Χρώμα στα ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά κτιρίων από την SwissINSO

Διαβάστηκε από 1012 αναγνώστες -

Στις 14 Μαΐου, η SwissINSO, σε συνεργασία με το Ελβετικό Polytechnic Institute (EPFL) ξεκίνησε μια νέα πατενταρισμένη τεχνολογία επίστρωσης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ηλιακών συλλεκτών σε ποικιλία χρωμάτων.

 

Μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, και επενδύσεις ύψους έως και αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, η SwissINSO, σε συνεργασία με το EPFL, έφερε τελικά την εν λόγω τεχνολογία από το εργαστήριο στο εμπόριο.

Με τη χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας Kromatix, η SwissINSO είναι πλέον σε θέση να προμηθεύσει τους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ, με ένα αδιαφανές κομμάτι, χρωματιστού γυαλιού που μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε είδους μονάδες των κατασκευαστών - συμπεριλαμβανομένων των thin-film, κρυσταλλικών και ηλιακών θερμικών μονάδων - χωρίς να επηρεάζει την απόδοση.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε κομμάτια γυαλιού, συνδυάζοντας δύο διαφορετικές επεξεργασίες επιφάνειας. Η εσωτερική πλευρά του γυαλιού υποβάλλεται σε μια έγχρωμη πολυεπίπεδη επεξεργασία σε νανο-κλίμακα, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία πλάσματος στο κενό, ενώ η άλλη επεξεργασία χρησιμοποιείται για να τροποποιήσει το γυάλισμα της εξωτερικής επιφάνειας. Η εταιρεία εξήγησε ότι αυτές οι επεξεργασίες μπορούν να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της αντανάκλασης καθώς και να «εξαφανίσουν» τα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως τα κύτταρα και τα wafers των φωτοβολταϊκών ή εκείνα των ηλιοθερμικών μονάδων, τα οποία κανονικά είναι εμφανή.

Ο Rafic Hanbali, Διευθύνων Σύμβουλος της SwissINSO, εξήγησε ότι η τεχνολογία απαιτεί «ελάχιστη διακοπή» στη γραμμή παραγωγής ενός κατασκευαστή μονάδων. Το χρωματισμένο γυαλί που παρέχεται από την SwissINSO είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους μονάδων και ενσωματώνεται σε αυτές από τον κατασκευαστή της. Ο Hanbali πρόσθεσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί ακόμη και σε γυαλί που παράγεται από κατά επιλογή κατασκευαστή.

Η τεχνολογία αυτή έχει βελτιστοποιηθεί για θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες, καθώς και για φωτοβολταϊκές μονάδες. Από την άποψη της απώλειας ενέργειας, η SwissINSO ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 15%, ανάλογα με το χρώμα.

Σε μια ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της εταιρείας, ο Hanbali δήλωσε: «Η απώλεια ενέργειας θα εξαρτηθεί από το χρώμα που θα επιλέξετε. Ουσιαστικά, μπορούμε να έχουμε οποιοδήποτε χρώμα, εκτός από το άσπρο και το έντονο κόκκινο. Μπορούμε να κάνουμε έντονο κόκκινο, αλλά θα πέσει πάρα πολύ η αποτελεσματικότητα».

Επιπλέον, τα χρωματιστά πάνελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τις ηλιακές θερμικές και τις φωτοβολταϊκές μονάδες να μοιάζουν το ίδιο, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Για προσόψεις κτιρίων, η εταιρεία προσφέρει χρωματισμένο γυαλί για φωτοβολταϊκές μονάδες χωρίς πλαίσιο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περοβσκίτης: Είναι η λύση για φθηνότερη ηλιακή ενέργεια;

Αύξηση 30% στις αποστολές φωτοβολταϊκών μονάδων για το 2014

Συνεργασία Google – SunPower σε πρόγραμμα οικιακών φωτοβολταϊκών

ΣΤΕΓΗ: Πρωτοβουλία για συντονισμό των συνδέσμων φ/β

Energy Trend: πτώση τιμών στα φωτοβολταϊκά το Β τρίμηνο του 14

Συνάντηση ΣΠΕΦ με ΡΑΕ για χονδρεμπορική αγορά και ΑΠΕ

Νέο ρεκόρ απόδοσης 20,9% σε φωτοβολταϊκά CIS λεπτού υμένα (thin-film)

IEA: Πάνω από 134GW φωτοβολταϊκων εγκαταστάσεων παγκοσμίως

NPD Solarbuzz: Ξεπερνά τα 50GW η φωτοβολταϊκή ζήτηση παγκοσμίως

Η πρώτη αυτόματα καθαριζόμενη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στο Ισραήλ

PVMAINT: Τεχνική Υποστήριξη & Συντήρηση Φωτοβολταϊκών

Ήλιος: Συμμετοχή σε διαμαρτυρία για το New Deal

Clean Edge: Τα φωτοβολταϊκά ξεπερνούν την αιολική ως το 2021

NPD Solarbuzz: Ανθίζει η φωτοβολταϊκή βιομηχανία

PV GRID: τεχνική συνάντηση για την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στα δίκτυα διανομής

Νομική αξιολόγηση των διατάξεων των οικιακών φ/β του συνδέσμου «ΣΤΕΓΗ»

«Ποινικοποίηση των φωτοβολταϊκών σε στέγες»

GT: Νέα τεχνολογία επιμετάλλωσης και διασύνδεσης φωτοβολταϊκών

Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Συστήματα Αυτόνομης Ηλεκτροδότησης»

IHS: Τα υψηλής συγκέντρωσης φωτοβολταϊκά γίνονται ανταγωνιστικά

περισσότερα »