Αυτονομηθείτε και ξεχάστε τους λογαριασμούς!

Διαβάστηκε από 4569 αναγνώστες -

`Ασε τον ήλιο να σου πληρώνει το ρεύμα! Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά θα κάνουν όλη την δουλειά! Δες τώρα τα βήματα για να εγκαταστήσεις σωστά!

 
 • Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, τα οποία εκμεταλλεύονται την ενέργεια του ήλιου και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα χωρίς διασύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο (ΔΕΗ), τα οποία εκμεταλλευόμενα την ενέργεια του ήλιου (ή/και του ανέμου), παρέχουν στον χρήστη ηλεκτρικό ρεύμα.Αναλυτικότερα, η ενέργεια από τον ήλιο ή/και την ανεμογεννήτρια αποθηκεύεται σε κατάλληλους συσσωρευτές και λαμβάνεται κατά τις βραδινές ώρες ή εν γένει κατά την απουσία ηλιοφάνειας.
Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης αποτελείται κυρίως από:
 • Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (photovoltaicpanels), τα οποία συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική.
 • Την ανεμογεννήτρια, η οποία συλλέγει την αιολική ενέργεια και την μετατρέπει σε ηλεκτρική (προαιρετικά).
 • Τον ρυθμιστή (ή ελεγκτή) φόρτισης (solarchargecontroller), ο οποίος «επιβλέπει» τη διαδικασία φόρτισης-εκφόρτισης των μπαταριών.
 • Τη συστοιχία συσσωρευτών (μπαταρίες), η οποία αποθηκεύει την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ή/και την ανεμογεννήτρια προς χρήση τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιακό φως ή άνεμος.
 • Τον αντιστροφέα (inverter),ο οποίος μετατρέπει την συνεχή τάση των μπαταριών σε εναλλασσόμενη.
 • Την γεννήτρια υγρών καυσίμων, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση (back-up)για περιόδους που δεν επαρκεί η ενέργεια από τον ήλιο ή τον άνεμο (προαιρετικά).
Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι πολλά αλλά και σημαντικά. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι όχι μόνο είναι αξιόπιστα και ασφαλή συστήματα αποτελούν μία οικονομική, οικολογική και αθόρυβη λύση στην απομακρυσμένη ηλεκτροδότηση.
 
 • Πρόσεξε πριν εγκαταστήσεις! Η επιλογή του εξοπλισμού, αλλά και της εταιρείας που θα τον εγκαταστήσει, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την επιτυχή, αξιόπιστη και ασφαλή ηλεκτροδότηση.
Την τελευταία πενταετία παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση στη ζήτηση των αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων, των συστημάτων εκείνων δηλαδή, που ηλεκτροδοτούν εγκαταστάσεις χωρίς διασύνδεση με το Δημόσιο Δίκτυο (πχ ΔΕΗ), αλλά λαμβάνουν την απαιτούμενη ενέργεια από τον ήλιο (φωτοβολταϊκά) ή/και τον άνεμο (ανεμογεννήτριες). Η επιλογή του εξοπλισμού, αλλά και της εταιρείας που θα τον εγκαταστήσει, αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την επιτυχή, αξιόπιστη και ασφαλή ηλεκτροδότηση ενός καταναλωτή. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται συνοπτικά οι βασικές συμβουλές –απόσταγμα πολυετούς εμπειρίας στον χώρο του γράφοντος - που πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε ενδιαφερόμενος πριν προβεί στην εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκούσυστήματος στην οικία του (κύρια ή εξοχική) ή στην επαγγελματική του έδρα.
 • Ο χώρος και ο τρόπος τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι πολύ σημαντικός, θα πρέπει να σας τα εξηγήσει ο μηχανικός που θα κάνει την εγκατάσταση.
Ο χώρος και ο τρόπος τοποθέτησης των συσσωρευτών και των φωτοβολταϊκών πλαισίων αποτελούν τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να σας εξηγήσει ο μηχανικός-εγκαταστάτης που θα επιλέξετε. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι τα πάνελ θα πρέπει συνήθως να έχουν νότιο προσανατολισμό με κλίση 12-40 μοίρες, ανάλογα με την εφαρμογή χωρίς σκιάσεις (η μελέτη σκίασης αποτελεί εξειδικευμένη διεργασία που μόνο ένας έμπειρο Μηχανικός μπορεί να εκτελέσει με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία). Η απόσταση από τις μπαταρίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένα μέτρα ανάλογα με τη διατομή του καλωδίου που θα επιλεγεί, ενώ οι μπαταρίες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός θα πρέπει να τοποθετηθούν σε αεριζόμενο στεγασμένο χώρο μακριά από εύφλεκτα υλικά, σπινθήρες ή θερμότητα. Σε περίπτωση ανοιχτού τύπου μπαταριών θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τον αερισμό του χώρου. (Προσοχή! Δεν βάζουμε ποτέ σύστημα εξαερισμού πάνω από τις μπαταρίες). Δεκάδες άλλες λεπτομέρειες, όπως τρόπος στήριξης στο δώμα ή τη στέγη, υγρομόνωση και στεγανοποίηση της οροφής, διέλευση καλωδίων, επιλογή γεννήτριας κλπ. θα τις συζητήσετε με τον εγκαταστάτη Μηχανικό που θα αναλάβει το έργο.
 
 • Ζητήστε εγγράφως την εγγύηση των πλαισίων σας καθώς και τιμολόγια, δεν είναι λίγες οι φορές που πωλείται κλεμμένος εξοπλισμός!
Φωτοβολταϊκά πλαίσια
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη χώρα κατασκευής των φωτοβολταϊκών πλαισίων (η εμπειρία έχει δείξει ότι πλαίσια (πάνελ) από συγκεκριμένες χώρες της Ασίας υποαποδίδουν με την πάροδο του χρόνου, ενώ η αντίδραση των εταιρειών αυτών στις εγγυήσεις –αν εξακολουθούν να έχουν εταιρική υπόσταση- είναι από καθυστερημένη μέχρι ανύπαρκτη). Για την περίπτωση που το εμβαδόν είναι περιορισμένο, υπάρχουν πλέον φωτοβολταϊκά πλαίσια που στις ίδεις διαστάσεις με τα υπόλοιπα αποδίδουν τουλάχιστον 330Wp (όταν πριν από μία πενταετία πασχίζαμε για 220Wp).  Τέλος, επιλέξτε φωτοβολταϊκά πλαίσια νέας τεχνολογίας, με χαμηλό θερμοκρασιακό συντελεστή, πιστοποιητικά και κυρίως μακροχρόνιες εγγυήσεις (εγγύηση προϊόντος τουλάχιστον 10 ετών και απόδοσης τουλάχιστον 25 ετών).

Προσοχή! Κυκλοφορούν κατασχεμένα πλαίσια ή πάνελ μεταχειρισμένα από Ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία οι φίλοι μας Ευρωπαίοι έχουν αντικαταστήσει μετά από δεκαετή
τουλάχιστον λειτουργία. Οι εγγυήσεις τους είναι κάτω από 10 χρόνιαή ακόμη και ανύπαρκτες. Ζητήστε εγγράφως την εγγύηση των πλαισίων σας καθώς και τιμολόγια (δεν είναι λίγες οι φορές που πωλείται κλεμμένος εξοπλισμός χωρίς παραστατικά).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

 • Οικονομική θέρμανση με microboiler

  microboiler  για την θέρμανση, ECO-CAR για τις μεταφορές σας και NET METTERING με φωτοβολταϊκά, για να πληρώνει η ΔΕΔΔΗΕ τα έξοδα θέρμανσης της κατοικίας σας και της κίνησης του αυτοκινήτου σας. τηλ: 2114045145 Περισσότερα
 • Εξοικονομούμε ενέργεια και χρήμα!

  ΜΥΡΙΝΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Ε.Π.Ε.: Υπεργολαβία Δημοσίων Έργων και Εμπορική Προώθηση και Πώληση ειδικού Εξοπλισμού κατοικιών. Αναλαμβάνει την ένταξή σας στο «Εξοικονομώ Kατ΄ οίκον». τηλ: 22990 22932 Περισσότερα
 • Στόχος: η ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη

  Η MP energy σας προσφέρει ενδελεχή μελέτη και σχεδίαση που συνδυάζεται με την άριστη ποιότητα και αξιοπιστία των υλικών που επιλέγονται. Το εξαιρετικά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της εγγυάται τη βέλτιστη οικονομοτεχνικά λύση, ενώ το έμπειρο και εξειδικευμένο τεχνικό δυναμικό προσφέρει τη βέλτιστη εγκατάσταση του συστήματος. τηλ: 2103217895 Περισσότερα
 • Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 100% εγγυημένη απόδοση

  Αποκλειστικό αντικείμενο της εταιρείας HelioSystems, είναι η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων και η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με 100% εγγυημένη απόδοση. Η εταιρεία αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού έργου. τηλ: 25210 55050 Περισσότερα
 • Μετά τον ήλιο η BIGSOLAR!

  Tα προϊόντα BIGLED της BIGSOLAR Α.Ε. υποστηρίζονται από μια εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων και ένα υπερσύγχρονο φωτομετρικό εργαστήριο και προσφέρουν την πιο κατάλληλη, την πιο αξιόπιστη και την πιο συμφέρουσα λύση σε κάθε ανάγκη φωτισμού. τηλ: 210 5509090 Περισσότερα
 • H Energy 4you έχει στην λύση για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

  H ENERGY 4YOU με πολυετή εμπειρία στο χώρο των ενεργειακών αναβαθμίσεων προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ειδικά προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Εγκαταστήστε σύστημα net–metering στο σπίτι σας και εξοφλείστε την επένδυσή σας. Έως και…36 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα! τηλ: 213 031 6009 Περισσότερα
 • Τα πάντα γύρω από τα αυτόνομα συστήματα!

  Η KOSTAL παράγει τεχνολογικά απαιτητικά ηλεκτρονικά και ηλεκτρομηχανικά προϊόντα για σημαντικές βιομηχανικές επιχειρήσεις. Ο επιχειρηματικός όμιλος απασχολεί σε 39 σημεία ανά τον κόσμο σε 18 χώρες περίπου 16.300 συνεργάτες. τηλ: 2310 477 550 Περισσότερα

Έτσι δεν θα πληρώσεις ξανά λογαριασμό ρεύματος!

«Ξύπνησαν» τα φωτοβολταϊκά! Να η ευκαιρία να αυτονομηθείς!

Ένα σπίτι αυτόνομο σε όλα

Ελλάδα και ήλιος πάνε πακέτο! Αυτονομήσου!

Δεν είναι όλα τα φωτοβολταϊκά ίδια!

Ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ήλιο!

Πάρε “διαζύγιο” από τον λογαριασμό του ρεύματος

Μην πληρώσεις ξανά για ρέυμα. Πάραξε το δικό σου!

Φωτοβολταϊκά ακόμα και στα υφάσματα!

Μην τα σκάς άλλο για ρεύμα! Πάραξε το δικό σου!

Αυτονόμησε τώρα το σπίτι σου!

Μην τα σκάς για ρεύμα! Πάραξε το δικό σου!

Ασε τον ήλιο να πληρώνει το ρεύμα σου!

Top διαμονή με λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας

Ξέρεις ότι υπάρχουν υφάσματα με φωτοβολταϊκά;

Οι ακτίνες του ήλιου θα πληρώνουν το ρεύμα σου!

Μπορεί ο ήλιος να σου πληρώνει το ρεύμα; Μπορεί!

Mεγάλη ευκαιρία για να αυτονομηθείς από τα έξοδα του ρεύματος!

Ξέρεις ότι υπάρχουν υφάσματα με φωτοβολταϊκά;

Πάρε «διαζύγιο» από τον λογαριασμό του ρεύματος!

περισσότερα »