BIPV-Φωτοβολταϊκες Arksol κεραμιδόμορφες περσίδες
Διαβάστηκε από 3947 αναγνώστες -
Η BIPV ανέπτυξε νέα τεχνολογία πολυκρυσταλικών φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων για την εξοικονόμηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ισχύς του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού – ΝΟΚ (ΦΕΚ 4067) από τον Ιούλιο του 2012 (άρθρο, 16 παράγραφος 2) αναφέρεται ότι στους εξώστες τα κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας όπως περσίδες, διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου.
Έτσι, η BIPV ανέπτυξε πολυκρυσταλικά φωτοβολταϊκά Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων, βιοκλιματικής σκίασης κτιριακών όψεων, και συστημάτων πέργκολας για μοναδικό συνδυασμό εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χρημάτων και βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού έργου με δυνατότητα εκμηδενιζόμενου κόστους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο προκύπτει ότι στα ρετιρέ πολυκατοικιών οι φωτοβολταϊκες περσιδες αποτελούν τον αποκλειστικό τρόπο εφαρμογής φωτοβολταϊκών, στις δημοφιλείς ανοιγοκλειόμενες πέργκολες με κινητές περσίδες σκίασης για δροσερότερο χώρο με διαφορά θερμοκρασίας που ξεπερνάει ανάλογα με την περίπτωση και τους 15ºC συγκριτικά με τον ακάλυπτο χώρο της βεράντας.
Η καινοτόμος αυτοεξαεριζόμενη αεροστροβιλική ψυκτική διάταξη, με την ευρεσιτεχνική κατασκευαστική αρχιτεκτονική των κατοχυρωμένων στην Ελλάδα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων, εξασφαλίζει κατά την λειτουργία τους χαμηλότερη θερμοκρασία και μικρότερη θερμική διαβάθμιση των πολυκρυσταλικών στοιχείων τους συγκριτικά τα τυπικά Φ.Β. πλαίσια, με όφελος την μείωση της θερμικής απώλειας απόδοσης και του συντελεστή γήρανσης, που είναι κορυφαίοι τεχνολογικοί στόχοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των κρυσταλικών φωτοβολταϊκών, με δεδομένο ότι η ισχύς αιχμής και η απόδοση των Φ.Β. στοιχείων εμφανίζουν γραμμική εξάρτηση από την θερμοκρασία.