Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»

Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»

Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»

  • Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»
  • Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»
  • Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»

Π. Κωτσοβίλης (BIGSOLAR): «Η κλιματική κρίση καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης»

1.058 επισκέψεις στο άρθρο (10/09/2024)

- Η συνέντευξη του Πάνου Κωτσοβίλη, Διευθυντή Πωλήσεων της BIGSOLAR
- Μας μιλά για το πώς η εταιρεία κατάφερε να πρωταγωνιστεί σε μεγάλα εμβληματικά έργα
- Στους κλάδους των ΑΠΕ, καθώς και της Ενεργειακής Εξοικονόμησης
- Ποιοι οι μεγάλοι στόχοι, σε ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις

1.Κύριε Κωτσοβίλη, η BIGSOLAR συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια στην αγορά των Φωτοβολταϊκών και γενικότερα στον τομέα της Ενέργειας. Πείτε μας λίγα λόγια για την πορεία της εταιρείας και την εξέλιξή της.
Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς φέτος συμπληρώνουμε 15 Χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Ελληνική αγορά Ενέργειας, μέσω των υπηρεσιών και των προϊόντων μας. 15 Χρόνια που περιλαμβάνουν όλες τις διακυμάνσεις της αγοράς και της οικονομίας, που θα μπορούσε να συναντήσει μια τυπική επιχείρηση σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Σε αυτά τα χρόνια καταφέραμε να εδραιωθούμε στην αγορά, να κατακτήσουμε ηγετική θέση, να συνδέσουμε το όνομά μας με μερικά από τα πιο μεγάλα και εμβληματικά έργα που πραγματοποιήθηκαν, να συνεργαστούμε με κορυφαίους κατασκευαστικούς οίκους και να δημιουργήσουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό δίκτυο συνεργατών.
Παράλληλα, επεκταθήκαμε στην Κύπρο μέσω της θυγατρικής μας BIGSOLAR Cyprus (η οποία συμπληρώνει 11 χρόνια λειτουργίας), καταφέρνοντας σήμερα να έχουμε και εκεί πολύ σημαντική παρουσία στην αγορά των Φωτοβολταϊκών.
Σε αυτόν τον πρώτο κύκλο ζωής της εταιρείας μας, θεωρώ πως η πορεία και η εξέλιξή της αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην αμέριστη υποστήριξη που λαμβάνουμε από τους συνεργάτες μας, με τους οποίους καλλιεργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης για μια δεκαπενταετία. Η εταιρεία μας ήταν άλλωστε από τις λίγες, που παρέμεινε ενεργή, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των συνεργατών μας, ακόμα και στους δύσκολους καιρούς που πέρασε ο κλάδος.

2.Ποια είναι η κατάσταση της αγοράς των Φωτοβολταϊκών σήμερα και ποιες οι προοπτικές της στο άμεσο μέλλον;
Ύστερα από μια περίοδο έντονης κάμψης μεταξύ 2014-2018, από το 2019 μέχρι σήμερα η τάση της ζήτησης είναι έντονα ανοδική.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση παγκοσμίως σε εγκατεστημένη ισχύ ανά κάτοικο και ανάμεσα στις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροπαραγωγή.

Για το μέλλον τα στοιχεία είναι εξίσου ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Solar Power Europe η Ελλάδα αναμένεται να βρίσκεται στις 20 κορυφαίες αναδυόμενες αγορές φωτοβολταϊκών παγκοσμίως έως το 2028, με τη χώρα να αντιπροσωπεύει το 4% της εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη το 2025 και το 1% παγκοσμίως το 2024.

Όσον αφορά στα σημερινά δεδομένα της αγοράς, μπορούμε να πούμε πως αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση. Από τη μία περιορίζονται οι μικρομεσαίας ισχύος σταθμοίεπί εδάφους (400kW – 1MW) και από την άλλη αυξάνονται σημαντικά τα συστήματα επί στέγης, τόσο σε κατοικίες όσο και σε επιχειρήσεις, μια τάση που κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια στις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές. Το μεταβατικό στάδιο ενισχύεται επιπλέον από την Υπουργική απόφαση για το net-billing, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θεωρούμε πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα διατηρηθούν και στο μέλλον. Σε αυτό το μοτίβο συμβάλουν, από τη μια πλευρά, η σημαντική μείωση του κόστους κτήσης του βασικού εξοπλισμού, από την άλλη η κλιματική κρίση, που καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και επιβάλλει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με διαρκώς εντεινόμενους ρυθμούς.

3.Σε ποιες κατηγορίες πελατών απευθύνεστε;
Η δραστηριότητά μας είναι κατά βάση χονδρεμπορική, με κύριο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο τον βασικό εξοπλισμό φωτοβολταϊκών (πλαίσια, μετατροπείς, συστήματα αποθήκευσης),  φωτισμό τεχνολογίας LED, συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αντλίες θερμότητας. Επομένως, το κύριο μέρος των πελατών μας είναι εγκαταστάτες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως αυτές που μας έχουν εμπιστευθεί κατά καιρούς.
 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

4.Η ηγετική σας θέση στην αγορά σήμερα, σε ποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχει βασιστεί;
Θεωρώ πως βασικός παράγοντας στην ηγετική μας θέση στην εγχώρια αγορά, είναι η εξειδίκευση της εταιρείας από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Ενεργειακής Εξοικονόμησης. Παράλληλα, ως παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις απαιτήσεις του κλάδου και αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για κάλυψη των αναγκών των συνεργατών μας.
 
Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο αποτελούν τα προϊόντα του χαρτοφυλακίου μας, τα οποία διαχρονικά προσφέρουν στους συνεργάτες εγκαταστάτες μας ανταγωνιστικότητα και διαφοροποίηση. Με όλες τις συνεργασίες μας, εξασφαλίζουμε για τους πελάτες μας ποιοτικά προϊόντα στην καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

Ειδικότερα για το προϊόντικό μας χαρτοφυλάκιο, αξίζει να αναφέρω φωτοβολταϊκά πλαίσια της JA SOLAR, της οποίας είμαστε επίσημος διανομέας για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η JA SOLAR συγκαταλέγεται στους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς φωτοβολταϊκών πλαισίων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας μάλιστα το 2023, σύμφωνα με τη Wood Mackenzie, την πρώτη θέση στη λίστα των κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πάνελ. Επί σειρά ετών κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις όλων των σημαντικών αξιολογήσεων των παραγωγών pv panels είτε ως προς την οικονομική τους ευρωστία είτε ως προς την ποιότητα των προϊόντων τους (στις πρώτες θέσεις της BloombergNEF PV Module Tier 1 List, AAA category στο PV Tech's PV ModuleTech bankability report, 'Top Performer' από την PVEL, έναν από τους κορυφαίους διεθνώς οίκους αξιολόγησης της ποιότητας των φωτοβολταϊκών πλαισίων).
Όσον αφορά στους αντιστροφείς και τα συστήματα αποθήκευσης, συνεργαζόμαστε με όλους τους κορυφαίους παραγωγούς όπως Fronius, Huawei, Solax, Solis, Solaredge, Sungrow, BYD και αρκετούς άλλους ακόμα.

Στα παραπάνω, μπορούμε να προσθέσουμε τους ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους, στους οποίους περιλαμβάνεται και τελωνειακή αποθήκη, που ολοκληρώνουν το πλαίσιο παροχής κορυφαίου επιπέδου εξυπηρέτησης στους συνεργάτες μας.
Σταχυολογώντας, το τρίπτυχο Εξειδίκευση – Εμπειρία – Προϊόντα είναι τα στοιχεία που αποτελούν το βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
 

5.Ποια είναι τα σχέδια και οι στόχοι της εταιρείας για το μέλλον;
Βασικός μας στόχος, είναι να συνεχίσουμε να δίνουμε το παρών στη νέα εποχή - που περιλαμβάνει περισσότερες ΑΠΕ, περισσότερο ηλεκτρισμό, λιγότερη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα και ενεργειακή εξοικονόμηση- με την ίδια δυναμική και θέληση, προσφέροντας προϊόντα που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πελατών και την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Στρατηγικά, επιλέγουμε να επενδύουμε τόσο στους συνεργάτες μας ενισχύοντας το δίκτυο συνεργασιών σε όλη την Ελλάδα, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό και τους προμηθευτές, προκειμένου να παρέχουμε στο πελατολόγιό μας προϊόντα και υπηρεσίες της υψηλότερης δυνατής ποιότητας.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πάνο Κωτσοβίλη, Διευθυντή Πωλήσεων της BIGSOLAR για τη συνέντευξη και τις πληροφορίες που μας έδωσε. 

BIGSOLAR
Λ. ΝΑΤΟ 100 Ασπρόπυργος
Τηλ. : 210 5509090
Email: [email protected]
Site: www.bigsolar.gr