Κατοικία παθητικής ψύξης με οικονομικά υλικά στην Πορτογαλία

Διαβάστηκε από 2445 αναγνώστες -

Η αρχιτεκτονική εταιρεία E348 Arquitectura, κατασκεύασε στην Πορτογαλία το Miramar House, μια κατοικία παθητικής ψύξης, χρησιμοποιώντας τοπικές κατασκευαστικές μεθόδους και οικονομικά υλικά.

 

Το Miramar House, που ολοκληρώθηκε το 2013, είναι συνολικής έκτασης 275 τ.μ., με δυο κυρίως ορόφους, χώρο σοφίτας και ιδιωτικό γκαράζ. Με απλά και καθαρά τελειώματα, ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού ταιριάζει απόλυτα στο τοπικό κλίμα και την αρχιτεκτονική της περιοχής.

Η E348 Arquitectura, επιβεβαίωσε ότι ενώ η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό παράγοντα για την ίδια, παράλληλα σημαντική είναι και η ανάγκη ενσωμάτωσης περιβαλλοντικών τεχνολογιών και σχεδιασμού, με έναν οικονομικό τρόπο, καθώς και η τοπική εργασία και υλικά.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία χρησιμοποίησε φθηνά υλικά, όπως τσιμεντόλιθους, ατσάλινες δοκούς και ξύλο πεύκου, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ διαρθρωτικά πάνελ παρέχουν μόνωση. Το ισόγειο διαθέτει τοπικά εξορυγμένη πέτρα και όλα τα κεραμικά πλακίδια προέρχονται από την παραδοσιακή κεραμική βιομηχανία της Πορτογαλίας, στην περιοχή Aveiro.

Το Miramar House δεν απαιτεί δαπανηρό κλιματισμό για να δροσιστεί. Διάφορα μεγάλα, χειροκίνητα ξύλινα παραθυρόφυλλα, συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης στον πάνω όροφο, και όταν ανοίξουν (μαζί με τα παράθυρα που βρίσκονται από πίσω), επιτρέπουν στην επικρατούσα αύρα να περνά στο εσωτερικό και να κρατά τη θερμοκρασία σε ένα πιο άνετο επίπεδο, όσο ο καιρός είναι ζεστός. Υπάρχουν, επίσης, διάτρητα τμήματα τοιχώματος σε διάφορα σημεία στο σπίτι, που προσθέτουν φυσικό εξαερισμό, όταν ανοίγουν τα παράθυρα που τα καλύπτουν.

Η οροφή του Miramar House διαθέτει μια μεγάλη ηλιακή συστοιχία, η οποία δεν καλύπτει μόνο τις ανάγκες για ζεστό νερό αλλά και τροφοδοτεί και την ενδοδαπέδια θέρμανση. Μια πράσινη στέγη χρησιμεύει ως κήπος, στην ταράτασα, και προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο μόνωσης στην κύρια κρεβατοκάμαρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ