Φωτοβολταϊκά χωρίς πλαστικοποίηση περνούν τεστ κόπωσης

Διαβάστηκε από 1165 αναγνώστες -

Το Ινστιτούτο Fraunhofer, για Συστήματα Ηλιακής Ενέργειας (ISE), και η εταιρεία υαλικών Bystronic, έχουν αναπτύξει ένα συλλέκτη βασισμένο σε κρυσταλλικά ηλιακά κύτταρα που δεν απαιτούν πλαστικοποίηση.

 
Η λεγόμενη μονάδα TPedge, έχει περάσει πλέον τη δοκιμή φορτίου και χαλαζιού και ως εκ τούτου εμφανίζεται αποδεδειγμένα σταθερή, όσο και οι συνήθεις μονάδες, τουλάχιστον στο μηχανικό κομμάτι.

Μετά τις δοκιμές, οι ερευνητές του Fraunhofer δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν τυχόν μείωση απόδοσης των μονάδων. Κατά την παραγωγή των TPedge, οι ερευνητές τοποθέτησαν τις ηλιακές κυψέλες μεταξύ δύο γυάλινων πλακών και σφράγισαν τις άκρες με ένα θερμοπλαστικό spacer (TPS) στους 130°C.

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται για τη στεγανοποίηση του μονωτικού γυαλιού, που επίσης θα πρέπει να αντέξει μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ υποβάλλεται σε άνεμο και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Tobias Neff, Διευθυντής Ηλιακών Προϊόντων στην Bystronic, εξηγεί: «Με την τεχνολογία TPedge, το κόστος της μονάδας παραγωγής, εκτός από τις ηλιακές κυψέλες, μπορεί να μειωθεί κατά 30 με 40%, στα 45 δευτερολέπτα ανά μανάδα σε κάθε γραμμή παραγωγής. Το συνολικό κόστος της κάθε μονάδας φωτοβολταϊκών μπορεί έτσι να μειωθεί κατά περίπου 14%, ανάλογα με το κόστος της.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος έως ότου η διαδικασία είναι έτοιμη για να βγει στην παραγωγή. Το 2012, οι ερευνητές θέλουν πρώτα να κατασκευάσουν 200 μονάδες και να τις εγκαταστήσουν σε μια πρόσοψη στην ISE. Εκεί θα δοκιμαστούν υπό πραγματικές συνθήκες και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ