Ο τομέας καλωδίων της ΑΒΒ στην NKT Cables

Διαβάστηκε από 5945 αναγνώστες -

Ένωση δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ηγέτη στον τομέα των καλωδίων, από τις ABB και ΝΚΤ Cables, μετά τη συμφωνία για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία.

 
Η NKT Cables αποκτά τον επιχειρηματικό κλάδο παγκόσμιας παραγωγής καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης της ΑΒΒ έναντι του ποσού των 836 εκατομμυρίων ευρώ (934 εκατομμύρια δολάρια). Τα καλώδια υψηλής τάσης αποτελούν βασικό στοιχείο των βιώσιμων ενεργειακών δικτύων και χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ισχύος σε μακρινές αποστάσεις. Αυτός ο επιχειρηματικός κλάδος παραγωγής αποτελεί μέρος του Τομέα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΑΒΒ, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε διαδικασία στρατηγικής αναθεώρησης.

Η NKT Cables σχεδιάζει, κατασκευάζει και προμηθεύει καλώδια ισχύος χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, κυρίως για εναλλασσόμενο ρεύμα (AC). Διαθέτει σημαντικές εγκαταστάσεις παραγωγής σε Ευρώπη και Κίνα, καθώς και γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας περίπου 3.200 εργαζόμενους. Τα έσοδά της για το 2015 ανήλθαν στο 1,2 δις ευρώ.

«Συνδυάζουμε δύο ισχυρές μονάδες παραγωγής καλωδιακών συστημάτων με κοινή σκανδιναβική κληρονομιά, που θα είναι περισσότερο και σε ευρύτερη κλίμακα ανταγωνιστικές υπό την ιδιοκτησία της NKT Cables, ενώ με την μακροπρόθεσμη στρατηγική μας συνεργασία παραμένουμε στον χώρο των διασυνδέσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΒ, Ulrich Spiesshofer. «Ο συνδυασμός των εξειδικευμένων καλωδιακών συστημάτων μας με το κύρος της NKT Cables, αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για δυναμική διαχείριση του χαρτοφυλακίου μας, ένα βασικό στοιχείο της νέας στρατηγικής του Ομίλου ΑΒΒ."

Η τεχνολογία και η εμπειρία στην κατασκευή καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης της ΑΒΒ, καθώς και το service που προσφέρει, συμπληρώνουν σε μεγάλο βαθμό τις δραστηριότητες της NKT Cables, καθιστώντας το επιχειρηματικό αυτό δίδυμο ιδανικό για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για καλωδιακά συστήματα μεταφοράς ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις. Η συνδυασμένη λειτουργία και προσέγγιση των δύο επιχειρήσεων αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερη εξυπηρέτηση της παγκόσμιας αγοράς.

«Ο επιχειρηματικός κλάδος καλωδίων υψηλής τάσης της ΑΒΒ θα προσθέσει σημαντική δύναμη στο χαρτοφυλάκιό μας. Θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, τη γνώση και το πολύ εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ώστε να οδηγήσουμε σε αύξηση της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας», δήλωσε ο Michael Hedegaard Lyng, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της NKT Cables. «Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε τη μακροπρόθεσμη συνεργασία μας και να αναλάβουμε μελλοντικά έργα παγκόσμιας εμβέλειας».

Ο επιχειρηματικός κλάδος καλωδιακών συστημάτων της ΑΒΒ προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις, που περιλαμβάνουν από τον σχεδιασμό, την μελέτη και την προμήθεια, έως την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία και την τεχνική υποστήριξη. Οι τιμολογήσεις του κλάδου το 2015 ήταν 524 εκατ. δολάρια, απασχολεί περίπου 900 άτομα, και διαθέτει υψηλή τεχνογνωσία έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων υψηλής τάσης, στις εγκαταστάσεις της στην Karlskrona της Σουηδίας. Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβάνει επίσης ένα υπό κατασκευή, τελευταίας τεχνολογίας πλοίο τοποθέτησης καλωδίων. Με πάνω από έναν αιώνα εμπειρίας, ο επιχειρηματικός κλάδος εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και έχει αναλάβει εκατοντάδες διασυνδέσεις εναλλασσόμενου και συνεχούς ρεύματος σε όλο τον κόσμο. 

«Ως μέρος της στρατηγικής συνεργασίας, ABB και NKT Cables θα εργαστούμε από κοινού σε μελλοντικά έργα, με σκοπό την πρόσβαση σε ευκαιρίες της αγοράς που σχετίζονται με τομείς, όπως οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις και οι συνδέσεις μεταφοράς με συνεχές ρεύμα (DC)», δήλωσε ο Claudio Facchin, πρόεδρος του Τομέα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΑΒΒ. «Η εξαγορά αυτή θα απλοποιήσει και θα επαναπροσδιορίσει το χαρτοφυλάκιο του Τομέα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας».

Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το 1ο τρίμηνο του 2017, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Η Goldman Sachs ενήργησε ως αποκλειστικός οικονομικός σύμβουλος της ABB και η Freshfields Bruckhaus Deringer ως νομικός σύμβουλος.

Η ΑΒΒ θα αναλύσει την πρόοδο της νέας της στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του χαρτοφυλακίου του Τομέα Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας, στην επόμενη Capital Markets Day, που θα πραγματοποιηθεί στην Ζυρίχη στις 4 Οκτωβρίου 2016.

Σχετικά με την ABB

Η ΑΒΒ κατέχει ηγετική θέση στις τεχνολογίες ενέργειας και αυτοματισμού, διευκολύνοντας επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βιομηχανίες, καθώς και εταιρείες μεταφορών και υποδομών να βελτιώσουν την απόδοσή τους, μειώνοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Ο Όμιλος ΑΒΒ λειτουργεί σε περίπου 100 χώρες και απασχολεί σχεδόν 135.000 εργαζομένους. 
 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ