Επενδύστε 40.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά με απόδοση 14% ετησίως

Διαβάστηκε από 13550 αναγνώστες -

Σήμερα, από μια προθεσμιακή κατάθεση ύψους 40.000 ευρώ, η μέγιστη δυνατή απόδοση είναι 1.400 ευρώ ετησίως, δηλαδή 3,5%. Αν επενδύσετε το ίδιο ποσό όμως σε μια οικιακή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και 14%, δηλαδή 7.700 ευρώ ετησίως.

 
Με 40.000 ευρώ μπορείτε να εγκαταστήσετε ένα σύστημα, με πολύ καλά υλικά, ισχύος 10 κιλοβάτ. Σε εγκαταστάσεις μέχρι και 10 κιλοβάτ, η διαδικασία αδειοδότησης και σύνδεσης με τη ΔΕΗ είναι πολύ απλή. Πέρα από το κόστος των πλαισίων και τα έξοδα εγκατάστασης, επιπλέον πληρώνετε μόνο τα έξοδα σύνδεσης με τη ΔΕΗ, το μετρητή παραγωγής δηλαδή και τη σύνδεση με το δίκτυο.
Για μια τέτοια εγκατάσταση, ο χώρος που απαιτείται είναι 70-100 τ.μ. όταν πρόκειται για στέγη και 120-150 τ.μ. όταν πρόκειται για δώμα. Αν θεωρηθεί ότι οι συνθήκες είναι οι καλύτερες, δηλαδή η εγκατάσταση τοποθετείται με νότιο προσανατολισμό και είναι ασκίαστη, η μέση ετήσια παραγωγή από ένα τέτοιο σύστημα ανέρχεται περίπου στις 14.000 κιλοβατώρες (οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα την περιοχή που βρίσκεστε). Όταν η εγκατάσταση γίνει σε δώμα ή στέγη, η ΔΕΗ αγοράζει την κάθε κιλοβατώρα προς 0,55 ευρώ και κάνετε μια σύμβαση ότι θα την αγοράζει στην ίδια τιμή για 25 χρόνια. ¶ρα ετήσια, αν παράγετε 14.000 κιλοβατώρες, τα έσοδα από τη ΔΕΗ θα είναι 7.700 ευρώ. Η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου, αν υποθέσουμε ότι υπήρχε όλο το ποσό και δεν εμπλέκεται τράπεζα, γίνεται σε λιγότερο από 5,5 χρόνια.
Ακόμα όμως και εάν δεν υπάρχει το αρχικό κεφάλαιο και δανειοδοτείται ολόκληρο από την τράπεζα, για παράδειγμα για 10 χρόνια με επιτόκιο 6%, υπάρχει σημαντικό κέρδος. Από τα 7.700 ευρώ περίπου, τα 5.000 ευρώ ετησίως θα είναι οι δόσεις του δανείου, οπότε υπάρχει ένα κέρδος της τάξεως των 20.000-22.000 ευρώ την πρώτη δεκαετία. Ένας επιπλέον λόγος για να κάνετε μια τέτοια επένδυση, πέρα από την απόδοση, είναι ότι όλα τα έσοδα από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών είναι αφορολόγητα, σε αντίθεση με τα έσοδα από προθεσμιακές καταθέσεις, τα οποία φορολογούνται με 10%. Τα παραπάνω ποσά ανταποκρίνονται στις τιμές που ισχύουν σήμερα. Οι τιμές των φωτοβολταϊκών πλαισίων συνεχώς πέφτουν και εμφανίζονται νέες τεχνολογίες με διαφορετικές αποδόσεις και μεγέθη. Μια ακριβή εικόνα της απόδοσης του συστήματος που θα επιλέξετε, θα σας δώσει η εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση, γιατί όλες οι τιμές εξαρτώνται από αρκετούς παράγοντες, με βασικότερο όλων την περιοχή που βρίσκεστε. Kαι επειδή οι αριθμοί λένε την «αλήθεια» είναι πλέον φανερό ότι αυτού του είδους η επένδυση είναι μακράν αποδοτικότερη των κλασικών της αποταμίευσης, των ομολόγων κ.λ.π.
Από τον πίνακα προκύπτει ότι:
α) για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήµατος µε ίδια κεφάλαια:
το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου στα 142.000 ευρώ, η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου επιτυγχάνεται σε 5 χρόνια και 3 µήνες, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης ανέρχεται κατά µέσο όρο στο 14,24%.
β) για την αγορά του φωτοβολταϊκού συστήµατος µε 100% δανειοδότηση από τράπεζα, µε επιτόκιο 6% για αποπληρωµή σε 10 χρόνια:
το συνολικό καθαρό κέρδος στην 25ετία ανέρχεται περίπου σε 129.000 ευρώ, ενώ η ετήσια απόδοση της επένδυσης στο 12,94% κατά µέσο όρο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ