Συχνές Ερωτήσεις

Διαβάστηκε από 38280 αναγνώστες -

  • Πόσο κοστίζει η σύνδεση του ΦΒ συστήματος αυτοπαραγωγής με το Δίκτυο Χαμηλής Τάσης (ΧΤ);
    Για ισχύ μέχρι 55 KWp, η σύνδεση κοστίζει μέχρι ¤300, εφόσον δεν απαιτείται αντικατάσταση του υφιστάμενου μετρητή κατανάλωσης. Διαφορετικά η σύνδεση κοστίζει ¤370 για μονοφασικές παροχές και ¤390 για τις τριφασικές.
  • Πότε γίνεται η καταμέτρηση και πότε η εφαρμογή του ενεργειακού συμψηφισμού μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας;
    Η καταμέτρηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος καθώς και της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας από και προς το Δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιείται ταυτόχρονα από το ΔΕΔΔΗΕ κατά τον υφιστάμενο κύκλο καταμέτρησης που διέπει την εγκατάσταση κατανάλωσης του αυτοπαραγωγού. Ο προμηθευτής πραγματοποιεί τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος, με βάση τα στοιχεία καταμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ ανάλογα με τον κατά περίπτωση κύκλο μέτρησης. 
  • Πως γίνεται στην πράξη ο συμψηφισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας με την παραγόμενη από το ΦΒ σύστημα;
    Ο ενεργειακός συμψηφισμός διενεργείται από τον προμηθευτή με τον οποίο έχει συμβληθεί ο αυτοπαραγωγός. Αυτό γίνεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα καταμέτρησης που παρέχει ο Διαχειριστής του Δικτύου. Επομένως ο ενεργειακός συμψηφισμός πραγματοποιείται σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό που εκδίδει ο προμηθευτής, με τελική εκκαθάριση στον τελευταίο εκκαθαριστικό λογαριασμό του ετήσιου κύκλου.
  • Τι κερδίζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το ίδιο το ακίνητο;
    Τα νοικοκυριά έχουν οικονομική σταθερότητα στους λογαριασμούς Στις επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα ανάκτησης του ΦΠΑ, μείωσης του φορολογητέου ποσού λόγω της ετήσιας απόσβεσης του συστήματος, ενώ αποτελεί και επιλέξιμη δαπάνη κατά την ένταξη της επιχείρησης σε προγράμματα επιχορήγησης. Τέλος, η εγκατάσταση του συστήματος Net Metering αυξάνει την ενεργειακή κατηγορία του ακινήτου, λόγω παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΑΥΤΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ