IHS: 2,5GW οικιακών φωτοβολταϊκών αποθηκευτικών λύσεων ως το 2017

Διαβάστηκε από 1470 αναγνώστες -

Σύμφωνα με έκθεση της IHS, οι οικιακές φωτοβολταϊκές αποθηκευτικές λύσεις έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι και τα 2,5GW, με τους ιδιοκτήτες να καταναλώνουν την ενέργεια που παράγουν όλο και περισσότερο.

 

Έρευνα της εταιρείας αναλύσεων IHS προβλέπει μια έκρηξη στην εγχώρια αγορά αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας τα επόμενα χρόνια, με την ιδιο-κατανάλωση να αντικαθιστά τη μεγιστοποίηση των feed-in tariffs, ως το κύριο κίνητρο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών οικιακών συστημάτων.

Αυτή η αλλαγή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη Γερμανία, όπου το Μάιο εισήχθη μια κυβερνητικά υποστηριζόμενη επιδότηση για να καλύψει το αρχικό κόστος της εγκατάστασης ενός μικρής κλίμακας συστήματος αποθήκευσης. Τα συστήματα αποθήκευσης επιτρέπουν την αποθήκευση ενέργειας σε περιόδους αιχμής της παραγωγής και καταναλώνονται σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, όταν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο είναι υψηλότερο.

Η IHS υποστηρίζει ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή, σε συνδυασμό με την εξάντληση των FiT σε άλλες αγορές και την αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, θα κάνει τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αποθήκευσης πιο ελκυστικά.

Το κόστος των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι σήμερα πολύ υψηλό για να αντισταθμιστούν τα οφέλη από την εξοικονόμηση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και στα 20 χρόνια ζωής του συστήματος. Αλλά με πρωτοβουλίες, όπως η επιδότηση αποθήκευσης της Γερμανίας, η οικονομία φαίνεται πιο ελκυστική, δήλωσε η IHS, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι όσο περισσότερο υιοθετούνται οι τεχνολογίες αποθήκευσης σε χώρες όπως η Γερμανία, καθίστανται φθηνότερες αλλού.

Τέλος η IHS αναμένει αύξηση και στην αποθήκευση στα μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα, με το κομμάτι αυτό της αγοράς να φτάνει τα 6GW μέχρι το 2017.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ