Τα αποτελέσματα του 2014 European Solar Decathlon

Διαβάστηκε από 1599 αναγνώστες -

Γενικός νικητής του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το πρότζεκτ Rhome for denCity της ιταλικής ομάδας Rhome, ενώ η δεύτερη και τρίτη θέση ανήκουν στο Solar Philéas των γάλλων Atlantic Challenge και το Prêt-à-Loger των ολλανδών TU Delft, αντίστοιχα.

 
Με την πρώτη θέση φλέρταραν πολλοί από τους συμμετέχοντας, καθώς τα έργα της πρώτης τριάδας είχαν ελάχιστες διαφορές πόντων μεταξύ τους. Το Rhome for denCity συγκέντρωσε συνολικά 840.63 πόντους με άριστα το 1 εκατομμύριο, σκορ που μόλις ξεπέρασε το Solar Phileas με 839.75 μονάδες. Στην τρίτη θέση το Prêt-à-Loger, υπολειπόταν ελαφρώς με 837.87 βαθμούς.
 

1η Θέση: Rhome for denCity 

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας, το Rhome for denCity είναι ένα ρετιρέ - πρότυπο, που αποτελεί μέρος ενός τετραώροφου συγκροτήματος κατοικιών. Οι οικίες προορίζεται να χτιστούν στην περιοχή Tor Fiscale στη Ρώμη. 
Οι κριτές του ευρωπαϊκού Solar Decathlon εντυπωσιάστηκαν από τη χρήση των ρυθμιζόμενων ηλιακών συλλεκτών, τον παθητικό εξαερισμό και την επεκτάσιμη σχεδίαση. Το έργο εκτός των άλλων χρησιμεύει και ως δυνητικό πρότυπο για μελλοντικά έργα βιώσιμων αστικών κατοικιών, παρόμοιας φύσης. 


2η θέση: Solar Phileas

Το έργο της γαλλικής Atlantic Challenge δε συνιστά τη δημιουργία ενός νέου κτιρίου, αλλά την ανακαίνιση ενός ήδη υπάρχοντος εγκαταλελειμμένου αρχοντικού, του Cap 44, στη Νάντη της Δυτικής Γαλλίας. Το κτίριο τυγχάνει ιστορικής σημασίας, ως ένα από το πρώτα κτίρια στον κόσμο φτιαγμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα, και χρονολογείται από το 1895. 
Η πρόταση της ομάδας αφορά ένα ειδικά σχεδιασμένο ξύλινο πλαίσιο που κοσμεί το κτίριο και υποστηρίζει έναν αριθμό θερμοκηπίων που προβλέπει την καλλιέργεια τροφίμων. Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία "ρωγμών" στην τσιμεντένια πρόσοψη του κτιρίου με σκοπό την εισροή του φυσικού φωτός στο εσωτερικό, καθώς και προκατασκευασμένες τυπωμένες 3D ξύλινες μονάδες, που χρησιμεύουν στο διαχωρισμό του εσωτερικού του κτιρίου σε νέους χώρους.


3η Θέση συνολικά: Prêt-à-Loger 

Αντί να σχεδιάσει ένα νέο σπίτι, η ολλανδική ομάδα TU Delft προτίμησε να οραματιστεί το Prêt-à-Loger: μια πρόταση για την επικάλυψη  με ειδική πρόσοψη των ήδη υπαρχόντων ολλανδικών σπιτιών. Η πρόσοψη αυτή αυξάνει την ενεργειακή απόδοση προσφέροντας ιδιαίτερα στεγανή μόνωση και οι δημιουργοί του υπολογίζουν ότι το έργο τους μπορεί να εφαρμοστεί σε 1,4 εκατομμύρια υπάρχουσες οικίες.
Η ειδική πρόσοψη διαθέτει ηλιακούς συλλέκτες και ένα σύστημα κυκλοφορίας νερού, που καθαρίζει το νερό των αποβλήτων που παράγεται από τους κατοίκους του κτιρίου. Επίσης, το Prêt-à-Loger διαθέτει ενσωματωμένα σημεία φόρτισης για να φορτίζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η πρόσοψη δεν είναι πολύ επεμβατική για την εγκατάσταση - τουλάχιστον συγκριτικά με μια τυπική ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ