Βασικά βήματα για τη σωστή επιλογή μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης
Διαβάστηκε από 1279 αναγνώστες -
Αρκετά Tips και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τα βασικά βήματα και για τη σωστή επιλογή μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης. Βήμα βήμα για το πως θα πρέπει να ενεργήσουμε από την αρχή.
Πρώτο βήμα είναι η επιλογή της εταιρείας που θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση.
- Προτιμήστε να συνεργαστείτε με οργανωμένες εταιρείες που εξειδικεύονται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η φωτοβολταϊκή σας εγκατάσταση θα λειτουργεί για πολλά χρόνια. Το ίδιο πρέπει να διαρκέσει και η συνεργασία σας με την εταιρεία εγκαταστάτη. Τα σημεία που πρέπει να προσέξετε όταν έρχεστε σε επαφή με μια εταιρεία είναι:
- Η αξιοπιστία: τήρηση προδιαγραφών, δεσμεύσεων και υποσχέσεων.
- Ο επαγγελματισμός: σωστή εξυπηρέτηση, τήρηση χρονοδιαγραμμάτων.
- Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία: επάρκεια σε τεχνικές γνώσεις και εμπειρία στις κατασκευές.
- Τα κατάλληλα μέσα και υποδομές: χρήση κατάλληλων μέσων και εργαλείων κατά τη μελέτη και την εγκατάσταση.
Δεύτερο και πολύ σημαντικό βήμα είναι η επιλογή υλικών.
Μερικές συμβουλές για να επιλέξετε τα σωστά υλικά:
- Διαλέξτε επώνυμα υλικά, από αξιόπιστες εταιρείες κατασκευής και δοκιμασμένα σε ό,τι αφορά στη λειτουργία και στην απόδοσή τους.
- Υλικά με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, δηλαδή υλικά που οι πιστοποιήσεις τους να είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα.
- Εγγυήσεις των υλικών. Προτιμήστε υλικά με εγγυήσεις λειτουργίας και απόδοσης.
- Προτιμήστε υλικά για τα οποία θα μπορείτε να βρείτε εύκολα τεχνική υποστήριξη, τώρα και στο μέλλον.
Τρίτο βήμα είναι η επιλογή πλαισίου. Τι είδους πάνελ θα τοποθετήσετε και πώς θα διαλέξετε το πιο κατάλληλο.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε στα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι:
- Η μέγιστη ισχύς
- Η υψηλή απόδοση
- Η αντίσταση στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας
- Η καλύτερη εγγύηση λειτουργίας
- Η αντίσταση στη φθορά
- Η αξιοπιστία της εταιρείας κατασκευής
- Οι δόκιμες διαστάσεις
Σίγουρα είναι δύσκολο να πετύχετε το βέλτιστο συνδυασμό των παραπάνω, αλλά είναι δυνατό να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας ανάγκες, ανάλογα το χώρο που διαθέτετε, τα χρήματα, κ.λπ.
Πώς λειτουργεί Διασυνδεδεμένο σύστημα
Το πιο διαδεδομένο σήμερα είναι το διασυνδεδεμένο. Ένα σύστημα, δηλαδή, που διοχετεύει όλη την ενέργεια που παράγει σε ένα δίκτυο, το οποίο συνεχίζει να μας τροφοδοτεί.
Αυτόνομο σύστημα
Το αυτόνομο σύστημα χρειάζεται και μπαταρίες για να αποθηκεύει την ενέργεια που παράγει. Για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος πρέπει να υπολογιστεί η ενέργεια που χρειάζεται για τις συσκευές, για πόσες ώρες ημερησίως και η διάρκεια αυτονομίας του συστήματος για τις μέρες χωρίς ηλιοφάνεια. Αυτό το σύστημα επιλέγεται κυρίως σε περιπτώσεις που δεν μπορούμε να συνδεθούμε στο δίκτυο, σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.
Top-10 TIPS 1. Ελάτε σε επαφή με μια εταιρεία εγκατάστασης.
Είναι οι αρμόδιοι να σας ενημερώσουν για το σύστημα που μπορείτε να τοποθετήσετε στη στέγη σας και την απόδοσή του. Ζητήστε να μάθετε τη μέση ετήσια απόδοση σε κιλοβατώρες.
2. Το πρόγραμμα για εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών συμπεριλαμβάνει την τοποθέτηση σε στέγη, δώμα (ταράτσα), βοηθητικούς χώρους, χώρους στάθμευσης και στέγαστρα.
Αν θέλετε να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά στον κήπο σας, ανήκουν σε άλλη κατηγορία, με άλλες τιμές αγοράς από τη Δ.Ε.Η. και διαφορετική διαδικασία αδειοδότησης.
3. Κάντε μια έρευνα αγοράς.
Το σύστημα που θα εγκαταστήσετε θέλετε να διαρκέσει όσο και η σύμβαση με τη Δ.Ε.Η., δηλαδή για 25 χρόνια. Ζητήστε από την εταιρεία εγκατάστασης τις εγγυήσεις όλων των υλικών που θα τοποθετηθούν.
4. Ζητήστε από την εταιρεία που θα κάνει την εγκατάσταση να σας προσδιορίσει το χρόνο παράδοσης και το συνολικό κόστος. Προτιμήστε επώνυμα υλικά με πιστοποιήσεις.
5. Αν ο διαθέσιμος χώρος που έχετε, σκιάζεται, ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε αν θα εμποδίζει το σύστημά σας είναι να υπολογίσετε την απόσταση από το εμπόδιο και το ύψος του. Η απόσταση πρέπει να είναι διπλάσια του ύψους.
6. Κατά την εγκατάσταση ζητήστε να μάθετε για τον τρόπο στήριξης και πώς θα επηρεάσει τη μόνωση της στέγης σας. Βεβαιωθείτε ότι όπου πειραχτεί η μόνωση της στέγης ή του δώματος, θα μονωθεί και πάλι.
7. Συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αδειοδότηση.
8. Αν πάρετε δάνειο για την εγκατάσταση, ζητήστε 6μηνη περίοδο χάριτος, ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσετε κάποια δόση μέχρι να γίνει η πρώτη εκκαθάριση λογαριασμού από τη Δ.Ε.Η.
9. Σήμερα, οι περισσότερες τράπεζες παρέχουν δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Κάντε μια έρευνα για να δείτε ποιο σας συμφέρει και υπολογίστε το συνολικό κόστος του δανείου, έξοδα φακέλου, προσημείωσης, κ.λπ.
10. Συνεχίστε να ενημερώνεστε για νέα δεδομένα σχετικά με το νόμο και τις νέες τεχνολογίες.