιο προσανατολισμό, με αποτέλεσμα τη μειωμένη απόδοσή του κατά περίπου 13,50%. Από την άλλη, όμως, είναι και θετικό διότι έτσι θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο πλευρές της στέγης, με αποτέλεσμα να εγκαταστήσουμε διπλάσια ισχύ από αυτή του νότιου προσανατολισμού.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ