Το σύστημα στο οποίο αναφερόμαστε θα μας δώσει καθαρά κέρδη 62.293 ευρώ σε βάθος 25ετιας, ενώ η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει σε 7 χρόνια περίπου.

H απόδοση των φωτοβολταϊκών στις 4 εποχές!

Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου που διανύουμε. Ποιές διαφορές, όμως, παρατηρούνται στις 4 εποχές.

 
Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού είναι συνεχής, καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι όταν υπάρχει έντονη συννεφιά. Ωστόσο, ο αριθμός των κιλοβατώρων που παράγει ένα σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας.  Έτσι, όπως είναι φυσικό, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η απόδοση του συστήματος και κατΆ επέκταση τα έσοδα είναι περισσότερα, σε σχέση με το χειμώνα όπου η απόδοση είναι μειωμένη. Πώς όμως μεταφράζεται το παραπάνω στην πράξη; Για να το εξακριβώσουμε, προσομοιώσαμε ένα σύστημα ονομαστικής ισχύος 9,87 kWp, με νότιο προσανατολισμό, στον νομό Αττικής, το οποίο υπολογίζεται ότι θα παράγει 15.265 kWh ετησίως. Στα όσα ακολουθούν, θα μπορέσετε να δείτε πόσο «συνεισφέρει» ο κάθε μήνας στα ετήσια έσοδα σας. 

Στον πίνακα μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνεται η τελική κερδοφορία ενός συστήματος 10 kWp στην 25ετία, εξαιτίας της μείωσης της ταρίφας στα 0,25 ευρώ/kWh, για ένα φωτοβολταϊκό που σήμερα κοστίζει συνολικά 23.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνει αξία συστήματος 17.886 ευρώ + ΦΠΑ 23% 4.114 ευρώ και κόστος Σύνδεσης ΔΕΗ 1.000 ευρώ). Σύμφωνα με τη νέα ταρίφα το συνολικό καθαρό κέρδος της εγκατάστασης στην 25ετια θα διαμορφωθεί στα 62.293 ευρώ και παραμένει πολύ υψηλό, η δε ετήσια απόδοση της επένδυσης διαμορφώνεται στο 10,8% απόδοση που συνεχίζει να παραμένει μεγάλη και δυσεύρετη για τα δεδομένα της εποχής μας. Τέλος, όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες σελίδες, με τη νέα ταρίφα, το σύστημα έχει απόσβεση στα 7 περίπου χρόνια. 

«Καλοκαίρι» εσόδων
Όπως μπορείτε να δείτε και στους παρακάτω πίνακες, οι τρεις «καλύτεροι» μήνες όσον αφορά στην παραγωγή του φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, διάστημα κατά το οποίο παράγουν το 29,93% της ετήσιας παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επιτυγχάνουμε σχεδόν διπλάσια παραγωγή σε σχέση με το χειμώνα. Στον αντίποδα, οι 3 χειρότεροι μήνες σε παραγωγή είναι κατά σειρά οι Δεκέμβριος, Ιανουάριος και Νοέμβριος, που αντιπροσωπεύουν το 18,20% της ετήσιας παραγωγής. Επίσης, κατά το 6μηνο Απρίλιος-Σεπτέμβριος παράγεται το 58,25% της ετήσιας παραγωγής. Δηλαδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση που το σύστημα μας υπολογίζεται ότι θα παράγει το πρώτο χρόνο 3.816 ευρώ, τα 2.223 ευρώ θα προέρχονται από το εξάμηνο Απριλίου-Σεπτεμβρίου. 


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ