Φωτοβολταϊκές πέργκολες σε βεράντες

Διαβάστηκε από 5146 αναγνώστες -

Βελτιωτικές καινοτομίες φωτοβολταïκών Αrksol κεραμιδόμορφων περσίδων, που προσφέρουν θερμικά και οπτικά πλεονεκτήματα απόδοσης.

 
Η ισχύς του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΦΕΚ  4067) από τον Ιούλιο του 2012 όπου στο άρθρο 16, παράγραφο 2  αναφέρει ότι στους εξώστες τα κατακόρυφα και οριζόντια αρχιτεκτονικά στοιχεία ή κινητά συστήματα ηλιοπροστασίας όπως περσίδες, διατάσσονται ελεύθερα σε οποιαδήποτε όψη και όροφο του κτιρίου,(βλ.σχετ. στήλη ΝΕΑ www.arktopsystems.gr) επικαιροποιεί όσο ποτέ άλλοτε τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των BIPV πολυκρυσταλλικών ή  μονοκρυσταλλικών φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων που αποτελούν ″την καρδιά ″ των εφαρμογών greENergy βιοκλιματικής σκίασης κτηρίων και συστημάτων πέργκολας.
 Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο στις βεράντες των ρετιρέ πολυκατοικιών ο μοναδικός τρόπος εφαρμογής κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών είναι αποκλειστικά οι φωτοβολταϊκές κινητές περσίδες,  με ανοιγοκλειόμενα συστήματα πέργκολας που με την σκίασή τους προσφέρουν δροσερότερο χώρο, με σημαντική διαφορά θερμοκρασίας που ξεπερνά ανάλογα με την περίπτωση και τους 15ºC συγκριτικά με τον ασκίαστο χώρο της βεράντας, ενώ διασυνδεόμενα με το δίκτυο αποφέρουν έσοδα από την πωλούμενη ηλεκτροπαραγωγή τους που εναλλακτικά ιδιοκαταναλώνεται ή αξιοποιείται για ενεργειακή αυτονομία.

      Ο μοναδικός συνδυασμός μεγαλύτερης εξοικονόμησης και υψηλότερης απόδοσης, λόγω περισσότερης ηλεκτροπαραγωγής από λιγότερο εξοπλισμό, επιτυγχάνεται διότι αποτελούν μέρος των πολυχρηστικών δομικών εφαρμογών, στις οποίες επιμερίζεται το κατασκευαστικό τους κόστος και από την υψηλών αποδόσεων πολυλειτουργικότητά τους αποσβένεται και τελικά εκμηδενίζεται. 

Η καινοτόμος αυτοεξαεριζόμενη αεροστροβιλική ψυκτική διάταξη, με την ευρεσιτεχνική κατασκευαστική αρχιτεκτονική των κατοχυρωμένων στην Ελλάδα από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων, εξασφαλίζει την λειτουργία των κρυσταλλικών στοιχείων τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και μικρότερη θερμική διαβάθμιση συγκριτικά με τα τυπικά Φ.Β. πλαίσια, μειώνοντας την θερμική απώλεια απόδοσης και τον συντελεστή γήρανσης, που είναι κορυφαίοι τεχνολογικοί στόχοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών. Με δεδομένη τη μεγάλη σημασία του θέματος λόγο του ότι η ισχύς αιχμής και η απόδοση των Φ.Β. στοιχείων εμφανίζουν γραμμική εξάρτηση από την θερμοκρασία, ακολουθεί  εκτενέστερη παρουσίαση των βελτιωτικών καινοτομιών που είναι παράγοντες υπεροχής των φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων.
    
Τυπικό Φ.Β. πλαίσιο με 60 ΦΒ στοιχεία 
Εξετάζοντας οποιοδήποτε τυπικό πολυκρυσταλλικό φωτοβολταϊκό πλαίσιο της αγοράς για παράδειγμα με 60 Φ.Β. στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι συνολικά οι 32 πλευρές τους εφάπτονται στον περιμετρικό αλουμινίου ψυκτικό παράγοντα θερμικής απαγωγής, που σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση αποτελεσμάτων μετρήσεων του καθηγητή Ιωάννη Φραγκιαδάκη: 
«Σε   συνήθεις συνθήκες λειτουργίας του Φ.Β. πλαισίου παρουσιάζονται διαφορές θερμοκρασιών…. με μέγιστη θερμοκρασία στο κέντρο κάθε Φ.Β. στοιχείου της κεντρικής περιοχής και χαμηλότερες θερμοκρασίες περιμετρικά, ιδιαίτερα στις περιοχές που γειτνιάζουν με το μεταλλικό πλαίσιο.»    («Φωτοβολταϊκά Συστήματα» 3.8.2. Κατανομή θερμοκρασίας σε Φ.Β. πλαίσιο, σελ 209, εκδόσεις ΖΗΤΗ, 2η βελτιωμένη 2007). Εξετάζοντας συγκριτικά μια αντίστοιχου αριθμού πολυκρυσταλλικών  Φ.Β. στοιχείων αυτοεξαεριζόμενη διάταξη φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων, διαπιστώνουμε 100 πλευρές περισσότερες και συγκεκριμένα συνολικό άθροισμα 132 πλευρών σε άμεση επαφή με τον ψυκτικό παράγοντα αλουμινίου θερμικής απαγωγής.
 
Το κατασκευαστικό επίτευγμα των αυτοεξαερζόμενων  φωτοβολταϊκών  Arksol κεραμιδόμορφων  περσίδων, περιβάλει τουλάχιστον δίπλευρα όλα τα Φ.Β. στοιχεία σε άμεση ψυκτική επαφή με προφίλ αλουμινίου, μειώνει την μεταξύ τους θερμοκρασιακή διαβάθμιση που συντελεί στη δροσερότερη θερμική ομοιογένειά τους, επιτρέποντας  την υψηλότερη απόδοσή τους, αφού μειώνονται οι παράγοντες χαμηλότερης ηλεκτροπαραγωγής εξαιτίας  αυξημένων θερμοκρασιών που παρουσιάζονται  στις έντονες  θερμικές διακυμάνσεις, που καταγράφονται στα ενσωματωμένα σε κτήρια τυπικά  Φ.Β. πλαίσια όπου κατά την διάρκεια της μέρας, η μεταβολή απόδοσής τους αυξομειώνεται κατά 20%, λόγω αλλαγής  πυκνότητας ισχύος της ηλιακής ακτινοβολίας και των διαφορών θερμοκρασίας που επιφέρει,  
Arksol Φ.Β. περσίδες σε διάταξη 60 Φ.Β. στοιχείων.

Βάση των παραπάνω τα τυπικά Φ.Β. πλαίσια της αγοράς, που όταν είναι ενσωματωμένα σε κτήρια η θερμοκρασία λειτουργίας τους ξεπερνά ακόμα και τους 70ºC, έχουν λιγότερο από το  24%  της ψυκτικής θερμαπαγωγικής  ικανότητας συγκριτικά με τις  φωτοβολταϊκές Arksol κεραμιδόμορφες  περσίδες, που επιπλέον  συνδυάζουν  και αυτοεξαεριζόμενη δροσιστική διάταξη θερμαπαγωγής, στοιχειοθετώντας  το μέγα πλεονέκτημα λειτουργίας σε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες, που  επιφέρει υψηλότερη ηλεκτροπαραγωγή αφού στα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά μειώνεται η απόδοση ως περίπου 0,5%, για κάθε βαθμό υψηλότερης θερμοκρασίας των 25ºC. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που τα οικιακά συστήματα με τυπικά Φ.Β. πλαίσια των  10 kw, σπάνια ξεπερνούν σε ισχύ τα 8,5 kw κατά την  έντονη ηλιοφάνεια των καλοκαιρινών  μεσημεριών.

Η σημασία των προαναφερομένων μεγιστοποιείται με δεδομένο ότι η υπερθέρμανση των κρυσταλλικών στοιχείων προκαλεί σταδιακά μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις της δομής του υλικού τους, που με αυξητική τάση μειώνουν την απόδοση των Φ.Β. πλαισίων στη διάρκεια της λειτουργικής ζωής τους, με προβαλλόμενο όλο και πιο επιβαρυντικό παράγοντα γήρανσης, ενώ με τις φωτοβολταϊκές Arksol κεραμιδόμορφες περσίδες έχουμε προσδόκιμο ζωής υψηλότερων αποδόσεων και μειωμένο παράγοντα γήρανσης λόγο αποφυγής ακραίων υπερθερμικών κορυφώσεων.  

Σύμφωνα με το διάγραμμα Sankey στα Φ.Β. πλαίσια εκτός από τις θερμικές απώλειες που αναφερθήκαμε έχουμε και τις οπτικές απώλειες όπου οι απώλειες μειωμένης καθαρότητας και ανακλαστικότητας παίζουν καθοριστικό ρόλο αφού η σημαντική μείωση απόδοσης κάθε στοιχειοσειράς φωτοβολταϊκών εξαρτάται από την μειωμένη απόδοση (λόγω ακαθαρσίας) ακόμα και ενός μόνο φωτοβολταϊκού στοιχείου της.
Pergolarksol ανοιγοκλειόμενη Φ.Β. πέργκολα

Η τεχνολογική καινοτομία των αναβαθμισμένων BIPV φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων ελεγχόμενης δυνατότητας κίνησης για βιοκλιματική σκίαση κτηρίων σε όψεις, πέργκολες και κινητά προστέγαστρα προσφέρει, εξαιρετική ευκολία τέλειου και συχνού καθαρισμού τους, λόγο μοναδικής δυνατότητας άνετης και απεριόριστης πρόσβασης στην ηλιακή πλευρά τους δίχως ανάγκη ξεχωριστού μηχανολογικού εξοπλισμού και χωρίς να είναι απαραίτητο εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό με απαιτούμενο προσαυξημένο  κόστος επιπρόσθετης ασφάλισης για εργασία σε μεγάλα ύψη. Έτσι με βατότητα κάτω από την πέργκολα και πίσω από τα σκιάδια όψης κτηρίων. με άνεση, ασφάλεια και συνήθεις συνθήκες εργασίας, επιτυνχάνουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη συχνότητα που απαιτείται ανά περίπτωση έργου, αφού τα έκτακτα φαινόμενα όπως η προερχόμενη μέσω αερίων μαζών αφρικανική  σκόνη της Σαχάρας, τα περιττώματα των πτηνών, η γύρη, τα φύλλα και τα βρύα των φυτών, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, οι λάσπες, τα χιόνια, τα άλατα ακόμα  και το βρόχινο νερό που οι ακαθαρσίες του συσσωρεύονται αθροιστικά στην επιφάνεια των φωτοβολταϊκών, είναι παράγοντες μείωσης ως 19%  της απόδοσης του συστήματος σύμφωνα με δημοσιευμένα το 2010 αποτελέσματα έρευνας των  H. Haeberl και Ph. Schaert, ενώ σύμφωνα με άλλες πραγματικές δοκιμές οι απώλειες απόδοσης μπορεί να ξεπερνούν το 25% ανάλογα και με την κλίση της επιφάνειας των φωτοβολταϊκών και τον τόπο εγκατάστασης τους.

Ένα επίσης σημαντικό  πλεονέκτημα της ελεγχόμενης κίνησης των φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων στα συστήματα greENergy, είναι ο αυτόματος ArkTrack ηλιακός  ιχνηλάτης  που συμβάλει  στην μείωση απωλειών ανακλαστικότητας με συνεχή  βελτίωση της γωνίας πρόσπτωσης της ηλιακής ακτινοβολίας στην φωτοβολταϊκή επιφάνεια, συνεισφέροντας περισσότερη  ηλεκτροπαραγωγή σε πατενταρισμένη αποκλειστική συνεργασία με τις φωτοβολταϊκές Arksol περσίδες. Το αμελητέο βάρος του  που δεν υπερβαίνει το βάρος τυπικών  συστημάτων στήριξης Φ.Β. στέγης και η αρχιτεκτονική δομή του το αναδεικνύουν  μοναδικό κατάλληλο σύστημα αυτόματου μονοαξονικού ηλιακού εποχικού ιχνηλάτη στέγης με κίνηση στον άξονα Βορρά Νότου, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς περιορισμούς επιτρεπόμενου ύψους  (ιδεατό στερεό).
Shadarksol  κινητά  Φ.Β.  σκιάδια
       Οι προαναφερόμενοι τεχνολογικοί παράγοντες των καινοτόμων BIPV κρυσταλλικών φωτοβολταϊκών Arksol κεραμιδόμορφων περσίδων με εφαρμογές greENergy βιοκλιματικής σκίασης κτηρίων σε όψεις, πέργκολες και κινητά προστέγαστρα, αναβαθμίζουν σημαντικά τις ηλεκτρικές αποδόσεις, αποτελώντας βασικά στοιχεία βιοκλιματικών καλαίσθητων αρχιτεκτονικών πολυχρηστικών έργων  υψηλών προδιαγραφών, με προστιθέμενη αξία την βέλτιστη αξιοποίηση πολυτίμων χώρων σε αξιόπιστο συνδυασμό με Α.Π.Ε. Εφαρμόζονται επίσης ως κεραμίδια στέγης, σταθμοί αυτοκίνητων, κτιριακό κέλυφος, τεντομαρκίζες, ενσωματωμένα σε κάγκελα μπαλκονιών και άλλες ειδικές κατασκευές για οικολογία, εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την  καθημερινή μείωση του κατασκευαστικού τους κόστους ως τον εκμηδενισμό του.

www.arktopsystems.gr 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ