Μείωση 11% στα κινεζικά φωτοβολταϊκά στην Ευρώπη

Διαβάστηκε από 1736 αναγνώστες -

Μέχρι και 11 τοις εκατό μείωση παρατηρήθηκε στα φωτοβολταϊκά προϊόντα από τους Κινέζους κατασκευαστές, στις αγορές της Ευρώπης.

 

Χάρη στη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των πρώτων υλών, τις επιδοτήσεις μάρκετινγκ, τις φοροαπαλλαγές και τα επιδοτούμενα δάνεια από την Κρατική Τράπεζα, οι Κινέζοι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους 11 τοις εκατό φθηνότερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αυτό αποτελεί παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου) για ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο και αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την εννεάμηνη έρευνά της, η οποία ήταν μέρος των μέτρων κατά των επιδοτήσεων της Κίνας. Τα αποτελέσματα των ερευνών παραδόθηκαν σήμερα στην κυβέρνηση στο Πεκίνο και στις κινεζικές εταιρείες που εμπλέκονται.

Η Επιτροπή, ωστόσο, δεν έχει λάβει περαιτέρω μέτρα κατά των κινεζικών εισαγωγών ηλιακών προϊόντων ως συνέπεια των αποτελεσμάτων αυτών, αφού προηγουμένως κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με τις ελάχιστες τιμές για τα εισαγόμενα και ένα άνω όριο για το σύνολο των εισαγωγών μονάδων από την Κίνα. Μέχρι το Δεκέμβριο, όμως, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να στηρίξουν τη συμφωνία, η οποία προορίζεται να ισχύσει μέχρι το 2015.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανική πρωτοβουλία της EU ProSun βλέπει τις κατηγορίες τους να επιβεβαιώνονται από τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν σήμερα. Σε ένα δελτίο τύπου, ο Πρόεδρος της EU ProSun, Milan Nitzschke, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τα αποτελέσματα της Επιτροπής:

«Οι χαμηλές τιμές που οι Κινέζοι προμηθευτές είναι σε θέση να επιτύχουν, που απειλούν γερμανικές και Ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας, δεν είναι αποτέλεσμα τεχνολογικής δύναμης, αλλά αποκλειστικά και μόνο το προϊόν της κινεζικής κρατικής χρηματοδότησης». Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές βρίσκονται ακόμα σε ζημιογόνα θέση, παρά τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων. Αλλά ακόμη και οι ζημίες, μετριάστηκαν από τα κρατικά δάνεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ