Το σύστημα είναι αποδοτικό, ακόμα και όταν επικρατεί έντονη συννεφιά, σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία που το διαθέτει.

Το εσωτερικό της αποθήκης όπου έχει εγκατασταθεί το Suntracker.

Απόδοση και στη συννεφιά

Διαβάστηκε από 3778 αναγνώστες -

Το σημαντικό πλεονέκτημα του συστήματος Suntracker είναι ότι, εκμεταλλεύεται το φυσικό φωτισμό, ακόμα κι όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα.

 
Το σύστημα Suntracker ακολουθεί την κίνηση του ηλίου από την ανατολή μέχρι τη δύση, με σκοπό το φωτισμό της εγκατάστασής. Το σημαντικό πλεονέκτημα του είναι ότι, εκμεταλλεύεται το φυσικό φωτισμό, ακόμα κι όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα.
Ο ήλιος δεν είναι η άμεση πηγή λειτουργίας του Suntracker. Το σύστημα, στην ουσία, εκμεταλλεύεται το φως της ημέρας, με αποτέλεσμα να μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε συννεφιασμένες ή βροχερές ημέρες. Η εγκατάσταση που εξετάζουμε αφορά σε αποθήκη 900 τετραγωνικών μέτρων στη Βέροια. 

Τα στοιχεία της εγκατάστασης 
Οι ενεργειακές ανάγκες της αποθήκης ανέρχονται στις 46.368 κιλοβατώρες ανά έτος, με δεδομένο ότι, χρησιμοποιείται για 322 ημέρες το χρόνο και 12 ώρες την εβδομάδα. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, χρησιμοποιήθηκαν 8 συστήματα Suntracker, με 30 «καμπάνες» φωτισμού των 12 kW. Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ύψους 6 μέτρων, έχει προβλεφθεί ότι, η ισχύς του φωτός από το σύστημα θα είναι 220 lux για κάθε 104 τετραγωνικά μέτρα. 

Πότε γίνεται η απόσβεση της επένδυσης;
Με κόστος κιλοβατώρας στα 0,15 ευρώ, κάθε χρόνο, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλλει 6.955,2 ευρώ. Το κόστος εγκατάστασης των 8 συστημάτων Suntracker ανήλθε στα 24.000 ευρώ ( 3.000 ευρώ η κάθε καμπάνα) και η απόσβεση γίνεται σε 3,4 χρόνια. 

Τι γίνεται σε περιπτώσεις συννεφιάς; 
Οι ελάχιστες απαιτήσεις φωτισμού για αποθήκες ανέρχονται στα 150 lux. Σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία εγκατάστασης (Plantafresh MEΠΕ), το σύστημα Suntracker που εγκαταστάθηκε στην αποθήκη που εξετάζουμε, αποδίδει 210 lux, με νεφοκάλυψη 92%. 

Πώς λειτουργεί; 
To σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να «παγιδεύει» τη θερμότητα και να παρέχει έως 63.000 lumens φωτισμού (ισοδύναμο με το φως λάμπας αλογόνου 800 watt), μειώνοντας κατά τουλάχιστον 50% την έκλυση θερμότητας κατά τη λειτουργία του, σε σχέση με τα συστήματα τεχνητού φωτισμού. Επίσης, ελαχιστοποιεί το κόστος φωτισμού κατά 40-80%. Το Suntracker μεταφέρει το φως με πολλαπλασιασμένη ένταση, χωρίς να μεταφέρει μέσα στο χώρο τη θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτό επιτυγχάνεται με το διπλό φίλτρο υπεριώδους και υπέρυθρης ακτινοβολίας. Τα βασικά τμήματα του συστήματος συνοψίζονται στα εξής: 
GPS ST® Controller
Το GPS ST® αποτελεί τον εγκέφαλο του συστήματος SUNTRACKER. Χρησιμοποιώντας για τη λειτουργία του ενέργεια από ένα μικρό φωτοβολταϊκό πάνελ, καθορίζει τη θέση του συστήματος και περιστρέφει το κάτοπτρο του Suntracker κατά την κίνηση του ηλίου κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο το φως του στο εσωτερικό των κτιρίων καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Θόλος
Ο Θόλος του SUNTRACKER είναι κατάλληλα κατασκευασμένος για μέγιστη απορροφητικότητα σε όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας και για αντοχή σε πτώση αντικειμένου έως 544,32 κιλών από ύψος 183 εκατοστών. Ταυτόχρονα, παρέχει 100% προστασία από την UV ακτινοβολία και αποτελεί το προστατευτικό κάλυμμα του SUNTRACKER.
Κάτοπτρο
Περιστρεφόμενο εντός του Θόλου, το κάτοπτρο του Suntracker, καθΆ όλη τη διάρκεια της ημέρας συλλέγει και κατευθύνει το φως του ηλίου, μέσα από τους άνω και κάτω πρισματικούς φακούς διάχυσης του φωτός. Το υψηλής ανακλαστικότητας κάτοπτρο του συστήματος SUNTRACKER απορροφά το συνολικό φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας ακόμα και νωρίς το πρωί, μέχρι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα και όλες τις εποχές του χρόνου.

Τα πλεονεκτήματα του Suntracker 
•Μηδενικό κόστος συντήρησης
•Μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης και επισκευών των συστημάτων ηλεκτροφωτισμού (αντικατάσταση λαμπτήρων, βλάβες στους πίνακες φωτισμού, φθορές καλωδιώσεων κ.λ.π.)
•Μηδενική θερμική επιβάρυνση του χώρου, πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον
•Μείωση της λειτουργίας των κλιματιστικών, δηλαδή περαιτέρω οικονομία ρεύματος
•Μείωση της λειτουργίας των ψυκτικών μονάδων, όταν εφαρμόζεται σε ψυγεία αντί του ηλεκτροφωτισμού
•Μηδενική επιβάρυνση της υγείας
•Πολύ καλύτερη ποιότητα φωτισμού
•Καλύτερη απόδοση προσωπικού, αποφυγή κόπωσης ματιών και λαθών εξαιτίας του κακού φωτισμού
•Καλύτερη ψυχική διάθεση των εργαζομένων και των πελατών
•Μείωση των ατυχημάτων λόγω κόπωσης, εκνευρισμού, ελλιπούς φωτισμού
•¶ριστη χρωματική απόδοση (συνεχές φάσμα), δηλαδή δεν αλλοιώνεται η απόχρωση των αντικειμένων και γίνεται άριστος διαχωρισμός των διαφορετικών χρωμάτων και τόνων, κάτι που σε ορισμένα επαγγέλματα είναι κρίσιμης σημασίας (π.χ. βιοτεχνίες ρούχων, επίπλων, κοσμημάτων, βαφεία κ.ά.)
•Πολύ μεγαλύτερη φωτεινότητα
•Σταθερός φωτισμός χωρίς τρεμόπαιγμα της φωτεινότητας.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ