Η κατανάλωση του κλιματιστικού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ονομαστική ισχύ του, αλλά και με την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει.

Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής.

Ανάλυση ετικέτας

Το κόστος μεταξύ κλιματι-στικών διαφορετικής ενεργειακής κλάσης υπολογίζεται κοντά στα 100 ευρώ ανά κατηγορία

Τα κλιματιστικά υψηλότερης ενεργειακής κατάταξης συνήθως παρέχουν στον χρήστη και επιπλέον λειτουργίες, οι οποίες μειώνουν το κόστος χρήσης.

Αισθητήρας για τον έλεγχο ύπαρξης ανθρώπου στον κλιματιζόμενο χώρο.

Δεδομένα για εξοικονόμηση

Διαβάστηκε από 4988 αναγνώστες -

Η σωστή ανάγνωση της ενεργειακής ετικέτας ενός κλιματιστικού συστήματος δίνει τη δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης στον καταναλωτή, καθώς τον βοηθά να κάνει την κατάλληλη επιλογή για την κάλυψη των προσωπικών του αναγκών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 
Η ανάγκη μεγιστοποίησης της εξοικονόμησης ενέργειας από κάθε ηλεκτρική συσκευή είναι ιδιαίτερα μεγάλη, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών κινδύνων, γεγονός που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση -και όχι μόνο- να λάβει τα μέτρα της επί του θέματος. Όσον αφορά λοιπόν στα ενεργοβόρα συστήματα κλιματισμού, η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πως, σε όλες τις εν λόγω συσκευές πρέπει να υπάρχει η ετικέτα ενεργειακής απόδοσης, με σκοπό την μείωση της συνολικά καταναλισκόμενης ενέργειας. 

Την ίδια ώρα όμως, τα κλιματιστικά ανώτερης ενεργειακής κατηγορίας κοστίζουν - κατά κανόνα - παραπάνω από τα κλιματιστικά κάποιας χαμηλότερης κατηγορίας, και μάλιστα κατά ένα μέσο όρο που υπολογίζεται περίπου στα 100 ευρώ ανά κατηγορία, για τις ενεργειακές κατηγορίες μεγαλύτερες του Α. Ως εκ τούτου, κάθε καταναλωτής που ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αγορά ενός κλιματιστικού συστήματος, καλό θα είναι να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τη συσκευή και την ενεργειακή της ετικέτα, ώστε να μπορεί αρχικά να απαντήσει στο ερώτημα αν αξίζει το παραπάνω κόστος του, ώστε στη συνέχεια να μπορέσει να κάνει την κατάλληλη επιλογή για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των προσωπικών του αναγκών.

Ενεργειακή κατάταξη
Η κατανάλωση του κλιματιστικού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ονομαστική ισχύ του, αλλά και με την ενεργειακή κλάση στην οποία ανήκει. Η Ενεργειακή Κλάση είναι η ταξινόμηση των κλιματιστικών μονάδων ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Η κοινοτική νομοθεσία επιβάλλει όλα τα νέα κλιματιστικά να έχουν ετικέτα με την «ενεργειακή σήμανση» της συσκευής. Η ταξινόμηση γίνεται σε επτά διαφορετικές κατηγορίες, από A έως G, με την Α να δηλώνει την πιο αποδοτική μονάδα και την G την λιγότερη αποδοτική, που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγεται.
Συνήθως ενδείκνυται η επιλογή ενεργειακή κλάσης Α+ ή έστω Α. Η κατηγοριοποίησή τους γίνεται με βάση την ενεργειακή τους απόδοση, δηλαδή το ωφέλιμο ποσό ενέργειας που ελευθερώνουν στο χώρο, σε σχέση με αυτό που καταναλώνουν.

Μέχρι τις αρχές του 2019, θα έχουν σταδιακά εξαλειφθεί οι κατηγορίες E, F και G, ενώ ταυτόχρονα θα εδραιωθούν οι κατηγορίες Α+++ μέχρι Α+. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι, ήδη στην αγορά κυκλοφορούν κλιματιστικά με ενεργειακή απόδοση μεγαλύτερη από Α++.
Να σημειωθεί ότι, η επιλογή μιας μονάδας με υψηλή ενεργειακή απόδοση Α+ και η χρήση της τεχνολογίας inverter μπορεί να επιφέρουν εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους έως και 50% σε σχέση με μια συμβατική μονάδα σταθερών στροφών και Ενεργειακής Κλάσης Β.

Ανάλυση ετικέτας
Συγκρίνοντας inverter κλιματιστικά 8000 BTU, διάφορων ενεργειακών κατηγοριών όσο αφορά στην κατανάλωση τους, τόσο για ψύξη, όσο και για θέρμανση, προκύπτει ο παρακάτω πίνακας.  
Λαμβάνοντας υπόψη ότι, 1000BTU αντιστοιχούν σε 0,293kWh ονομαστική ισχύ σε μέγιστο φορτίο, μπορεί με τη χρήση του συντελεστή εποχιακής απόδοσης να βρεθεί η κατανάλωση σε πλήρες φορτίο. Παρ όλα αυτά και λαμβάνοντας υπόψη ότι, ένα κλιματιστικό τύπου Inverter (που αποτελούν την πλειοψηφία των κλιματιστικών στην αγορά) λειτουργεί σε πλήρες φορτίο μόνο κατά την έναρξη της λειτουργίας του, η πραγματική κατανάλωση ανά μονάδα του χρόνου είναι πολύ μικρότερη. Για αυτό το λόγο, στην ενεργειακή ετικέτα αναγράφονται τα αποτελέσματα δοκιμών κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, έτσι ώστε να προσομοιώνεται η χρήση του κατά τη διάρκεια του έτους. Με αυτό το τρόπο προσδιορίζεται η ετήσια κατανάλωση, τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη, πληροφορία ιδιαίτερα σημαντική για τον προσδιορισμό του κόστους λειτουργίας. Τυπικές τιμές, για λόγους σύγκρισης, παρατίθενται στον 
διπλανό πίνακα.

Από τον πίνακα παρατηρούμε ότι η εξοικονόμηση συνολικής ενέργειας ανά έτος είναι της τάξης των 100kWh από την μια κατηγορία στην επόμενη. Η διαφορά αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε μείωση του κόστους κατά περίπου 15% ανά κατηγορία, κάνοντας απόσβεση του επιπλέον κόστους ενός κλιματιστικού κατηγορίας Α++ σε σύγκριση με ένα κατηγορίας Α μέσα σε 2,5 χρόνια. 
Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι, αυτή η κατανάλωση αφορά τις συγκεκριμένες δοκιμές της Ε.Ε. και ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση του κλιματιστικού, τόσο μεγαλύτερο είναι το οικονομικό όφελος από τη χρήση κάποιου, υψηλότερης ενεργειακής κατηγορίας. Επιπλέον τα κλιματιστικά υψηλότερης ενεργειακή κατάταξης παρέχουν στον χρήστη και επιπλέον λειτουργίες και πιο ανεπτυγμένες τεχνολογίες, τόσο όσον αφορά στον ίδιο τον κλιματισμό (κλιματισμός σε ζώνες, τεχνολογίες εξοικονόμησης ανάλογα με την ύπαρξη ατόμων στο δωμάτιο), όσο και στην ποιότητα του (φίλτρα), τα πλεονεκτήματα των οποίων δεν μπορούν άμεσα να καταγραφούν σε αυτή την ανάλυση, αλλά επιβαρύνουν την τελική τιμή του προϊόντος και κατά συνέπεια επηρεάζουν το χρόνο απόσβεσης. 

Συνοψίζοντας, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι, παρότι ένα κλιματιστικό χαμηλότερης ενεργειακής κατηγορίας είναι συνήθως οικονομικότερο από ένα υψηλότερης, το κόστος λειτουργίας του είναι πολύ υψηλότερο από ένα αντίστοιχο της κατηγορίας Α+++. Αξίζει μάλιστα να υπογραμμισθεί ότι, όσο περισσότερο ένα κλιματιστικό χρησιμοποιείται, τόσο πιο πολύ αυτή η διαφορά ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες διευρύνεται, κρίνοντας τα κλιματιστικά υψηλότερης κατηγορίας σημαντικά οικονομικότερα. 

Επιπλέον εξοικονόμηση
Οι επιλογές του καταναλωτή που μπορούν να προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας δε περιορίζονται στα της ενεργειακής ετικέτας. 
Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εξοικονόμησης, από την επιλογή μιας συγκεκριμένης τεχνολογίας και την αγορά της σωστής διάστασης κλιματιστικού έως τις φαινομενικά ασήμαντες καθημερινές πρακτικές εξοικονόμησης. 

Τεχνολογίες
Με την είσοδο νέων τεχνολογιών στα κλιματιστικά μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας. Η αρχή έγινε με τα κλιματιστικά τύπου inverter τα οποία πλέον έχουν γίνει σχεδόν ο κανόνας παρά η εξαίρεση στην αγορά. 

Επιπλέον αυτών έχουν αναπτυχθεί και άλλες τεχνολογίες με απώτερο σκοπό τη δραστική μείωση τα κατανάλωσης. 
Νέα μοντέλα κλιματιστικών διαθέτουν λειτουργίες ασύρματου χειρισμού μέσω WiFi που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση του κλιματιστικού, καθώς πλέον ο χρήστης θα το ανοίγει μόνο όταν είναι απαραίτητο. 
¶λλες τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση είναι αυτή των αισθητήρων κίνησης στο χώρο, το νυχτερινό πρόγραμμα και το πρόγραμμα οικονομίας.

Σωστή διαστασολόγηση
Όπως είναι λογικό, δεν πρέπει να επιλέγεται κλιματιστικό με πολύ μεγαλύτερη ισχύ από την απαιτούμενη, καθώς θα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται με πολύ μεγάλη συχνότητα και ως αποτέλεσμα θα είναι μη αποδοτικό από πλευράς κατανάλωσης.
Εμπειρικά έχει προκύψει ο παρακάτω πίνακας  που χρησιμοποιείται για τη σωστή διαστασιολόγηση του συστήματος και την αποφυγή αγοράς υπερβολικά ή λίγο ισχυρής μονάδας.

ΤΟP 10 TIPS ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Για τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση του κλιματιστικού, καλό είναι να απευθύνεται κανείς σε έναν επαγγελματία, που θα επιλέξει το κατάλληλο air conditioner για το χώρο και τις ανάγκες του καθενός. Ένας καταναλωτής πάντως θα πρέπει να γνωρίζει και τα εξής:
1. Στα κλιματιστικά, η τεχνολογία inverter με ετικέτα ενεργειακής κλάσης Α, προσφέρει την καλύτερη απόδοση με τη μεγαλύτερη οικονομία.
2. Ένα μεγάλο κλιματιστικό που ανάβει και σβήνει συχνά, καταλήγει να «καίει» μέχρι και 50% άνω του αναμενομένου.
3. Η τοποθέτηση της εξωτερικής μονάδας σε ένα σκιερό μέρος, προσφέρει αυτόματα οικονομία περίπου 5%.
4. Όπου υπάρχει η επιλογή του ανιχνευτή κίνησης, η χρήση του παρέχει οικονομία, καθώς βάζει το κλιματιστικό σε λειτουργία stand by κάθε φορά που το δωμάτιο παραμένει κενό άνω των 20 λεπτών.
5. Η καθαρότητα των φίλτρων της εσωτερικής μονάδας, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του συστήματος.
6. Η τοποθέτηση εμποδίων μπροστά σε μία εσωτερική μονάδα, δυσκολεύει την έξοδο του αέρα, μειώνοντας την απόδοση του κλιματιστικού.
7. Για την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των φίλτρων, επιβάλλεται ο καθαρισμός τους ανά τρίμηνο ή εξάμηνο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
8. Τα κλιματιστικά split systems έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και ως συστήματα αερισμού.
9. Ηλεκτρικές συσκευές κοντά στους αισθητήρες θερμότητας, είναι πιθανόν να μπερδέψουν τον αισθητήρα με τη ζέστη που εκπέμπουν.
10. Κλειστές πόρτες και παράθυρα στο χώρο του κλιματιστικού, συγκρατούν τον κλιματισμένο αέρα και μειώνουν τις σχετικές απώλειες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ