Φωτοβολταϊκά σε γιούρτια στη Μογγολία!

Διαβάστηκε από 2138 αναγνώστες -

Με 250 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο, το ηλιακό δυναμικό της Μογγολίας είναι τεράστιο, αλλά ως επί το πλείστον υποχρησιμοποιείται.

 

Μια νέα πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, έχει ως στόχο να εξοπλίσει τις παραδοσιακές σκηνές των νομάδων, τα ονομαζόμενα γιούρτια (yurt, σκηνές από τσόχα και μαλλί βούβαλου), με φορητά οικιακά, ηλιακά συστήματα (SHS), για να κάνουν τη ζωή λίγο πιο εύκολη, στα βόρεια ορεινά. Μέχρι τώρα, σχεδόν το 70% των νομάδων έχουν πλέον πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, χάρη στους πρόσφατα εγκατεστημένους ηλιακούς συλλέκτες.

Παρά το γεγονός ότι η Μογγολία προοδεύει εδώ και χρόνια στον τομέα της ανάπτυξης, περίπου 800.000 των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, ζουν ακόμα με τον παραδοσιακό νομαδικό τρόπο ζωής. Αυτές οι κοινότητες έχουν την τάση να ζουν χωρίς τις πιο βασικές από τις σύγχρονες ανέσεις, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το τρεχούμενο νερό, αν και μερικές οικογένειες χρησιμοποιούν ένα μικρά μηχανάκια και γεννήτριες βενζίνης.

Χάρη στα νέα ηλιακά, οικιακά συστήματα, πολλοί νομάδες μπορούν, επιτέλους, να δουν το φως, κυριολεκτικά! Η πρόσφατη αλλαγή στον τρόπο ζωής έχει ένα αρκετά θετικό αντίκτυπο για τις νομαδικές οικογένειες, που μπορούν τώρα να επωφεληθούν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, για τη βελτίωση της ψύξης τροφίμων, τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τηλεοράσεων για να μπορούν να παρακολουθήσουν την πρόγνωση του καιρού, η οποία είναι απαραίτητη στη ζωή ενός βοσκού. Η ικανότητα διατήρησης ενός κινητού τηλεφώνου, είναι επίσης σημαντικός παράγοντας, για λόγους υγείας και ασφάλειας. Τώρα, οι νομάδες μπορούν να καλούν τα τηλεφωνικά κέντρα επείγουσας ιατρικής περίθαλψης ή ιδιώτες ιατρούς για συμβουλές για την υγεία, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στο κοντινότερο χωριό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ