Οι υποχρεώσεις που δημιούργησε το σχετικά πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο, σχετικά με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, γέννησαν την ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης των σχετικών εργαλείων λογισμικού.

η εφαρμογή Ecoline έχει εγκριθεί ως υπολογιστικό εργαλείο για τη διενέργεια των υπολογισμών ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων

Το Ecoline Plus είναι πλήρως εναρμονισμένο με...

τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων γνωστού και ως ΚΕΝΑΚ.

Το Ecoline Plus είναι ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και αποτελεί το απαραίτητο συνοδευτικό εργαλείο για οποιαδήποτε σύστημα CAD

Ecoline Plus: Η λύση για τις ενεργειακές μελέτες κτιρίων

Διαβάστηκε από 2983 αναγνώστες -

Το Ecoline Plus, μία νέα εφαρμογή που παρουσίασε η ACE-Hellas, για επιθεωρήσεις και ενεργειακές μελέτες κτιρίων, εξελίσσοντας περαιτέρω το ήδη υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα Ecoline, έτσι ώστε να παρέχει δυνατότητες μετατροπής σαρωμένων αρχείων εικόνας (raster) σε διανυσματικά αρχεία (vector).

 
Οι υποχρεώσεις που δημιούργησε το σχετικά πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο, σχετικά με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, γέννησαν την ανάγκη βελτίωσης και αναβάθμισης  των σχετικών εργαλείων λογισμικού.  
Η ACE-Hellas, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής για τον τεχνικό κλάδο, θέλοντας να καλύψει την ανάγκη της ενεργειακής μελέτης κτηρίων, ανέπτυξε το Ecoline. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη εφαρμογή για την μελέτη ενεργειακής απόδοσης και επιθεώρησης υφισταμένων και νέων κτιρίων, σύμφωνα με τον γνωστό Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). 
Στον τομέα αυτό, οι τεχνικές οδηγίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (γνωστές και ως ΤΟΤΕΕ), εξειδικεύουν τα πρότυπα των μελετών και των επιθεωρήσεων της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που προβλέπονται από τον ΚΕΝΑΚ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από τα ελληνικά κλιματικά και κτιριακά δεδομένα.
Σε αυτή τη βάση καθορίζουν τις εθνικές προδιαγραφές για όλες τις παραμέτρους που απαιτούνται για να εφαρμοστεί η μεθοδολογίας υπολογισμών της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Με απλά λόγια αποτελούν ένα πρακτικό οδηγό και την ενδεδειγμένη μέθοδο για την εκπόνηση της μελέτης και την ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων, σε ενεργειακές κλάσεις, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κτηρίου. Εχοντας ενσωματώσει αυτά τα πρότυπα, η εφαρμογή Ecoline έχει εγκριθεί ως υπολογιστικό εργαλείο για τη διενέργεια των υπολογισμών ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής κατάταξης των κτιρίων από την ειδική υπηρεσία επιθεωρητών ενέργειας του ΥΠΕΚΑ.  
Η εφαρμογή Ecoline, είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των μελετητών και των ενεργειακών επιθεωρητών. Η μεθοδολογία λειτουργίας της ακολουθεί τις ΤΟΤΕΕ και καθοδηγεί τον μελετητή και τον ενεργειακό επιθεωρητή να εισάγει τα δεδομένα του, διευκολύνοντάς τον με προκαθορισμένες τιμές και βοηθητικούς πίνακες. Ετσι η μελέτη ενεργειακής απόδοσης εκπονείται με βάση την εφαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με σκοπό την εξασφάλιση εξοικονόμησης ενέργειας.
Η ACE-Hellas, εκσυγχρονίζοντας την εφαρμογή με βάση της νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις υπηρεσίες που παρέχονται στο χώρο των μελετών που αφορούν στις κατασκευές, παρουσίασε το Ecoline Plus, μια νέα, βελτιωμένη έκδοση της εφαρμογής, η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα  να μετατρέπει σαρωμένα από scanner αρχεία εικόνας (raster) σε διανυσματικά αρχεία (vector).  
Το όφελος για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και γενικότερα για τους μηχανικούς, από τη χρήση της εφαρμογής, είναι πολύ μεγάλο, καθώς μπορούν πλέον εύκολα και γρήγορα να βελτιώσουν όλα τα υφιστάμενα σχέδιά τους. Το Ecoline Plus, τους δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύουν τις εργασίες τους σε φορμάτ διανυσματικών αρχείων DWG ή DXF, οπότε δεν είναι πλέον απαραίτητη η εξ αρχής αποτύπωση των χώρων, για την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων, αξιοποιώντας έτσι όλες τις προϋπάρχουσες μελέτες που έχουν στη διάθεσή τους.  
Τα πολυάριθμα εργαλεία που ενσωματώνει το Ecoline Plus υποστηρίζουν την εύκολη, ακριβή και πάνω απΆ όλα γρήγορη μετατροπή σχεδίων, ακόμη και αυτών που έχουν ψηφιοποιηθεί με φωτογράφηση με κινητό τηλέφωνο. Η ταχύτητα μετατροπής και η ποιότητα των τελικών αρχείων, είναι δύο μόνο από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ecoline Plus έναντι άλλων εφαρμογών που διατίθενται στην αγορά. 
Η εφαρμογή περιλαμβάνει εργαλεία για τη μετατροπή του ψηφιοποιημένου σχεδίου και την προσαρμογή του στη σωστή κλίμακα, καθώς και μια πλούσια βιβλιοθήκη δομικών στοιχείων, ενώ παρέχει αυτόματους υπολογισμούς απόδοσης και ενεργειακής κατάταξης κτιρίων.
Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της εφαρμογής είναι:
- αυτόματη μετατροπή ψηφιοποιημένων σχεδίων σε διανυσματική μορφή
- εισαγωγή αρχείων από format BMP, JPEG, PNG, TIFF, PCX και  TGA
- εξαγωγή σε διανυσματικά αρχεία Autodesk DWG και DXF
- διόρθωση της κλίμακας του σχεδίου καθώς 
- λειτουργία προκαθορισμένων ρυθμίσεων για τη βέλτιστη μετατροπή της εικόνας σε διανύσματα.
Το Ecoline Plus είναι ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές και αποτελεί το απαραίτητο συνοδευτικό εργαλείο για οποιαδήποτε σύστημα CAD, αφού είναι μία ολοκληρωμένη εφαρμογή για τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης και επιθεώρησης υφισταμένων και νέων κτιρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.
Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί και διατίθεται από την ACE-Hellas η οποία διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια σχετικά με τη χρήση των εφαρμογών που διαθέτει, μεταξύ άλλων και για το Ecoline Plus. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ACE-Hellas, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες  της, επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ace-hellas.gr. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Ecoline Plus
- Πλούσια και πλήρης βιβλιοθήκη δομικών υλικών, δομικών στοιχείων και ανοιγμάτων, με δυνατότητα τροποποίησης από τον μελετητή.
- Βιβλιοθήκη με όλες τις κατηγορίες και τους τύπους των θερμικών γεφυρών όπως αυτές περιλαμβάνονται στις ΤΟΤΤΕ.
- Εισαγωγή των δεδομένων της γεωμετρίας του κελύφους με τρεις τρόπους: Με αυτόματη εισαγωγή των δεδομένων μέσω αρχείου xml από οποιοδήποτε αρχιτεκτονική ή άλλη εφαρμογή (Archline, Revit, Ecotect κλπ). Με εισαγωγή τρισδιάστατου ή δισδιάστατου αρχείου dwg με αυτόματη αναγνώριση των διαστάσεων και της γεωμετρίας του κελύφους για κάθε θερμική ζώνη. Με πληκτρολόγηση των διαστάσεων των επιφανειών.
- Αυτόματη απόδοση των δομικών στοιχείων στις επιφάνειες (όψεις, τομές) του κελύφους.
- Εύκολη και γρήγορη εισαγωγή των στοιχείων των Η/Μ συστημάτων ανά κατηγορία και τύπο.

Μερικοί από τους βασικούς αυτοματισμούς που παρέχει η εφαρμογη είναι οι εξής: 
- Πλήρη και εποπτικά σκαριφήματα των επιφανειών με διακριτή διαγράμμιση του κάθε δομικού στοιχείου.
- Αυτόματη δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου.
- Αυτόματος υπολογισμός της ενεργειακής κατάταξης του κτιρίου.
- Πλήρες και αναλυτικό τεύχος ενεργειακών υπολογισμών με δυνατότητα επιλογής ενοτήτων από τον μελετητή.
- Χωρισμός του κτιρίου σε θερμικές ζώνες.
- Αυτόματος υπολογισμός συντελεστών σκίασης για όλες τις περιπτώσεις σκιάσεων που προβλέπονται.
- Αυτόματος υπολογισμός αθέλητου αερισμού (απώλειες αέρα από κουφώματα κ.α.).
- Ενσωματωμένη η εφαρμογή ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ για τους υπολογισμούς και την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ