Νορβηγία: Το πιο «πράσινο» κτίριο γραφεϊων στον κόσμο

Διαβάστηκε από 1695 αναγνώστες -

Ένα κτίριο γραφείων στη Νορβηγία έχει ανακαινιστεί με σκοπό να παράγει περισσότερη ενέργεια από ότι καταναλώνει.

 

Το Powerhouse Kjørbo βρίσκεται κοντά στο Όσλο, και σύμφωνα με την Powerhouse, είναι το πρώτο θετικής-ενέργειας κτίριο της Νορβηγίας και το πρώτο στον κόσμο που να έχει ανακαινιστεί σε μια θετικά ενεργειακή δομή.

Η Powerhouse είναι μια κοινοπραξία εταιρειών με στόχο την ανάπτυξη θετικά ενεργειακών κτιρίων. Αποτελείται από την αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta, την κατασκευαστική εταιρεία Skanska, την περιβαλλοντική οργάνωση ZERO, την προμηθευτή αλουμινίου Hydro και την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Entra Eiendom.

«Απ όσο γνωρίζουμε, αυτό είναι το πρώτο κτίριο στον κόσμο που έχει ανακαινιστεί σε μια θετικά ενεργειακή δομή», δήλωσε ο Ståle Rød, πρόεδρος της κοινοπραξίας Powerhouse και Διευθύνων Σύμβουλος της Skanska Νορβηγίας. «Είναι η μοναδική συνεργασία που είχαμε από την αρχή, που το έχει κάνει δυνατό».

Με τα πρότυπα της Powerhouse, ένα κτίριο θετικό ενεργειακά είναι «ένα κτίριο το οποίο παράγει περισσότερη καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια στην επιχειρησιακή φάση της, από ότι χρησιμοποιείται για την παραγωγή δομικών υλικών, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη διάθεση».

Το Powerhouse Kjørbo αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο 2.600 τετραγωνικών μέτρων κτίρια, στην προκυμαία Sandvika στο δήμο Bærum. Η ενεργειακή του κατανάλωση πριν από την ανακαίνιση ήταν 650.000 kWh ετησίως, ενώ μετά την ανακαίνιση, οι ενεργειακές απαιτήσεις των κτιρίων αναμένεται να μειωθούν σε περίπου 100.000 kWh ανά έτος, συνολικά.

Η ενέργεια παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες. Η συστοιχία αναμένεται ότι να παράγει πάνω από 200.000 kWh ετησίως, με τυχόν περίσσεια ενέργειας, η οποία θα τροφοδοτείται πίσω στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η απώλεια θερμότητας, εν τω μεταξύ, έχει ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση στεγανών τοιχίων, οροφών και παραθύρων, καθώς και με μόνωση. Εξωτερικά σκίαστρα και ελεύθερα τσιμεντένια καταστρώματα είναι τα δύο μέσα μείωσης της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

«Το Powerhouse Kjørbo δείχνει ότι είναι δυνατό να κατασκευαστεί ένα κτίριο που είναι τόσο περιβαλλοντικά ορθό και αποδοτικό, και αυτό μας κάνει εξαιρετικά υπερήφανους», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Entra Eiendom Klaus-Anders Nysteen, η οποία είναι και ιδιοκτήτρια του κτιρίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ