Fall House: «Πράσινη» κατοικία πολυτελείας

Διαβάστηκε από 2123 αναγνώστες -

Η Fougeron Architecture, από το San-Francisco, ολοκλήρωσε πρόσφατα μια ασυνήθιστη – και πολύ ελκυστική – κατοικία πολυτελείας που βρίσκεται κατά μήκος της ακτής Big Sur της Καλιφόρνιας.

 

Το Fall House διαθέτει ένα σημαντικό ποσό βιώσιμης τεχνολογίας, καθώς και μια αξιοζήλευτη θέα στον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά το αποκορύφωμα είναι η στέγη και η πρόσοψη από χαλκό, η οποία αναμένεται να «επικρατήσει» στη μάχη με τον αέρα της θάλασσας.

Το διώροφο Fall House μετρά συνολικά 353 τ.μ. Περιλαμβάνει τρία υπνοδωμάτια, ένα μπάνιο και ένα ενιαίο σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία. Η συνολική μορφή του σπιτιού περιλαμβάνει δύο ορθογώνιους όγκους που ακολουθούν το επικλινές έδαφος και ενώνονται μεταξύ τους με μια μεγάλη γυάλινη βιβλιοθήκη στη μέση.

Το Fall House διαθέτει στην πραγματικότητα δύο όψεις. Η νότιου προσανατολισμού πρόσοψη, η οποία έρχεται σε επαφή με τους ορμητικούς ανέμους του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι πράγματι επενδυμένη με χαλκό, και διαθέτει προεξοχές που προσφέρουν προστασία από τις καιρικές συνθήκες και περιορίζουν τις επιπτώσεις της αυξανόμενης ηλιακής θερμότητας. Η βορινή πρόσοψη είναι εξ ολοκλήρου από γυαλί και μεγιστοποιεί τη διαθέσιμη θέα.

Αν και δεν είναι ανήκουστο, η χρήση τόσο μεγάλης ποσότητας χαλκού είναι σχετικά ασυνήθιστη σε μια μοντέρνα κατασκευή. Η Fougeron Architecture υποστηρίζει ότι η επιλογή του χαλκού προέρχεται τόσο από τη γενική αντοχή του, όσο και από το γεγονός ότι δεν είναι εύφλεκτος (το σπίτι βρίσκεται σε σοβαρή ζώνη πυρκαγιάς).

Αποτελεσματικά "Low-E" παράθυρα έχουν εγκατασταθεί στο σπίτι, καθώς και μια ενδοδαπέδια υδραυλική ακτινοβόλο θέρμανση. Σε μεγάλο βαθμό ο ανοικτός σχεδιασμός του Fall House ενθαρρύνει τη χρήση εξαερισμού στοίβας, αλλά η διαδικασία αυτή ενισχύεται χάρη στο αυτόματο άνοιγμα παραθύρων, τα οποία αντλούν δροσερό αέρα από τα χαμηλότερα επίπεδα του σπιτιού. Τα παράθυρα λειτουργούν σε συνδυασμό με τον εξαερισμό στην κορυφή της κατοικίας, ο οποίος αποβάλλει το ζεστό αέρα.

Η Fougeron Architecture πρόσθεσε, επίσης, ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά, για τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους και την ενίσχυση της τοπικής άγριας ​​ζωής, καθώς και ένα μικρό τμήμα πράσινης μόνωσης στην οροφή. Το σπίτι διαθέτει σύστημα επεξεργασίας υδάτινων λημμάτων, και υπάρχει επίσης ένα εύχρηστο, κοντινό ρυάκι που συμπληρώνει την παροχή νερού της κατοικίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ