Έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εξοικειώνεται με την επένδυση.

Πριν από 2,5 χρόνια μία Οικιακή Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση ισχύος 10 kWp στοίχιζε κατά μέσον όρο 40.000 ευρώ.

Για μία Οικιακή Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση (ισχύος 10kWp) οι νέες εγγυημένες τιμές μειώνουν τα συνολικά καθαρά κέρδη στην 25ετία κατά 9.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον για τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα μεγεθύνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Εκτίμηση ετήσιας απόδοσης ΦΒΣ 9.89 KWp

Πραγματικό τελικό κόστος εγκατάστασης στις 01/02/2012 = 29.195 ευρώ

Ετήσιες αποδοχές Σύμβασης ΦΒΣ 99,875 kWp με υπογραφή σύμβασης από 1/2/2012-31/7/2012

Πραγματικό τελικό κόστος εγκατάστασης στις 1/2/2012 = 200.000 ευρώ

Φωτοβολταϊκά: Tι άλλαξε στις εγγυημένες τιμές

Διαβάστηκε από 7922 αναγνώστες -

Μπορεί οι εγγυημένες τιμές αγοράς ρεύματος από φωτοβολταϊκά να μειώθηκαν, ωστόσο η συγκεκριμένη επένδυση παραμένει αποδοτική σε κάθε περίπτωση.

 
Παρακάτω, με αναλυτικά παραδείγματα αποδεικνύουμε ότι, οι πρόσφατες αλλαγές δεν έχουν τον αντίκτυπο που μπορεί ορισμένοι εσφαλμένα να πιστεύουν και φυσικά, για όσους είχαν ήδη κάποια σύμβαση με τη ΔΕΗ οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

Δυόμισι χρόνια μετά την ανακοίνωση του προγράμματος για τα «Οικιακά Φωτοβολταϊκά», τα δεδομένα στο συγκεκριμένο χώρο έχουν αλλάξει πλήρως και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με το «πρόσφατο» παρελθόν. Ποιον όμως είναι οι λόγοι που επέφεραν αυτές τις αλλαγές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Το ενδιαφέρον για τα Οικιακά Φωτοβολταϊκά Συστήματα μεγεθύνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Οι ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ πιο ενημερωμένοι και έχουν αποβάλλει τους αρχικούς «συστημικούς» ενδοιασμούς και ανασφάλειες. Έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εξοικειώνεται με την επένδυση, τους όρους και τις προϋποθέσεις και τις χρηματικές αποδόσεις του προγράμματος. Έχουν διαψευστεί όλες οι κινδυνολογίες περί κατάργησης του προγράμματος, περί μη πληρωμών από την ΔΕΗ και ότι άλλο έχει αναφέρει το «ράδιο αρβύλα» και οι γνωστοί «ενημερωμένοι καλοθελητές». Έχουν ήδη δημιουργηθεί αρκετές πηγές ενημέρωσης για σχετικά θέματα, μέσω ειδικών περιοδικών, ενθέτων και άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης ύλης, ιστοσελίδες κλπ, με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να έχει την δυνατότητα να βρει τις πληροφορίες που χρειάζεται με σχετική ευκολία. Τα εμπλεκόμενα τμήματα της ΔΕΗ έχουν αποκτήσει ήδη την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία για την διαδικασία αδειοδότησης, προσπαθούν να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και τα μέσα για να ανταποκριθούν στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, αν και δεν λείπουν τα πάγια προβλήματα των «δημοσίων» υπηρεσιών όπως γραφειοκρατία, καθυστερήσεις, αδιαφορία, έλλειψη επαγγελματικής αντιμετώπισης και όχι ισόνομη αντιμετώπιση με βάσει την κείμενη νομοθεσία.

Κέρδη πέρα από κάθε προσδοκία
Πριν από 2,5 χρόνια μία Οικιακή Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση ισχύος 10 kWp στοίχιζε κατά μέσον όρο 40.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ σήμερα στοιχίζει 25-30% φθηνότερα. Πριν από 2,5 χρόνια μία Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση ισχύος 10 kWp απέδιδε (με τιμή αγοράς 0,55 ευρώ/κιλοβατώρα) καθαρό κέρδος στην 25ετία περίπου 140.000 ευρώ, με απόσβεση κεφαλαίου στα 5,5 έτη και ετήσια απόδοση κεφαλαίου 13,45%. Σήμερα η ίδια εγκατάσταση θα αποδώσει (με τιμή αγοράς 0,495 ευρώ/κιλοβατώρα) καθαρό κέρδος στην 25ετία περίπου 133.500 ευρώ, με απόσβεση κεφαλαίου όμως στα 4,5 έτη και ετήσια απόδοση κεφαλαίου 17,35%. Με λίγα λόγια σήμερα με την ίδια εγκατάσταση στα Οικιακά Φωτοβολταϊκά, ο επενδυτής θα έχει λίγο μικρότερο κέρδος, έχοντας δεσμεύσει πολύ μικρότερο κεφάλαιο, για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Χρηματοδοτήσεις
Παρότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις έχουν παγκοσμίως χαρακτηριστεί σαν «χαμηλού ρίσκου», παρότι όλες διαφημίζουν ότι προσφέρουν προϊόντα χρηματοδότησης, οι περισσότερες τράπεζες χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο. Μερικές μάλιστα διαφημίζουν ότι παρέχουν τις λεγόμενες χρηματοδοτήσεις για φωτοβολταϊκά, ενώ στην ουσία δεν χρηματοδοτούν. Έτσι, στον συγκεκριμένο τομέα έχουμε περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης τόσο σε επίπεδο εγκρίσεων, όσο και σε επίπεδο επιτοκίων.

Τι άλλαξε
Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ από την 1η Φεβρουαρίου 2012, άλλαξαν οι εγγυημένες τιμές για τις νέες Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις. Η απόφαση αυτή δεν ήρθε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Ο υπουργός ήδη από τον Οκτώβριο είχε ανακοινώσει, μετά από σχετικό ερώτημα ότι, το Υπουργείο μελετά και εκτιμά τις ισχύουσες συνθήκες στην αγορά. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο που πολλές φορές παραβλέπεται είναι ότι η αλλαγή ταρίφας δεν ισχύει για όσους είχαν ήδη συνάψει σύμβαση συναλλαγής με τη ΔΕΗ. Για τη συγκεκριμένη μερίδα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ισχύει η τιμή με την οποία είχε υπογραφεί η σύμβαση. Επίσης, με δεδομένο ότι από 1η Αυγούστου η εγγυημένη τιμή θα υποστεί ακόμη μια μείωση, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να προχωρήσετε άμεσα σε εγκατάσταση ώστε να προλάβετε τις υπάρχουσες τιμές. Το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες: Την μεγάλη μείωση (πάνω από 25%) του κόστους εγκατάστασης, οφειλόμενη κυρίως στη μείωση τη τιμής των φωτοβολταϊκών πάνελ. Η συγκεκριμένη διαφορά άλλαξε κατά πολύ τη σχέση του επενδυόμενου κεφαλαίου προς το τελικό κέρδος, σε σχέση με αυτό που ίσχυε 2,5 χρόνια πριν, κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Με λίγα λόγια, το «κίνητρο» του κέρδους προς τους επενδυτές είχε αυξηθεί δυσανάλογα ως προς το κοινωνικό κέρδος. Τη μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα που ουσιαστικά συντόμευσε τον χρόνο επίτευξης των εθνικών μας στόχων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουν συναφθεί πολύ περισσότερες συμβάσεις με «ακριβές ταρίφες», σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη, που θα είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής δαπάνης. Επομένως, βάσει των παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το αρμόδιο υπουργείο «επικαιροποίησε» το καθεστώς που διέπει τα φωτοβολταϊκά, σταθμίζοντας τα δεδομένα της αγοράς.

Τι αλλάζει για τα Οικιακά
Στην ουσία, για μία Οικιακή Φωτοβολταϊκή Εγκατάσταση (ισχύος 10kWp) οι νέες εγγυημένες τιμές μειώνουν τα συνολικά καθαρά κέρδη στην 25ετία από τα (περίπου) 140.000 ευρώ στα 131.000 ευρώ, δηλαδή κατά 9.000 ευρώ, σε σχέση με αυτά που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο περίπου, ενώ το απαιτούμενο κεφάλαιο είναι κατά πολύ μικρότερο (πάνω από 25%), όπως μικρότερος είναι (κατά 1 έτος) και ο χρόνος απόσβεσης του κεφαλαίου. Η επένδυση συνεχίζει να έχει απόδοση κεφαλαίου πάνω από 15% ετησίως και ως εκ τούτου, συνεχίζει να είναι με διαφορά η πιο αποδοτική επένδυση των ημερών μας.

Από το σχετικό πίνακα προκύπτει ότι, για το πρώτο έτος, η αλλαγή της ταρίφας θα επιφέρει μία μείωση στη χρηματική απόδοση του συστήματος κατά 384 ευρώ. Στον πίνακα (α) που ακολουθεί, θα μπορέσετε να δείτε πως διαμορφώνεται η τελική κερδοφορία του συστήματος στην 25ετία, εξαιτίας της μείωσης της ταρίφας, για ένα σύστημα που σήμερα κοστίζει συνολικά 29.195 ευρώ.
­
­
Σύγκριση αποδόσεων με τις νέες τιμές

Παρακάτω παρουσιάζουμε μία μελέτη εγκατάστασης 9,89 kWp σε ταράτσα οικίας. Στη μελέτη, θα παρουσιάσουμε τις διαφορές των συνολικών χρηματοδοτικών αποδόσεων του συστήματος με την τιμή που ίσχυε μέχρι χθες (0,5225 ευρώ/kWh), έναντι της νέας ταρίφας (0,495 ευρώ/kWh) που ισχύει από 1η Φεβρουαρίου 2012.

Δεδομένα:
Οι διαστάσεις των πάνελ που προδιαγράφηκαν είναι περίπου 99cm X 166cm X 0,50cm, η δε ονομαστική τους ισχύς 230 W.
Η κλίση των πάνελ σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο είναι 250.
Το αζιμούθιο της εγκατάστασης είναι 2ο απόκλιση από το Νότο.
*Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην υπό μελέτη επιφάνεια, μπορούν να τοποθετηθούν 43 πάνελ των 230 Wp έκαστο. Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 9,89 KWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 13.968 KWh ετησίως. Από την επιχειρηματική σκοπιά
Σε μία μελέτη εγκατάστασης σε χωράφι παρουσιάζουμε τις διαφορές των συνολικών χρηματοδοτικών αποδόσεων του συστήματος με τις τιμές που ίσχυαν μέχρι πρότινος, έναντι των νέων τιμών που ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2012. Το συγκεκριμένο σύστημα θα είναι ονομαστικής ισχύος 99,875 kWp και υπολογίζεται ότι θα παράγει 140.000 kWh ετησίως. Από τον παρακάτω πίνακα (1) προκύπτει ότι, για το πρώτο έτος, η αλλαγή της ταρίφας θα επιφέρει μία μείωση στη χρηματική απόδοση του συστήματος κατά 6.572 ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ