Ενεργειακό σπίτι με θετικό ισοζύγιο ενέργειας από τη Honda

Διαβάστηκε από 2202 αναγνώστες -

Το Honda Smart Home US, παράγει αρκετή ηλιακή ενέργεια ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για την κατοικία, αλλά και για τη φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, και ακόμη παραπάνω!

 

Κατασκευασμένο στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC), Davis, το Honda Smart Home US ακολουθεί τα χνάρια του Honda Smart Home System, το οποίο η εταιρεία παρουσίασε στην Ιαπωνία το 2012. Αλλά εκτός από τον καθορισμό μιας λύσεις εκτός δικτύου, η τελευταία προσπάθεια είναι σχετικά με τις δυνατότητες έξυπνης σύνδεσης μεταξύ της κατοικίας και του κυρίως δικτύου, με στόχο να επηρεάσουν τη συνολική αποδοτικότητα της ενέργειας.

Το Honda Smart Home US οδηγείται από το σύστημα διαχείρισης ενέργειας κατοικιών της εταιρείας (HEMS). Αυτό το ιδιόκτητο σύστημα, που αποτελεί τον εγκέφαλο του εγχειρήματος, στεγάζεται στο γκαράζ για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο το μικρο-δίκτυο του σπιτιού.

Μαζί με το HEMS υπάρχει μια μπαταρία 10 kWh που χρησιμοποιεί τα ίδια κύτταρα ιόντων λιθίου που θα βρείτε και στο Fit EV της Honda. Αυτή η μπαταρία αποθηκεύει την ενέργεια που συλλέγεται από το 9.5 kW ηλιακό φωτοβολταϊκό σύστημα, τοποθετημένο στην οροφή, για χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας (όταν αυξάνεται η ζήτηση και τα οχήματα είναι πιθανό να χρειαστούν επαναφόρτιση).

Η ομάδα αντικατέστησε το ήμισυ περίπου του τσιμέντου, που χρειάστηκε για τα θεμέλια, με ποζολάνη, μια ουσία που εμφανίζεται φυσικά στη γη ως αποτέλεσμα καθίζησης της ηφαιστειακής τέφρας. Αφού η ποζολάνη δεν χρειάζεται να θερμανθεί στις ίδιες υψηλές θερμοκρασίες όπως το τσιμέντο, η ενσωμάτωσή της στο μείγμα σήμαινε ότι η Honda ήταν σε θέση να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνήθως συνδέονται με την κατασκευή ενός σπιτιού.

Μια γεωθερμική αντλία παρέχει στο σπίτι θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, όλα μέσω ενός μηχανήματος. Το νερό θερμαίνεται σε μια δεξαμενή και μεταφέρεται στο ντους. Όσο το νερό στραγγίζει από το ντους, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην προθέρμανση του κρύου νερού από την πόλη, συμβάλλοντας στη μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την παροχή ζεστού νερού στο σπίτι.

Από τη στιγμή που έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά του σε ζεστό νερό, η αποχέτευση του ντους αντλείται σε τέσσερις θερμικές δεξαμενές κάτω από την πίσω αυλή του σπιτιού. Εδώ, η θερμότητα από τη γη θερμαίνει το υγρό περαιτέρω, μετατρέποντάς το σε αυτό που η ομάδα αποκαλεί Ground Source Fluid. Αυτό το υγρό στη συνέχεια επιστρέφει στο σπίτι και οδηγείται μέσω αγωγών που βρίσκονται στο δάπεδο, το ταβάνι και την οροφή, για την παροχή θέρμανσης. Εναλλακτικά, κρύο νερό μπορεί να αντληθεί μέσω του συστήματος για να δροσίσει το σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες.

LED φωτισμός χρησιμοποιείται σε όλο το σπίτι, για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και ως μέσο για να συμβάλει στην ευημερία των κατοίκων. Η Honda έχει συνεργαστεί με το California Lighting Technology Center στο UC Davis για να διερευνήσει μια νέα μορφή κιρκαδιανού ελέγχου του χρώματος του φωτισμού.

Η λύση φωτισμού του σπιτιού μιμείται μετατοπίσεις του φυσικού φωτισμού καθ όλη την ημέρα και τη νύχτα. Χρησιμοποιώντας φωτεινό μπλε πλούσιο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φώτα έχουν σχεδιαστεί για να βελτιστοποιηθεί η εγρήγορση και η ενέργεια, ενώ χρησιμοποιώντας ένα τόνο πορτοκαλί φωτός, δημιουργεί μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα μετά τη δύση του ήλιου.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε ένα σπίτι που η Honda υποστηρίζει ότι έχει τρεις φορές πιο αποδοτική χρήση νερού και χρησιμοποιεί τη μισή ενέργεια από παρόμοιου μεγέθους σπίτια στην περιοχή Davis. Εκτιμά ότι, ενώ ένα συγκρίσιμο σπίτι στην περιοχή καταναλώνει 13,3 MWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, το έξυπνο αυτό σπίτι θα δημιουργήσει πλεόνασμα 2,6 MWh. Η Honda υποστηρίζει, επίσης, ότι αυτό ισοδυναμεί με την αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα περίπου 5.942 kg ανά έτος. Συνυπολογίζοντας και την ενέργεια που τυπικά εμπλέκεται στην τροφοδοσία ενός ηλεκτρικού οχήματος από το σπίτι, το ποσό αυτό φτάνει περίπου τα 10.659 kg.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ