Λεπτομέρεια του κτιρίου Polins, με καμάρες ντυμένες σε ελασματοειδές ξύλο και φωτοβολταϊκά στοιχεία τοποθετημένα στο πάνω μέρος τους.

Σκίτσο κάτοψης του κτιρίου Polins.

Εικόνα της νότιας πλευράς του κτιρίου και οι βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Όψεις του κτιρίου Polins.

Μπροστινή όψη της νότιας πλευράς του Polins.

Το φωτοβολταϊκό ιστίο του κτιρίου της εταιρείας Xeliox.

Πρωτότυπο των φωτοβολταϊκών στοιχείων που εγκαταστάθηκαν στο τεράστιο ιστίο του κτιρίου της Xeliox.

Η εντυπωσιακή είσοδος του κτιρίου της Xeliox.

Η θέα που αντικρίζουν οι επισκέπτες στο κτίριο της Xeliox: αριστερά το ιστίο με τα φωτοβολταϊκά πάνελ και δεξιά τα θερμοδυναμικά παραβολικά πάνελ.

Φωτοβολταϊκα: Σχεδίαση και αρχιτεκτονική

Διαβάστηκε από 2623 αναγνώστες -

Στα δύο οικολογικά κτίρια που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Marco Acerbis, στο Portogruaro και στο Medolago, η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στην εμπρός όψη των κτιρίων αποτελεί μόνο τη μια πλευρά της εκπληκτικής σχεδίασης.

 
Στην ανατολική άκρη του νομού της Βενετίας, σε στρατηγική θέση μεταξύ της Ιταλίας και των ανατολικών χωρών της Ευρώπης, βρίσκεται το Portogruaro, ένας δήμος που κατάφερε να κάνει τη βιώσιμη ανάπτυξη το βασικότερο στόχο της πολιτικής του. Με ποιον τρόπο; Προωθώντας προγράμματα και ουσιαστικές ενέργειες, ώστε να εξασφαλίσει στους κατοίκους της περιοχής καλύτερο επίπεδο ζωής. Βασιζόμενος σε αυτή την προσέγγιση, με απώτερο σκοπό να κατευθύνει τους πολίτες σε ριζικές αλλαγές μέσω μελετημένων κινήσεων, ο δήμος έχει στα σκαριά διάφορα πλάνα που θα βελτιώσουν την αστική πλευρά του και μια μελέτη που ονομάζεται «Portogruaro, ηλιόλουστη πόλη». Πρόκειται για ένα «δημοτικό σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας σε αστικό πλαίσιο», το οποίο αποσκοπεί στον εντοπισμό πιθανόν ενεργειακών τομέων μέσω της ανάλυσης των στοιχείων και στον προγραμματισμό των σχεδίων. Με αυτόν τον τρόπο, το Portogruaro παίρνει υποψηφιότητα για να γίνει πόλη-μοντέλο, όχι μόνο όσον αφορά στις πολιτικές, ενεργειακές και περιβαλλοντικές του επιλογές, αλλά κυρίως για την αφοσίωσή του να μοιραστεί αυτές τις ενέργειες με τους κατοίκους της πόλης και να εφαρμόσει νέες αποδοτικές «επεμβάσεις» που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την αισθητική της. Πράγματι, η στενή συνεργασία μεταξύ του δήμου και του πανεπιστημίου της πόλης (Portogruaro Campus) και η συνεχόμενη αναζήτηση νέων, συγχρόνων και πρωτότυπων αρχιτεκτονικών γραμμών, που να ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις έχοντας ως απώτερο σκοπό την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, δημιούργησε το Polins, το κέντρο καινοτομίας που βρίσκεται μέσα στο «Eastgate Park», το μεγαλύτερο πάρκο της βορειοανατολικής πλευράς της Ιταλίας που καλύπτει τεράστια έκταση της τάξης των 1,8 εκατομμυρίων μ2. Το πάρκο αυτό εξελίχθηκε από την Pirelli και υλοποιήθηκε από την ZH General Contraction Company και ενσωματώνει βιομηχανικές εγκαταστάσεις μέσα σε τεράστιες πράσινες εκτάσεις, ενώ η τοποθεσία του εξυπηρετεί στρατηγικά στις διεθνείς συναλλαγές, καθώς βρίσκεται δίπλα σε έναν από τους σημαντικότερους κομβικούς άξονες της Ευρώπης, τόσο οδικούς όσο και σιδηροδρομικούς. Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στην αρχιτεκτονική του τοπίου και στις καταναλώσεις ενέργειας των κτιρίων, που είναι εγκεκριμένες από την ICMQ, καθώς ήταν από τα βασικότερα προτερήματα κατά τη διαδικασία σχεδίασης του πάρκου.

EΝΑ ΚΤΙΡΙΟ - ΕΜΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
Το Polins, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Marco Acerbis, είναι ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων που έχει απώτερο σκοπό να προσφέρει στήριξη, συγκεκριμένα στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερες καινοτόμες λύσεις για την ανακυκλώσιμη ενέργεια, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις συμβουλευτικές εταιρείες. Το Polins ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να θέτουν υπό συζήτηση, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το επιχειρηματικό τους μοντέλο, χρησιμοποιώντας το σλόγκαν: «Εάν κάτι δουλεύει, είναι παλιό!». Όσον αφορά στην αρχιτεκτονική όψη, το κτίριο που βρίσκεται μέσα στο πάρκο, «αγκαλιασμένο» από τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι, ξεχωρίζει για τις απλές αλλά ουσιαστικές γεωμετρικές γραμμές σε σχήμα τόξου, διαφέροντας τόσο λειτουργικά όσο και σχεδιαστικά σε σχέση με τα άλλα κτίρια που το περιβάλλουν. Τοποθετημένο στη νότια πλευρά του πάρκου, το σχήμα του και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι μελετημένα ώστε να αξιοποιεί στο μέγιστο την ηλιακή ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα τις ενεργειακές ανάγκες του για κλιματισμό, τόσο τους χειμερινούς όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες. Το έδαφος, που αρχικώς είχε επίπεδη μορφολογία, στη βόρεια πλευρά του κτιρίου υπέστη κατεργασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καμπυλωτό ανάχωμα. Με αυτόν τον τρόπο, το πίσω μέρος του κτιρίου δείχνει ως φυσική συνέχεια του εμπρός. Οι καμπύλες στη βόρεια πλευρά του κτιρίου συνεχίζουν με μεγάλες καμάρες ύψους 33 μέτρων. Το σχέδιο του κτιρίου αποτελείται από ένα μόνο ενιαίο όροφο έκτασης 400 μ2, που περιλαμβάνει χολ, μια αίθουσα σύσκεψης, γραφεία και διάφορους άλλους βοηθητικούς χώρους. Στη βορινή πλευρά, μέσα στο μεγάλο ανάχωμα που έχει δημιουργηθεί, βρίσκονται οι τεχνικές εγκαταστάσεις. Το κτίριο είναι εγκεκριμένο σε ενεργειακό επίπεδο Α+, σύμφωνα με τα πρότυπα της εταιρείας CasaClima, καθώς εφαρμόζει υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, όπως είναι για παράδειγμα το ξύλο, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία και τα φωτοβολταϊκά.

Η ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ POLINS
Όσον αφορά στη σχεδίαση, η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση παρουσιάζεται ως φυσική συνέχεια της οροφής, καθώς από φύλλα μετάλλου συνεχίζει σε φωτοβολταϊκά στοιχεία, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο αρμονία στην αισθητική της κατασκευής. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία δένουν αρμονικά με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, δείχνοντας μέρος της κατασκευής, στοιχείο που αναμφισβήτητα φανερώνει μία καλά μελετημένη σχεδίαση. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι τοποθετημένα στη νότια πλευρά του κτιρίου, στην πάνω πλευρά των καμάρων, και με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζουν σκιά στο κτίριο τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς ωστόσο να υστερούν σε απόδοση τους χειμερινούς. Με λίγα λόγια, είναι σαν μια τεράστια τέντα από φωτοβολταϊκά στοιχεία, η οποία έχει ενσωματωθεί σχεδιαστικά στο κτίριο, τοποθετημένη σε τέτοιο σημείο ώστε να απορροφά όση περισσότερη ηλιακή ενέργεια γίνεται όλους τους μήνες του χρόνου. Εν ολίγοις, πρόκειται για έναν πολύ καλό συνδυασμό ενεργειακής απόδοσης και αισθητικής, που θα γοητεύσει τόσο τους λάτρεις των φωτοβολταϊκών επιδόσεων όσο και τους αρχιτέκτονες. Συγκεκριμένα, στην κυρτή καμπύλη της οροφής, τα φωτοβολταϊκά πάνελ είναι τοποθετημένα σε τρεις σειρές και σε διαφορετικό ύψος. Αυτή η διάταξη εξασφαλίζει μεγάλες αποδόσεις στα φωτοβολταϊκά στοιχεία, ενώ παράλληλα η απόσταση μεταξύ των σειρών προστατεύει τα πάνελ από το φαινόμενο self-shading, το οποίο είναι καταστροφικό για αυτά. Ακόμη και οι βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων έχουν δεχτεί εξίσου προσεγμένη μελέτη: στη γαλβανισμένη ατσάλινη κατασκευή τους είναι βιδωμένα τα φωτοβολταϊκά πάνελ, στο πίσω μέρος των οποίων τοποθετήθηκαν ειδικές, μεταλλικές, τρυπητές λάμες, που, εκτός από καλύτερη στήριξη, εξασφαλίζουν και εξαερισμό. Η επιλογή των φωτοβολταϊκών στοιχείων πραγματοποιήθηκε με βάση τις ανάγκες σχεδίασης του κτιρίου και επειδή εκτελούν και το ρόλο σκίασης, έπρεπε να είναι μικρότερα σε πλάτος από τα στάνταρ της αγοράς. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, κατασκευασμένα από την Kyocera, έχουν 36 κυψέλες πολυκρυσταλλικού πυριτίου, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε 4 σειρές και σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η μέγιστη απόδοσή τους ανέρχεται στα 135 Wp. Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία είναι συνολικά 42, καλύπτουν επιφάνεια της τάξης των 40 μ2 και είναι συνδεδεμένα σε σειρά (21-21). Η εγκατάσταση αποδίδει συνολικά 5,67 kWp και περιλαμβάνει ένα μόνο μετατροπέα, το Aurora PVI-6000-OUTD της Power-One.

Μοντέλο ενεργειακής βιωσιμότητας
E να άλλο ενδιαφέρον και καινοτόμο κτίριο, σχεδιασμένο και αυτό από τον αρχιτέκτονα Marco Acerbis, είναι το Xeliox Energy Lab, το οποίο είναι ακόμη υπό κατασκευή και βρίσκεται κοντά στην πόλη του Μπέργκαμο της Ιταλίας. Το κτίριο αυτό θα αποτελέσει έδρα μιας νέας ιταλικής εταιρείας, της Xelion Energy Lab, η οποία εξειδικεύεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών στοιχείων με παραβολικούς ηλιακούς συλλέκτες, ενώ είναι σχεδιασμένο με σκοπό να καταστεί η πρώτη ιταλική βιομηχανική εγκατάσταση με μέση ενεργειακή κατανάλωση που δεν θα ξεπερνά τις 6 kWh/μ3, τιμή που ισοδυναμεί με την ενεργειακή κλίμακα A της Ιταλίας. Η XEL θέλει να γίνει σημείο αναφοράς στο χώρο της ανακυκλώσιμης ενέργειας, ένα εργαστήριο σε συνεχόμενη ανάπτυξη όπου θα δοκιμάζονται καινοτόμες λύσεις που μπορούν να βελτιστοποιήσουν την ενεργειακή κατανάλωση. Με αυτούς τους στόχους, το συγκεκριμένο κτίριο παίρνει υποψηφιότητα για να γίνει μοντέλο ενεργειακής βιωσιμότητας για τη σχεδίαση βιομηχανικών χωρών, ενώ το κοινό θα μπορεί να το επισκεφτεί για να θαυμάσει από κοντά όλες αυτές τις βιομηχανικές καινοτομίες. Μάλιστα, η εκκεντρική αρχιτεκτονική κατασκευή του προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το κτίριο βρίσκεται στο εσωτερικό μιας μεγάλης βιομηχανικής περιοχής, η οποία περιτριγυρίζεται από πράσινες εκτάσεις. Η δομή του αποτελείται από έναν προκατασκευασμένο σκελετό από μπετόν, ο οποίος, λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας της μάζας, φροντίζει να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της κατασκευής. Το εξωτερικό μέρος είναι ντυμένο από ένα διπλό στρώμα σπονδυλωτών πάνελ, τα οποία είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Στο εσωτερικό, τοποθετημένα στην ψευδοροφή υπάρχουν αλουμινένια πάνελ που το χειμώνα ζεσταίνουν το χώρο, ενώ το καλοκαίρι έχουν την ιδιότητα να το δροσίζουν. Το ζεστό ή και το κρύο νερό αντίστοιχα που θα τροφοδοτεί τα πάνελ του εσωτερικού θα παράγεται από παραβολικούς ηλιακούς συλλέκτες τοποθετημένους στη στέγη του κτιρίου. Αυτό όμως που κάνει το εν λόγω κτίριο ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το τεράστιο ιστίο που έχει στο εμπρός μέρος του, μήκους 74 μέτρων και ύψους 10,5 μέτρων. Όλη αυτή η εντυπωσιακή επιφάνεια με την κυματοειδή σχεδίαση είναι καλυμμένη από φωτοβολταϊκά στοιχεία. Ο μεγάλος ηλιακός ιστός με την ελκυστική χρωματική του σχεδίαση μαγεύει τους επισκέπτες, ενώ τους προκαλεί να μπουν στο κτίριο μέσω ενός τεράστιου χολ, το οποίο φωτίζεται από φυσικό φως που εισχωρεί στο χώρο από τα γυάλινα πάνελ που εναλλάσσονται με τα φωτοβολταϊκά στοιχεία -αμφότερα με τετράγωνη σχεδίαση και τοποθετημένα σε σχήμα κυψέλης- δημιουργώντας έτσι γεωμετρικά πρίσματα από σκιές και φως στο εσωτερικό του κτιρίου. Το σχήμα του ιστίου βασίζεται στην ένωση τριών κύκλων με ίδια διάμετρο, μια γεωμετρική σχεδίαση που αυτομάτως αποτελείται από τρία ίδια μέρη, ενώ ακόμη και οι μεταλλικές βάσεις είναι ίδιες και για τα τρία μέρη. Στοιχείο που καθιστά την όλη κατασκευή μεταφερόμενη, καθώς μπορεί να συνδεθεί, να αποσυνδεθεί ή ακόμη και να προστεθούν άλλα κομμάτια. Ένα ελαφρύ γυάλινο στέγαστρο και μια μεταλλική κατασκευή που στηρίζει τη σκάλα, ενώνουν το ιστίο με το κεντρικό κτίριο, προστατεύοντάς το με αυτόν τον τρόπο από τη βροχή. Στην περίπτωση του κτιρίου της Xeliox, βλέπουμε τη δημιουργία ενός πραγματικού οικολογικού βιομηχανικού κτιρίου, του οποίου η ξεχωριστή εμφάνιση και η αναζήτηση νέων τεχνολογιών το καθιστούν πρωτοπόρο σε όλους τους τομείς.

POLINS
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Τοποθεσία: Portogruaro, Βενετία, Ιταλία
Ιδιοκτήτης: Pirelli Re - Δήµος του Portogruaro
Αρχιτεκτονική σχεδίαση: Marco Acerbis
Ηµεροµηνία τέλους κατασκευής: 2010
Τυπολογία και ενσωµάτωση των φωτοβολταϊκών στοιχείων: αρχιτεκτονικά ενσωµατωµένα στη σκίαση
Ονοµαστική απόδοση: 5,67 kWp
Αναµενόµενη ετήσια παραγωγή: περίπου 6.670 kWh
Αριθµός και χαρακτηριστικά φωτοβολταϊκών στοιχείων: 42 πάνελ της Kyocera µε πολυκρυσταλλικά πυριτίου των 135 Wp
Αριθµός και χαρακτηριστικά των µετατροπέων: ένα Aurora PVI-6000-OUTD της Power-One

XELIOX ENERGY LAB
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Τοποθεσία: Medolago, Μπέργκαµο, Ιταλία
Ιδιοκτήτης: Xeliox S.R.L
Αρχιτεκτονική σχεδίαση: Marco Acerbis
Κατασκευαστική σχεδίαση: Studio Iorio
Σχεδίαση θερµικών εγκαταστάσεων: Studio Gallarini
Σύµβουλος για την ανακυκλώσιµη ενέργεια: Eliante
Πιστοποιητικό ενέργειας: RSI Tech
Ηµεροµηνία αρχής κατασκευής: 2007
Φωτοβολταϊκό ιστίο: πρωτότυπο
Τυπολογία και ενσωµάτωση των φωτοβολταϊκών στοιχείων: αρχιτεκτονικά ενσωµατωµένα στο εµπρός µέρος

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ