Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια αντικαθιστούν ένα μέρος των κεραμιδιών της οροφής, βελτιώνοντας σε όλες τις περιπτώσεις το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών πλαισίων στα κτίρια είναι μια εφαρμογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε χώρες του εξωτερικού, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

τρισδιάστατη απεικόνιση στέγης

Οικιακή εγκατάσταση με ενσωματωμένα στη στέγη φωτοβολταϊκά (Β.Ι.P.V.)

Διαβάστηκε από 3526 αναγνώστες -

Η πρόοδος της τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των φωτοβολταϊκών πάνελ στη στέγη, κάτι που δημιουργεί ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα που δε “χάνει” σε απόδοση.

 
Με δεδομένο ότι, οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στα κτίρια έχουν αρχίσει να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς, έχει υπάρξει ήδη η ανάγκη της «αισθητικής ενσωμάτωσής» τους στον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να μην φαντάζουν σαν κακόγουστες τεχνικές κατασκευές που διαταράσσουν την αρχιτεκτονική του χώρου. Στα πλαίσια αυτά πολλές εταιρείες έχουν παρουσιάσει τις προτάσεις τους για την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο, η εικόνα που έχουν ορισμένοι με τα φωτοβολταϊκά πλαίσια να προεξέχουν της στέγης- σε κάποιες περιπτώσεις άκομψα- αντικαθίσταται από ένα συνολικά καλαίσθητο αποτέλεσμα, αφού ο πρόσθετος εξοπλισμός και η στέγη εναρμονίζονται πλήρως. Δηλαδή, τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια «παίρνουν» τη θέση των κεραμιδιών σε ορισμένα σημεία της στέγης. Παρακάτω παρουσιάζουμε την λύση που προτείνεται, για μία εγκατάσταση 9,60 kWp, με πάνελ ενσωματωμένα στην στέγη, στην περιοχή της Πάτρας. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα δεδομένα στην υπό μελέτη επιφάνεια, μπορούν να τοποθετηθούν 40 πάνελ των 240 Wp έκαστο. 
Το συγκεκριμένο σύστημα υπολογίζεται ότι θα παράγει 14.209 kWh ετησίως, και σύμφωνα με το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ισχύει σήμερα θα αποφέρει 3.552 ευρώ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Φυσικά, πέρα από τις χρηματικές απολαβές που προσφέρει ένα οικιακό σύστημα, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού αποτελεί μια πράξη ευθύνης αφού συνοδεύεται με πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη. 

Ο εξοπλισμός της εγκατάστασης
Τα πάνελ που χρησιμοποιήθηκαν στην συγκεκριμένη εφαρμογή είναι από μονοκρυσταλλικό πυρίτιο. Οι διαστάσεις των πάνελ που προδιαγράφηκαν είναι 170cm X 102cm X 3,7cm, η δε ονομαστική τους ισχύς 240 W.
-Η κλίση των πάνελ σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο είναι 20ο.
-Η απόκλιση της στέγης από τον νότο είναι 28ο  ανατολικά.

Γιατί ενσωματωμένα πλαίσια; 
Τα πλεονεκτήματα αυτής της εφαρμογής είναι ότι το φωτοβολταϊκό σύστημα ενσωματώνεται στη στέγη και προσδίδοντας πολύ καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Στις περισσότερες εγκαταστάσεις το φωτοβολταϊκό σύστημα δεν διακρίνεται καθόλου από το επίπεδο της γης. Εάν συνυπολογίσει κανείς το κόστος των κεραμιδιών που δεν χρειάζονται να τοποθετηθούν στην επιφάνεια που καταλαμβάνει το φωτοβολταϊκό, τότε το κόστος του συστήματος είναι ελάχιστα υψηλότερο από το κόστος των συμβατικών εγκαταστάσεων. Επίσης, η τοποθέτησή τους είναι εφικτή σε υφιστάμενες κατοικίες, αλλά και σε καινούργιες, όπου όλες οι παράμετροι ενσωματώνονται στον αρχικό σχεδιασμό. 

Mε 3.176 ευρώ μέσο ετήσιο εισόδημα 
Το φωτοβολταϊκό σύστημα με τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια στα οποία αναφερόμαστε, κοστίζει 21.074 ευρώ (με ΦΠΑ και το κόστος σύνδεσης με της ΔΕΗ) και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 79.394 ευρώ συνολικά έσοδα ή 3.174 ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως. Συνεπώς, ο οικιακός επενδυτής επιτυγχάνει μια μέση ετήσια απόδοση κεφαλαίου που ανέρχεται στο 15%, με την απόσβεση να γίνεται σε 6 χρόνια. 
Συνυπολογίζοντας κανείς το κόστος του συστήματος, τα καθαρά κέρδη, στα 25 έτη που διαρκεί η αίτηση συμψηφισμού με τη ΔΕΗ, ανέρχονται στα 58.319 ευρώ ή 2.333 κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση (η απόδοση του κεφαλαίου σε ετήσια βάση φτάνει στο 11% αν υπολογίσουμε και την απόσβεση του κόστους εγκατάστασης). 
Τέλος, στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει τη λύση της 100% χρηματοδότησης της εγκατάστασης, με αποπληρωμή σε 10 χρόνια και ετήσιο επιτόκιο 7,20%, το χρηματικό κέρδος στα 25 χρόνια αγγίζει τα 49.527 ευρώ (ή 1.981 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο).

Τα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης φ/β πλαισίων
• Ευκολία εγκατάστασης- αντικατάστασης: Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια μπορούν ενταχθούν σε όλους τους τύπους στέγης σε καινούργια ή υφιστάμενα κτίρια. Επίσης, σε περίπτωση που απαιτείται αντικατάσταση κάποιου πάνελ, η αφαίρεση του κάθε στοιχείου είναι εξαιρετικά εύκολη. 

•Καλαίσθητη εμφάνιση: Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια καθιστούν την εμφάνιση της στέγης και γενικότερα της κατοικίας, αρκετά ελκυστική, καθώς δεν παρατηρούνται προεκτάσεις όσον αφορά στο ύψος. 

•Αντοχή στις καιρικές συνθήκες: Τα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν πρόβλημα στη μόνωση της κατοικίας. 

Ενσωμάτωση Φωτοβολταϊκών στοιχείων στα κτίρια (BIPV)
Οι εφαρμογές, ενσωματωμένων στο κτίριο, φωτοβολταϊκών στοιχείων BIPV (Building Intergrated Photovoltaics), καταλαμβάνουν μέχρι στιγμής ένα σχετικά μικρό μέρος στην ευρύτερη βιομηχανία των φωτοβολταϊκών. ΠαρΆ όλα αυτά, οι τεχνολογίες αυτές προβλέπεται να ακολουθήσουν, μακροπρόθεσμα, μεγάλη και αποτελεσματική ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε την άνοιξη του 2011, χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία που προσέφεραν κίνητρα για την εφαρμογή BIPV (Building Intergrated Photovoltaics) στα κτίρια, αποτελούν την αιτία της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αγοράς των ενσωματωμένων στο κτίριο φωτοβολταϊκών. Το 2009, τα έσοδα της αγοράς αυτής ανήλθαν στα 1.298 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2016, προβλέπεται να φτάσουν περίπου τα 2.700 εκατομμύρια. 
Οι περισσότεροι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πλαισίων έχουν προχωρήσει στην κατασκευή ΒIPV προϊόντων το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε αυτή τη στιγμή να είναι δυνατή η εν λόγω εφαρμογή σχεδόν σε όλους τους τύπους κτιρίων. Για παράδειγμα, συναντούμε ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά σε ειδικές κατασκευές και σε προσόψεις κτιρίων. Επίσης, η δυνατότητα κατασκευής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών πλαισίων πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. 

Προστατεύοντας το περιβάλλον 
Η τοποθέτηση-επένδυση σε φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μια κίνηση που, εκτός από τις χρηματικές απολαβές, εκφράζει μια στάση κοινωνικής υπευθυνότητας. Και αυτό γιατί, υιοθετώντας εφαρμογές παραγωγής πράσινης ενέργειας που μας ανεξαρτητοποιούν από τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλουμε στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στη δημιουργία ενός καθαρότερου περιβάλλοντος. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.Επίσης, ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 3 kWp αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Όπως είναι γνωστό, το διοξείδιο του άνθρακα είναι υπεύθυνο για το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» που οδηγεί στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές που ήδη βιώνουμε. Επομένως, η στροφή στις «πράσινες» μορφές παραγωγής ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή, είναι μονόδρομος προκειμένου να προστατέψουμε τον πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές που ήδη συντελούνται. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών;
Η εγκατάσταση και χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνεπάγεται σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών αναπτύσσεται συνεχώς, με το κόστος της να γίνεται ολοένα και περισσότερο προσιτό στο ευρύ κοινό. Τα πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών συνοψίζονται σε γενικές γραμμές στα εξής ζητήματα: 

• Η ηλιακή ενέργεια είναι δωρεάν, ανεξάντλητη και μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή ο οποιοσδήποτε
•Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι αθόρυβη, ασφαλής και εμφανίζει μηδενική ρύπανση, αφού δεν εξαρτάται από κανένα ορυκτό καύσιμο

•Τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν να δώσουν λύσεις όπως είναι η αυτονόμηση κατοικιών σε απομακρυσμένα σημεία. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ