Το Net Metering

Διαβάστηκε από 38068 αναγνώστες -

Η αυτοπαραγωγή ενέργειας (Net Metering) βρίσκεται πλέον στα χέρια νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να δώσει τη λύση στη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος.

 
To Net Metering δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συμφωνία με την επιχείρηση ηλεκτρισμού, που επιτρέπει στον καταναλωτή να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό (για την ώρα) σύστημα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για να καλύψει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ συμψηφίζει το ρεύμα, που παράγουν τα φωτοβολταϊκά (η ανεμογεννήτρια), με το ρεύμα που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του φωτοβολταϊκού σε ετήσια βάση. Επιλέγοντας ένα σύστημα που θα παράγει σε ένα έτος, όση ενέργεια (kWh) καταναλώνουμε, μειώνουμε το λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί
Μετά από συγκεκριμένη μελέτη από εξειδικευμένο μηχανικό με βάση την ετήσια κατανάλωση της οικίας ή της επιχείρησης, τοποθετείται το φωτοβολταϊκό σύστημα σε δώμα, πέργολα ή σκεπή ή ακόμα και σε όμορο χώρο επί εδάφους. Εφόσον έχουν γίνει όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την εγκατάσταση και τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος, ο παλιός μετρητής της ΔΕΗ ή του αντίστοιχου παρόχου ενέργειας αντικαθίσταται από δύο καινούργιους μετρητές: ενός για την εισερχόμενη και ενός για την εξερχόμενη ενέργεια. Αν και οι μετρήσεις γίνονται στις συνήθεις περιόδους καταμέτρησης (τετραμηνία), μια φορά το χρόνο γίνεται ο συνολικός συμψηφισμός και χρεοπιστώνεται ανάλογα ο λογαριασμός ηλεκτρικού. 

Όταν υπάρχει κατανάλωση-ζήτηση ενέργειας θα χρησιμοποιείται, εφόσον είναι διαθέσιμη, η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ενέργεια. Αν δεν είναι αρκετή, θα αντλείται ενέργεια από το δίκτυο συμπληρωματικά. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας, διότι η κατανάλωση είναι μηδενική ή καλύπτεται ήδη από το φωτοβολταϊκό, θα διοχετεύεται προς το δίκτυο. Όταν το φωτοβολταϊκό δεν παράγει ενέργεια (πχ. νυχτερινές ώρες) η κάλυψη της κατανάλωσης θα γίνεται από το δίκτυο.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ