Ο inverter μετατρέπει το συνεχές ρεύμα που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα σε εναλλασσόμενο και το διοχετεύει προς κατανάλωση.

O κάθε μετατροπέας είναι υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

To μέγεθος και οι δυνατότητες του μετατροπέα (inverter) εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης.

Μεγάλες εταιρείες κατασκευής inverters δίνουν άμεση λύση, σε περίπτωση βλάβης, ακόμη και εντός 24 ωρών.

Μέσω του μετατροπέα είναι εφικτό να «παρακολουθούμε» την απόδοση της εγκατάστασής μας.

Στην αγορά υπάρχουν inverters που προορίζονται για εξωτερική χρήση και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

Μετατροπείς (inverters): Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαβάστηκε από 10814 αναγνώστες -

Ο μετατροπέας (inverter) μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά τμήματα της, καθώς από αυτόν εξαρτάται η λειτουργία και η απόδοση του συστήματος που διαθέτουμε.

 
Πρακτικά, οι inverters αποτελούν ένα από τα κυριότερα τμήματα της κάθε εγκατάστασης, γιΆ αυτό και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία κατά την επιλογή προϊόντος, καθώς έτσι διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η απρόσκοπτη λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος. Στη συγκεκριμένη ενότητα σας παρουσιάζουμε όλες τις πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για τους μετατροπείς (inverters) που χρησιμοποιούνται στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, ενώ με τους αναλυτικούς πίνακες που θα βρείτε στις επόμενες σελίδες, θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε για όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων που μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά (για τα συνδεδεμένα στο δίκτυο της ΔΕΗ συστήματα).

Τι ακριβώς είναι ο inverter;
Ο inverter (μετατροπέας) είναι μια συσκευή με ηλεκτρονικές και ηλεκτρολογικές διατάξεις, η οποία μετατρέπει το παραγόμενο από τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια συνεχές ρεύμα σε εναλλασσόμενο, συμβατό με το δίκτυο του ηλεκτρισμού. Πρακτικά, ο μετατροπέας του κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι ο «εγκέφαλος» της εγκατάστασης, αφού μπορεί να «εκμεταλλεύεται» το ρεύμα που παράγεται από τα panels, είτε πρόκειται για αυτόνομο είτε για διασυνδεδεμένο σύστημα. Επιπρόσθετα, ο inverter είναι «υπεύθυνος» για την επιτήρηση όλου του συστήματος. Αν για παράδειγμα εντοπιστεί κάποια βλάβη στο δημόσιο δίκτυο, στη Φ/Β γεννήτρια ή στην καλωδίωση, θα «ενημερώσει» και θα «πράξει» αναλόγως.

Ποια είδη μετατροπέων (inverters) υπάρχουν
Οι μετατροπείς χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τους μονοφασικούς και τους τριφασικούς. Στις «οικιακές» φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι απαίτηση της ΔΕΗ να παράγεται μονοφασικό ρεύμα (230V) για εγκατεστημένη ισχύ έως 5 kWp και τριφασικό για μεγαλύτερες από 5 kWp εγκαταστάσεις. Τριφασικός inverter είναι αυτός που παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα τριών φάσεων και μονοφασικός είναι αυτός που παράγει εναλλασσόμενο ρεύμα μίας φάσης. Για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις άνω των 5 kWp, ένα έργο μπορεί να υλοποιηθεί είτε με τρεις μονοφασικούς (ένα για κάθε φάση) ή με έναν τριφασικό μετατροπέα.

Τι είναι ο βαθμός απόδοσης του μετατροπέα
Ο κάθε μετατροπέας (inverter) χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών, και από τον βαθμό απόδοσής του. Ο βαθμός απόδοσης κάθε συσκευής είναι ο λόγος της παραγόμενης ενέργειας προς την ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει. Όσο υψηλότερος είναι ο συντελεστής απόδοσης, τόσο περισσότερο ρεύμα από το ρεύμα που παράγουν τα πάνελ μπορεί να διοχετευθεί στο δημόσιο δίκτυο και τόσο υψηλότερη είναι η απόδοση της ηλιακής εγκατάστασης (οι inverter που κυκλοφορούν έχουν μέγιστο βαθμό απόδοσης από 92% έως 99%). Όσον αφορά στο θόρυβο λειτουργίας τους, είναι ελάχιστος και αντιληπτός μόνο σε πολύ κοντινή απόσταση. Ακούγεται περίπου όπως ένας σταθερός Η/Υ. Ουσιαστικά ακούμε το θόρυβο των μικρών ανεμιστήρων που χρησιμοποιούνται για την ψύξη.

Ποιες άλλες δυνατότητες μου προσφέρουν οι μετατροπείς
Όπως όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα τα οποία χρησιμοποιούμε καθημερινά, και οι inverters προβάλλουν μηνύματα σφάλματος, είτε γραπτά στις οθόνες τους είτε με ενδεικτικές λυχνίες. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα με κατάλληλο εξοπλισμό να «βλέπουμε» από μακριά τον inverter και τις ενδείξεις του. Αυτό γίνεται είτε μέσω διαδικτύου (internet), είτε μέσω GSM modem (τεχνολογία κινητού τηλεφώνου). Έτσι και τα μηνύματα λάθους αλλά και η καταγραφή της απόδοσης είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, όπου και αν βρισκόμαστε.

Σε πόσο χρονικό διάστημα χρειάζονται αντικατάσταση και τι εγγυήσεις δίνονται;
Σχεδόν όλες οι εταιρείες μετατροπέων έχουν κατασκευάσει τα προϊόντα τους έτσι, ώστε να λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια ζωής του φωτοβολταϊκού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλες εταιρείες του χώρου και οι πιο γνωστές, υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους λειτουργούν για περισσότερα από 25 χρόνια στο μέγιστο βαθμό απόδοσης ακόμα και σε ακραίες συνθήκες (χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες και όταν βρίσκονται σε μη κλειστούς χώρους). Τέλος, όσον αφορά στις εγγυήσεις που δίνονται, συναντούμε χρονικά διαστήματα από 5 έτη και πάνω, με δυνατότητα επέκτασης σε αρκετές περιπτώσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ