Πειραματικό σπίτι μηδενικών εκπομπών με πλεόνασμα ενέργειας

Διαβάστηκε από 1585 αναγνώστες -

Αντιμετωπίζοντας με γενναιότητα ένα δριμύ χειμώνα, οι εγκαταστάσεις δοκιμών Net-Zero Energy Residential (NZERTF) στην Ουάσιγκτον καταλήγουν με άσσο στο μανίκι τους, έπειτα από μελέτη συγκομιδής ενέργειας που διήρκησε ένα ολόκληρο έτος.

 
Από την πανεπιστημιούπολη του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπολογιστές για να προσομοιώσουν την ενεργειακή κατανάλωση μιας οικογένειας τεσσάρων ατόμων. Με το τέλος των πρώτων 12 μηνών, υπάρχει αρκετό πλεόνασμα ενέργειας για να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για 2.317 χιλιόμετρα!

Η διώροφη κατασκευή των 252τ.μ. μοιάζει με κανονικό σπίτι, αλλά στην ουσία λειτουργεί ως εργαστήριο έρευνας "καθαρής" ενέργειας. Όπως το Honda Smart Home, η προσπάθεια του NIST συνδυάζει σταθερές θερμοκρασίες εδάφους και γεωθερμικά συστήματα, για την ελαχιστοποίηση των θερμικών και ψυκτικών φορτίων στο κτίριο. Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε τη συνολική ενεργειακή απόδοση είναι ο διπλασιασμός των επιπέδων μόνωσης, τα οποία είναι σφραγισμένα με ειδική επίστρωση που "αυτο-θεραπεύεται" αν καταστραφεί. Η πιο σημαντική διαφορά μεταξύ του παραπάνω σπιτιού και ενός συμβατικού, είναι η βελτίωση του θερμικού φακέλου, η μόνωση και το φράγμα αέρα.

Την 1η Ιουλίου 2013, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε το πείραμα τοποθετώντας στο σπίτι μια εικονική οικογένεια. Ένας προσομοιωτής συσχέτιζε την κατανάλωση ενέργειας με εκείνη μιας τυπικής οικογένειας τεσσάρων ατόμων, με τα μέλη της να κάνουν μπάνιο, να βλέπουν τηλεόραση, να φορτίζουν ηλεκτρικές συσκευές κτλ. Αυτούς τους 12 μήνες το σπίτι παρήγαγε 13.577kWh ενέργειας, τιμή που ξεπέρασε την κατανάλωση ενέργειας της εικονικής οικογένειας κατά 491kWh, πλεόνασμα που θα μπορούσε θεωρητικά να κατευθυνθεί σε κάποιο ηλεκτρικό όχημα ή πίσω στο δίκτυο. 

Κάνοντας το έργο των ερευνητών πιο δύσκολο, αλλά και πιο αποδοτικό, τα 32 φωτοβολταϊκά πάνελς του πειραματικού σπιτιού καλύφθηκαν από χιόνι και πάγο, περιορίζοντας την ικανότητά τους για συγκομιδή ενέργειας, για 38 ολόκληρες ημέρες. Εν μέρει εξ αιτίας των δυσκολιών, οι ερευνητές έχουν αποκτήσει πλέον όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού και με τη βιωσιμότητά του σε μια συνηθισμένη αμερικάνικη γειτονιά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ