3D Φωτοβολταϊκά από το MIT

Διαβάστηκε από 1370 αναγνώστες -

Μια ομάδα ερευνητών του Massachusetts Institute of Technology (MIT), αποφάσισε να προσεγγίσει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών μονάδων με διαφορετικό τρόπο: κάθετες, τρισδιάστατες διατάξεις φωτοβολταϊκών κυψελών.

 
Πολύ λίγη προσοχή έχει δοθεί στην ανακάλυψη καλύτερων τρόπων διάταξης των φωτοβολταϊκών κυττάρων, τα οποία συνήθως τοποθετούνται σε επίπεδες στέγες ή άλλες επιφάνειες, ή ακόμη και σε μηχανικές δομές που ακολουθούν την πορεία του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ερευνητές του MIT, προσεγγίζουν το ζήτημα με έναν άλλο τρόπο, κατασκευάζοντας κάθετες, τρισδιάστατες δομές φωτοβολταϊκών κυττάρων. Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι εντυπωσιακά. Η απόδοση κυμαίνεται από διπλάσια, μέχρι και 20 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των σταθερών, επίπεδων πάνελ στην ίδια έκταση.

Οι μεγαλύτερες διαφορές στην απόδοση ισχύος, παρατηρήθηκαν σε καταστάσεις που οι βελτιώσεις είναι περισσότερο αναγκαίες: σε περιοχές μακριά από τον ισημερινό, κατά τη διάρκεια χειμερινών μηνών και συννεφιασμένων ημερών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία βασίστηκαν και σε υπολογιστικά μοντέλα, αλλά και πειράματα πραγματικών μονάδων στην ύπαιθρο, έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Energy and Environmental Science.

Αυτές οι βελτιώσεις καθιστούν την απόδοση πιο προβλέψιμη και ομοιόμορφη, που θα μπορούσαν να καταστήσουν την ενσωμάτωση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ευκολότερη, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα, υποστηρίζουν οι συντάκτες. Ο βασικός λόγος για αυτή τη βελτίωση παραγωγής ενέργειας - και την πιο ομοιόμορφη απόδοση με την πάροδο του χρόνου - είναι ότι κατακόρυφες επιφάνειες των τρισδιάστατων δομών «μπορούν να συλλέξουν πολύ περισσότερο ηλιακό φως κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, τα απογεύματα και τους χειμερινούς μήνες, όταν ο ήλιος βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα», δηλώνει ο Marco Bernardi, μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΜΙΤ του Τμήματος Μηχανικών και Τεχνολογίας Υλικών (DMSE).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ