Ο ΣΕΒΕ ζητά 3μηνη παράταση για φωτοβολταϊκά

Διαβάστηκε από 1359 αναγνώστες -

Τρίμηνη παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ζητά ο ΣΕΒΕ. Ο Σύνδεσμος κατέθεσε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

 
Η επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο,ανέφερε ότι με τον Ν. 4093/12 ορίστηκε ως προς την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ότι όλες οι άδειες διατηρούν τις εγγυημένες τιμές αναφοράς τους μέχρι το επόμενο τετράμηνο από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι 12.03.12. Πρακτικά όμως το διάστημα για την κατασκευή των πάρκων είναι συντομότερο και συγκεκριμένα τρεις μήνες, μέχρι 12.02.13, επειδή η ετοιμότητα δηλώνεται 30 ημέρες νωρίτερα, αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΕΒΕ. Επίσης σημειώνει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από μέλη του, παράταση είχε δοθεί σε ανάλογη περίπτωση και σε άλλες χώρες όπως π.χ. στη Γερμανία για την περίοδο 30.06-31.10.10.

Σύμφωνα πάντα με τον Σύνδεσμο αυτό δημιουργεί τέσσερα βασικά προβλήματα στις επιχειρήσεις-μέλη του διότι: 

1) η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγικών επιχειρήσεων πραγματοποιεί και πωλήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Ο πολύ μεγάλος όγκος αυτού του τριμήνου θα εμποδίσει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό, με όποια επίπτωση αυτό συνεπάγεται (δυσαρέσκεια, απώλεια ξένων πελατών, κ.λπ.). 

2) πολλές εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν δρομολογήσει την πραγματοποίηση επενδύσεων φωτοβολταϊκών στις εγκαταστάσεις τους (οροφές μονάδων και έδαφος). Το σύνολο των εσόδων τους από την επένδυση αυτή θα διευκολύνει πολύ τις ήδη πιεσμένες ταμειακές τους ροές, αλλά και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη γενικότερα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι μέσα στο προαναφερόμενο τρίμηνο, δεν προλαβαίνουν τα έργα να υλοποιηθούν, διότι οι τράπεζες τώρα θα αρχίσουν να εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα

3) οι καιρικές συνθήκες με την έλευση του χειμώνα είναι ένας άλλος λόγος που δεν επιτρέπει την υλοποίηση των έργων. Η Βόρεια Ελλάδα πλήττεται ήδη από χιονοπτώσεις, οι οποίες δε θα υποχωρήσουν πριν από τον Μάρτιο με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών. 

4) ο περιορισμένος χρόνος εγκατάστασης οδηγεί σε απαξίωση των αδειών των ελληνικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται εις βάρος των ίδιων και της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον οδηγεί σε αύξηση των τιμών των χρησιμοποιούμενων υλικών (panels, inverters, κ.λ.π.), ενώ η πορεία των τιμών τους ήταν σαφώς καθοδική. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ