Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ελλάδα όταν επιθυμούμε να ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το δίκτυο της Δ.Ε.Η. ή σε περίπτωση απομακρυσμένων, από το δίκτυο, περιοχών. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των αυτόνομων συστημάτων.

Εξοπλισμός των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Φωτοβολταϊκά πανελ

Συσσωρευτές ή Μπαταρίες

Ρυθμιστής Φόρτισης

Αντιστροφείς τάσης (ινβέρτερ).

Aυτόνομα Φ/Β συστήματα

Διαβάστηκε από 45974 αναγνώστες -

Οργανώστε τα χαρακτηριστικά ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος που καλύπτει τις ανάγκες σας!

 
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα (stand-alone / off-grid / island pv systems) είναι συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση Φωτοβολταϊκών τα οποία δεν είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και η ενέργεια που παράγουν χρησιμοποιείται άμεσα (άντληση νερού με τη χρήση ειδικής αντλίας, θέρμανση νερού με αντίσταση) ή αποθηκεύεται σε μπαταρίες ή άλλες συσκευές αποθήκευσης ενέργειας με τη χρήση ρυθμιστών φόρτισης. Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να καλύψει οποιεσδήποτε ανάγκες. 

Ο περιορισμός συνήθως είναι το διαθέσιμο κεφάλαιο και όχι η διαθέσιμη τεχνολογία. Όταν υπάρχει και άλλη πηγή ενέργειας στο σύστημα (π.χ. ανεμογεννήτρια, ηλεκτρογεννήτρια, υδροηλεκτρική γεννήτρια) αυτό λέγεται υβριδικό. 

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε απ ευθείας συνδέοντας συσκευές σχεδιασμένες για λειτουργία με συνεχές ρεύμα ονομαστικής τάσης ίδιας με αυτή της μπαταρίας.

Αυτό είναι εξαιρετικά εύκολο εάν θέλουμε να τροφοδοτήσουμε μόνο φωτισμό καθώς υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα λαμπτήρων 12/24/48V DC.
Αυτό όμως, δεν είναι τόσο εύκολο και οικονομικό για τις υπόλοπες συσκευές (με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ανεμιστήρες, ραδιόφωνα), έτσι τα περισσότερα αυτόνομα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν μετατροπείς (inverters), συσκευές οι οποίες μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο (220V AC), το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσει κάθε κοινή οικιακή συσκευή. 

Ακόμα και σε οικίες με σύνδεση στην ΔΕΗ, ειδικά στις εξοχικές, ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα με μπαταρίες, αποτελεί μία συμφέρουσα επιλογή. 

Εξοπλισμός για αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα :
• Φωτοβολταϊκά πάνελ.
• Μπαταρίες βαθιάς εκφόρτισης.
• Ρυθμιστές φόρτισης.
• Αντιστροφείς τάσης (ινβέρτερ).
• Φορτιστές μπαταριών από AC 220V.
• Καλώδια και Βύσματα solar.
• Πίνακες. 
• Ασφάλειες.

Extra πληροφορίες:

Συσσωρευτές ή Μπαταρίες
Αποθηκεύουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες και την διαθέτουν μόλις η κατανάλωση το απαιτήσει. Ανάλογα με την χωρητικότητα τους εξαρτάται και η αυτονομία του συστήματος η οποία υπολογίζεται συνήθως για 2-3 ημέρες για τα δεδομένα της Ελλάδας.
Το ρεύμα που αποθηκεύεται στις μπαταρίες είναι συνεχές ρεύμα (DC), με ονομαστική τάση 12, 24 ή 48V. 

Ρυθμιστής Φόρτισης
Πρόκειται για μία ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου της φόρτισης και εκφόρτισης του συσσωρευτή. Είναι απαραίτητη συσκευή για την μακροχρόνια σωστή λειτουργία των συσσωρευτών.

Αντιστροφείς τάσης (ινβέρτερ)
Συνδέεται στον συσσωρευτή και μετατρέπει το ρεύμα από 12V, 24V, 48V … σε μονοφασικό 230VAC ή τριφασικό 400VAC για κάθε χρήση. Η ισχύς του μετατροπέα εξαρτάται από την ισχύ των συσκευών που θα τροφοδοτούνται. Συνήθως επιλέγουμε μεγαλύτερης ισχύος μετατροπέα όταν στην κατανάλωση υπάρχουν μοτέρ με υψηλά ρεύματα εκκίνησης.
Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ) ή γεννήτρια (προαιρετικό)
Λειτουργεί με καύση βενζίνης ή πετρελαίου για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστάσεων (συντήρηση ή βλάβη του συστήματος, τροφοδότηση πρόσθετων φορτίων, κλπ).
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ