Ξεχάστε την Δ.Ε.Η. και τα χαράτσια της...

Διαβάστηκε από 2326 αναγνώστες -

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και οι ανεμογεννήτριες (ηλεκτρικό ρεύμα από τον ήλιο και τον άνεμο δηλαδή) είναι οι βασικότερες πηγές ενέργειας οι οποίες φορτίζουν συσσωρευτές που με την σειρά τους αποθηκεύουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση.

 
Μεταξύ των συσκευών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (όπως τα φωτοβολταϊκά πλαίσια και τις ανεμογεννήτριες) παρεμβαίνει μια συσκευή που ονομάζεται ρυθμιστής φόρτισης (charge regulator). Η συσκευή αυτή ελέγχει την φόρτιση των συσσωρευτών με τέτοιο τρόπο που επιμηκύνει την ζωή των μπαταριών  και μεγιστοποιεί την απόδοσή τους.
Λόγου του ότι το ρεύμα που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πλαίσια και ανεμογεννήτριες) είναι σε συνεχές ρεύμα (DC), χρειάζεται ένας μετατροπέας (inverter) που κάνει την μετατροπή σε εναλλασσόμενο (AC), ώστε με την σύνδεσή του στον κεντρικό πίνακα της κατοικίας να τροφοδοτεί όλες της ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, που έχουν εγκατασταθεί σε αυτή. 

Υπάρχουν μετατροπείς, που απλά μετατρέπουν το ρεύμα και υπάρχουν και οι «έξυπνοι» μετατροπείς οι οποίοι πέραν της βασικής τους λειτουργίας (μετατροπή), έχουν την δυνατότητα να φορτίζουν του συσσωρευτές μέσω ενός ενσωματωμένου φορτιστή μπαταριών από εξωτερική πηγή παροχής ρεύματος (π.χ. ηλεκτρογεννήτρια, ηλεκτρικό δίκτυο κ.α.). Σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο στον μετατροπέα μεταγωγικό ρελέ και αναγνωρίζοντας ο «έξυπνος» μετατροπέας την κατάσταση των συσσωρευτών, μπορεί να κάνει την μεταγωγή από την μια πηγή ενέργειας στην άλλη χωρίς καμία διακοπή ή αυξομείωση τάσης, φορτίζοντας παράλληλα και τους συσσωρευτές. Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για περισσότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πέραν των προδιαγεγραμμένων, οι συσκευές να λειτουργούν κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο, μειώνοντας παράλληλα και το κόστος χρήστης της εξωτερικής πηγής ενέργειας (H/Z, Δ.Ε.Η κα.). 

Είναι γεγονός ότι κάθε κατοικία έχει τις δικές της καταναλώσεις και γι αυτό η κάθε ενεργειακή εφαρμογή θα πρέπει να έχει προκύψει από την αντίστοιχη ενεργειακή μελέτη, η οποία λαμβάνει υπόψη της την περιοχή εγκατάστασης, την επιφάνεια εγκατάστασης, το είδος εγκατάστασης, καταγραφή των ηλεκτρικών συσκευών που λειτουργούν στην κατοικία, τις ώρες χρήσης τους όπως και την ετήσια συχνότητά τους. 
 
Ο ιδιοκτήτης ενός αυτόνομου συστήματος από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες ή και τα δύο μαζί, με την βοήθεια της τεχνολογίας έχει τον πλήρη έλεγχο της εγκατάστασης, είτε αυτό αφορά την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος είτε την ορθή λειτουργία των εγκατεστημένων μηχανημάτων. Τα αυτόνομα ενεργειακά συστήματα είναι πλήρως επεκτάσιμα και μπορούν να αυξηθούν οι δυνατότητες τους οποιαδήποτε στιγμή. 

Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα πλήρους αυτονόμησης μιας μόνιμης κατοικίας στην Κεντρική Ελλάδα, επιφανείας περίπου 140m2, με μια τυπική διαρρύθμιση (σαλόνι, κουζίνα, 1-2 μπάνια, 2-3 υπνοδωμάτια κ.τ.λ). Στην συγκεκριμένη κατοικία απαιτείται η ενεργειακή κάλυψη 5000-6000kWh ετησίως. Ο καταμερισμός των καταναλώσεων είναι ο εξής:

Ποσότητα Είδος Watt Ώρ. λειτ. Ημ. χρήσης 
        ημερησ  Εβδομαδ.
8 Λαμπτήρες φωτισμού   11 6 7
(για τον εσωτερικό χώρο)
2 Λαμπτήρες φωτισμού 15 8 5
(για τον εξωτερικό χώρο)
1 Τηλε.  42ʼ τύπου LED 70 6 7
1 Τηλ.  21ʼ τύπου LED 25 3 6
1 DVD 60 3 3
1 Στερεοφωνικό τύπου Midi 40 2 7
1 Οικ. Ψυγειοκ.(Α+ Class)  100 6 7
1 Ηλεκτρικός φούρνος 2000 2 4
1 Ηλεκτρική εστία 1000 1 4
1 Απορροφητήρας 350 2 4
1 Καφετιέρα 1500 0.2 7
1 Τοστιέρα ή βραστήρας 800 0.1 5
1 Φούρνος μικροκυμάτων 1000 0.1 7
1 Πλυντήριο ρούχων 600 1 4
(Οικον.πρόγρ. μέχρι 40ο C)
2 Lap top  65 3 6
1 Καυστήρας / κυκλοφ. 200 6 6

Το κόστος για την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος  για την κάλυψη των ενεργειακών συσκευών της κατοικίας που περιγράφεται στον παραπάνω πίνακα κυμαίνεται μέχρι 15.000¤, με επώνυμο και αξιόπιστο εξοπλισμό. 
Το κόστος μεταβάλλεται ανάλογα τις ενεργειακές καταναλώσεις κυρίως το περιβάλλον εγκατάστασης (ταράτσα, κεραμίδι κ.α), τις ώρες και την περίοδο χρήσης. Το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά αν ληφθούν μέτρα για την εξοικονόμιση ενέργειας (π.χ. λαμπτήρες ηλεκτρονικοί και LED αντί των συμβατικών λαμπτήρων πυρακτόσεως, συσκευές ενεργειακής κλάσης A+, κουζίνα 
υγραερίου, κ.α.)

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ