Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν αυτή την στιγμή μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με πολλαπλά οφέλη για τον επενδυτή.

Μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια (πάνελ) έχει βέλτιστη απόδοση όταν έχουμε κάθετη πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία avelion για την συγκεκριμένη περιοχή, όσον αφορά στην διαφορά των αποδόσεων.

Στον ¶γιο Δημήτριο Κορωπίου, τοποθετήθηκε από την εταιρεία avelion σύστημα ισχύος 9,8kWp με μονοαξονικά συστήματα ιχνηλάτησης.

Σταθερές βάσεις/Tracker

Τα μέρη του συστήματος

Εκτιμώμενες αποδόσεις συγκεκριμένου συστήματος

Σύγκριση χρηματικών αποδόσεων

Tracker vs Σταθερά: Τι να επιλέξω

Με σταθερές βάσεις, και με trackers

Πως λειτουργεί ένας tracker

Φωτοβολταϊκά με σύστημα «παρακολούθησης» του ήλιου

Διαβάστηκε από 5473 αναγνώστες -

Η εγκατάσταση tracker σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι γνωστή μέθοδος. Ωστόσο, μπορούν να εφαρμοστούν και σε οικιακή εγκατάσταση, όπως μας αποδεικνύει η εταιρεία avelion.

 
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, ύστερα από τις γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και “παιδικές ασθένειες”, κατάφερε να αναπτύξει την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο πολυδιαφημισμένος ήλιος της γίνεται κινητήριος μοχλός της οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και προσφέροντας διέξοδο σε καιρούς έντονης κρίσης. Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν αυτή την στιγμή μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά με πολλαπλά οφέλη για τον επενδυτή, λόγω του πολύ ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου. Σε αντίθεση με τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανάπτυξη των μεγαλύτερων έργων φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα φωτοβολταϊκά σε στέγες - ταράτσες μέχρι 10kWp έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των εταιριών του χώρου. Με χρόνο υλοποίησης περίπου δυο μήνες, αφορολόγητο εισόδημα και πολύ υψηλότερη εγγυημένη τιμή (feed-in-tariff), αποτελούν την ιδανικότερη επένδυση. Η επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού καθώς και της εταιρίας που θα αναλάβει να υλοποιήσει το έργο αποτελεί το δύσκολο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο επενδυτής. Τα κριτήρια επιλογής δεν είναι άλλα από την ποιότητα και προέλευση των υλικών, τις εγγυήσεις τους, το after-sales support που παρέχουν, την τεχνογνωσία και εξειδίκευση τους, το κόστος και φυσικά τα αναμενόμενα έσοδα της επένδυσης. Μια καλά μελετημένη εγκατάσταση ισχύος 10kWp στην Στερεά Ελλάδα αλλά και με τον ποιοτικότερο εξοπλισμό μπορεί να αποδώσει κατά την διάρκεια ενός χρόνου έως 15000kwh. Αυτό με τις σημερινές εγγυημένες τιμές (0,495 ευρώ/kWh) μεταφράζεται σε 7425 ευρώ ετήσιο αφορολόγητο έσοδο. Με κόστος 26000 ευρώ έως 28000 ευρώ το σύστημα αποσβένει το κόστος του σε 3,5 έως 4 χρόνια. Είναι όμως αυτό το άνω όριο για μια επένδυση φωτοβολταϊκού σε στέγη; Η απάντηση είναι όχι. Η χρήση συστημάτων ιχνηλάτησης του ήλιου – οι γνωστοί tracker – πλέον μπορούν να ενσωματωθούν σε ταράτσες οικιακών συστημάτων αυξάνοντας κατά πολύ τα ετήσια έσοδα μιας εγκατάστασης ισχύος 10kWp. Με αναμενόμενη αύξηση εσόδων της τάξης του 35 – 40% και πρόσθετο κόστος περίπου 10.000 ευρώ τα συστήματα ιχνηλάτησης αποσβένουν το επιπλέον κόστος τους σε 4 περίπου χρόνια, δίνοντας αντίστοιχα μεγαλύτερο οικονομικό όφελος σε βάθος 25ετίας.

Πως λειτουργεί ένας tracker
Μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια (πάνελ) έχει βέλτιστη απόδοση όταν έχουμε κάθετη πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας. Με το δεδομένο ότι ο ήλιος μετακινείται διαρκώς κατά την διάρκεια της ημέρας, θα πρέπει - εάν θέλουμε να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση ενός συστήματος - να περιστρέφουμε τις γεννήτριες ώστε να συναντούν την ηλιακή ακτινοβολία με τη μικρότερη δυνατή γωνία. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των trackers οι οποίοι με την χρήση κινητήρων μεταβάλουν την κλίση των φωτοβολταϊκών γεννητριών, αυξάνοντας κατά πολύ την απόδοση ενός συστήματος. Τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης του ήλιου, όπως αυτό της γερμανικής εταιρείας Degerenergie δεν παρακολουθούν απλά την προδιαγεγραμμένη πορεία του ήλιου, αλλά διαθέτουν και αισθητήρα (DEGERconecter) ο οποίος κατευθύνει το σύστημα στο σημείο με την μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία. Δύο κυψέλες με αισθητήρες στο DEGERconecter παρέχουν τιμές αναφοράς οι οποίες αξιολογούνται από μια “λογική” πύλη, ώστε να γίνει ιχνηλάτηση του ηλίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένας τρίτος αισθητήρας φροντίζει τις πρωινές ώρες για την επαναφορά της εγκατάστασης. Ανάλογα με την ακτινοβολία, ένας διαφορικός ενισχυτής επιφέρει τη μετάβαση από την λογαριθμική χαρακτηριστική καμπύλη, σε δυνατή ακτινοβολία στη γραμμή χαρακτηριστικής καμπύλης σε διάχυτο φως. Η μετάδοση κίνησης ελέγχεται απευθείας μέσω της γέφυρας MOSFET, που είναι ενσωματωμένη στο DEGERconecter (εξαιρετικά χαμηλές αντιστάσεις ενεργοποίησης). Μια διάταξη ρύθμισης ρεύματος εμποδίζει την υπερφόρτωση του κινητήρα. Σε περίπτωση αύξησης του ρεύματος, όπως για παράδειγμα παγωμένες ή μπλοκαρισμένες μεταδόσεις κίνησης, απενεργοποιείται ο κινητήρας. Μόλις η μετάδοση κίνησης γίνεται και πάλι ελεύθερα, το σύστημα επανέρχεται στην ομαλή λειτουργία.

Τα υπέρ και τα κατά
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία στην Ελλάδα, τα trackers δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε στέγες, παρά μόνο σε επίπεδες ταράτσες και οροφές κτιρίων. Ακόμα, όμως, και στις επίπεδες οροφές, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την εγκατάστασή τους. Ο βασικότερος περιορισμός είναι η επάρκεια χώρου, μιας και τα συστήματα ιχνηλάτισης απαιτούν μέχρι και 2,5 φορές περισσότερο χώρο από ότι τα σταθερά συστήματα. Επιπρόσθετα η μελέτη σκίασης από παρακείμενα εμπόδια γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη, μιας και η δυναμική κατάσταση του ήλιου και της θέσης των φωτοβολταϊκών αλλάζει διαρκώς τα δεδομένα. Επομένως, ιδανικές τοποθεσίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με trackers σε κτίρια, είναι κτίρια που διαθέτουν μεγάλες ασκίαστες επιφάνειες άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων.

Στην πράξη
Στον ¶γιο Δημήτριο Κορωπίου, τοποθετήθηκε από την εταιρεία avelion σύστημα ισχύος 9,8kWp με μονοαξονικά συστήματα ιχνηλάτησης της γερμανικής εταιρίας degerenergie, σε συνδυασμό με σταθερές βάσεις αλουμινίου, σε διαθέσιμη επιφάνεια περίπου 300 m2 ιδιόκτητης πολυκατοικίας. Το σύστημα των tracker χρειάζεται παραπάνω διαθέσιμη επιφάνεια, σε σύγκριση με ένα σύστημα σταθερών βάσεων, για δεδομένη εγκατεστημένη ισχύ. Επειδή στην συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως και σε όλες τις εφαρμογές φωτοβολταϊκών σε ταράτσες, υπήρχε περιορισμός στην διαθέσιμη επιφάνεια, επιλέχθηκε η χρήση 5 tracker, αντί 8 που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση 9,80kWp. Επομένως, από το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος τα 5,88kWp είναι εγκατεστημένα σε tracker με νότιο προσανατολισμό ενώ τα 3,92kWp σε σταθερές βάσεις αλουμινίου με κλίση 20ο ως προς το οριζόντιο επίπεδο και προσανατολισμό 30ο νοτιοδυτικά. (60% trackers και 40% σταθερές βάσεις)

Tracker vs Σταθερά: Τι να επιλέξω
Σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία avelion για την συγκεκριμένη περιοχή, όσον αφορά στην διαφορά των αποδόσεων ενός συστήματος αποκλειστικά με tracker και ενός με αποκλειστικά σταθερές βάσεις. Από την μελέτη αυτή προέκυψαν οι παρακάτω εκτιμώμενες αποδόσεις: Συμπερασματικά το σύστημα με τους μονοαξονικούς tracker αποδίδει περίπου κατά 28% περισσότερο από ένα σύστημα με σταθερές βάσεις. Αποσβένει το κόστος του σε περισσότερο χρόνο κατά 6,2%, αλλά κάποιος που έχει την δυνατότητα (επιπλέον κόστος – διαθέσιμη επιφάνεια) να το εγκαταστήσει, τελικά θα αποκομίσει καθαρά κέρδη 213.000 ευρώ (250.000 ευρώ - 37.000 ευρώ) σε σχέση με τα 168.000 ευρώ (195.000 ευρώ - 27.000 ευρώ) από ένα σύστημα με σταθερές βάσεις. Αυτό μεταφράζεται σε 26,5% περισσότερα κέρδη. Επομένως, με ένα επιπλέον κόστος 10.000 ευρώ, σε βάθος 25ετίας το κέρδος μας τοποθετείται στα 44.588 ευρώ. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εφόσον ο επενδυτής διαθέτει το επιπλέον κεφάλαιο καθώς και τον απαιτούμενο χώρο, τον συμφέρει να εγκαταστήσει ένα σύστημα “παρακολούθησης” ήλιου καθώς εκμεταλλεύεται στον μέγιστο βαθμό τον χώρο που διαθέτει, αποκομίζοντας το μέγιστο δυνατό εισόδημα που μπορεί να προσφέρει ένα σύστημα ισχύος 10kWp ενταγμένο στο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες».

Χρηματορροές αποδόσεων: 44.588 ευρώ περισσότερα έσοδα με tracker
Στους σχετικούς πίνακες σας παρουσιάζουμε τις διαφορές που παρατηρούνται στις χρηματορροές αποδόσεων μεταξύ συστημάτων με 100% trackers και εκείνων που χρησιμοποιούν 100% σταθερές βάσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ