Βιομηχανία Φωτοβολταϊκών: στόχος το 25% ενεργειακής κάλυψης το 2030

Διαβάστηκε από 1255 αναγνώστες -

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών (EPIA) που κυκλοφόρησε την 17/10/12 προβλέπει ότι τα φωτοβολταϊκά θα αντιστοιχούν στο 15% της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ευρώπη μέχρι το 2030, ή 25% σε σενάριο «ριζικής αλλαγής».

 

Η βιομηχανία έπρεπε να αντικρούσει τις αξιώσεις ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει τα ζενίθ και ναδίρ της ζήτησης και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι είναι υπερβολικά εξαρτημένη από τις  εκτιμώμενες ετήσιες επιδοτήσεις των  ¤ 60 δισ.

Ο Philippe Vermeulen, γενικός διευθυντής ενέργειας στον τομέα επενδύσεων της EnerVest Belgium, είπε στην EurActiv ότι τα διαφορετικά συστήματα επιδοτήσεων σε διάφορες χώρες ήταν το κύριο εμπόδιο για μια ανταγωνιστική αγορά φωτοβολταϊκών.

Είπε χαρακτηριστικά, ότι αυτά ήταν «καταστροφικά για την επενδυτική στρατηγική και την αξιοπιστία των αγορών».

Ο Tom Howes, αναπληρωτής επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της  Κομισιόν, δήλωσε ότι κάποιοι στην βιομηχανία ζητούν μια προσέγγιση στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βασίζεται στη λογική "εκεί όπου ο ήλιος λάμπει και ο άνεμος φυσάει", προτείνοντας την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων μόνο στο νότιο τμήμα της Ευρώπη και αιολικών πάρκων στο Βορρά.

Ωστόσο, η Διευθυντής Πολιτικής της EPIA, Frauke Thies, είπε ότι αυτό δεν αποδεικνύεται ότι είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση.

«Αν κάνουμε μια πιο συνολική, κατανεμημένη προσέγγιση, το πρόσθετο δυναμικό φωτοβολταϊκών θα πρέπει να είναι 10%, αλλά αυτό θα μειώσει τη συμφόρηση του δικτύου κατά 75%», είπε, προσθέτοντας ότι «μερικές φορές ό, τι φαίνεται η πιο προφανής λύση δεν είναι και η πιο οικονομικά αποτελεσματική».

Η Thies είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι ήταν πιο σημαντικό να τεθούν τα φωτοβολταϊκά κοντά στην κατανάλωση, παρά εκεί που υπάρχει η περισσότερη ηλιοφάνεια, λόγω των συνεχώς μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών.

Η ηλιακή ενέργεια έχει, επίσης, γρήγορο ρυθμό διάχυσης και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολη στην αποθήκευση. Μια πιο ομοιόμορφη κατανομή των ηλιακών συλλεκτών θα παρέχει σε πόλεις και κωμοπόλεις μια άμεσα χρησιμοποιήσιμη πηγή ενέργειας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Όταν σκέφτεστε πού να τοποθετήσετε φωτοβολταϊκά, δείτε πού χρειάζεστε υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια, επειδή τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ ευέλικτα σε αυτό το κομμάτι», δήλωσε ο Simon Müller, αναλυτής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Ο Müller είπε, επίσης, ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία σήμαναν τη σημαντική μείωση της διαφοράς κόστους μεταξύ περιοχών με υψηλούς και  περιοχών με χαμηλούς ηλιακούς πόρους.

«Το σταθμισμένο κόστος αποτελεί όλο και λιγότερο καθοριστικό παράγοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αναλυτής της ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) παρατήρησε ότι ο ορισμός της «ανταγωνιστικότητας» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλάζει.

Πριν, είπε, προσδιοριζόταν μόνο από την άποψη της παραγωγής κιλοβάτ ανά ώρα παραγωγής, η οποία δεν ήταν ευνοϊκή μέτρηση λόγω των διακυμάνσεων.

Τώρα, όμως, οι βελτιώσεις στην απόδοση σημαίνουν ότι κόστος των φωτοβολταϊκών έχει σταθερή μείωση, στα 2,31 ¤ ανά watt. Η EPIA εκτιμά ότι το κόστος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, στα ¤ 1,30 ανά watt, το 2022.

Η έκθεση της EPIA ανέφερε, επίσης, ότι η τιμή της αποθήκευσης θα πρέπει επίσης να μειωθεί, σε κόστος κάτω των ¤ 0,10 ανά κιλοβάτ για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από το 2020. Προβλέπει ότι αυτό θα συμβεί ήδη στην περίπτωση της Γερμανίας από το 2014.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ