Νέα γενιά μή τοξικών φωτοβολταϊκών

Διαβάστηκε από 1838 αναγνώστες -

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ παρέχουν την καθαρότερη μορφή ενέργειας. Όμως, για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται τοξικά στοιχεία, όπως το κάδμιο και στοιχεία μολύβδου.

 

Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ιαπωνία ένωσαν τις δυνάμεις τους και εργάζονται για να αναπτύξουν την επόμενη γενιά φωτοβολταϊκών, μη τοξικών πάνελ, με βάση το Πανεπιστήμιο RMIT (Royal Melbourne Institute of Technology).

Στην αποστολή τους για τη δημιουργία μη-τοξικών, εκτυπώσιμων νανοκρυστάλλων, η ομάδα των ερευνητών από το RMIT, το CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), και τον Οργανισμό Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας, προσπαθούν να ενσωματώσουν στοιχεία, όπως ο χαλκός και το αντιμόνιο – δύο στοιχεία με χαμηλή τοξικότητα, σε αφθονία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η ομάδα ανακάλυψε ότι μπορεί να συνθέσει tetrahedrite και famatinite θειούχο αντιμόνιο χαλκού σε νανοκρυστάλλους. Οι νανοκρυστάλλοι που προέκυψαν έχουν ένα καφέ-μαύρο χρώμα, το οποίο έχει ισχυρό ποσοστό απορρόφησης του ορατού και του εγγύς υπέρυθρου φωτός.

«Το επίκεντρο των φωτοβολταϊκών βιομηχανιών είναι να μειώσει το κόστος των υλικών και της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ», είπε σε δήλωσή του, ο καθηγητής Yasuhiro Tachibana, της Σχολής Αεροναυπηγίας του RMIT. «Η έρευνα για την επόμενη γενιά ηλιακών κυττάρων... επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων, χαμηλού κόστους και χαμηλής τοξικότητας κολλοειδών νανοϋλικών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της βιομηχανίας».

Αυτά τα νέα χαμηλότερης τοξικότητας ημιαγώγιμα μελάνια νανοκρυστάλλων μπορούν να εκτυπωθούν φτηνά σε λεπτές μεμβράνες νανοκρυστάλλων. Η ομάδα έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η νανοκρυσταλλική ταινία παράγει ηλεκτρική ενέργεια κάτω από το φως, καθιστώντας τη κατάλληλη ως μελλοντικό υλικό απορρόφησης φωτός σε ηλιακά κύτταρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ