Η πρώτη Ευρωπαϊκή κατοικία αναγνωρισμένη με LEED Platinum

Διαβάστηκε από 2552 αναγνώστες -

Η αναγνώριση και πιστοποίηση LEED Platinum, η πιο υψηλή, «πράσιν笻 βαθμολόγηση, είναι αρκετά σπάνια, πόσο μάλλον εκτός ΗΠΑ. Η BioCasa 82 υπερηφανεύεται ως η πρώτη Ευρωπαϊκή κατοικία που λαμβάνει αυτή τη διάκριση.

 

Η BioCasa 82, έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική εταιρεία Rosario Picciotto Architects και έχει κατασκευαστεί από την Welldom. Ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος και μετρά συνολικό εμβαδόν 482 τετ. μέτρα, λαμβάνοντας το 55% της συνολικής απαιτούμενης ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές. Η μεζονέτα βρίσκεται λίγο έξω από την Montebelluna, μια μικρή πόλη σχετικά κοντά στη Βενετία της Ιταλίας.

Η επαρχιακή περιοχή αναφέρεται από τους αρχιτέκτονες ως ο κύριος λόγος που το σπίτι έλαβε «μόνο» 117 πόντους, από ένα μέγιστο 136 πόντων, και όχι υψηλότερα, αναδεικνύοντας την προτίμηση της πιστοποίησης LEED για αστικές κατοικίες, μέσω ενός συστήματος που δίνει πόντους για κατηγορίες όπως τη χρήση βιώσιμων υλκών και επί τόπου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η BioCasa 82 κατασκευάστηκε κατά 99% από ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε στην απίθανη περίπτωση που κατεδαφιστεί κάποια στιγμή σχετικά σύντομα, η πλειοψηφία της οικίας δεν θα καταλήξει στη χωματερή. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν συμπεριλαμβάνουν ξύλο πιστοποίησης FSC εισαγωγής από τη Γερμανία, πέτρινο δάπεδο από την Padua και τοπικής προέλευσης τσιμέντο.

Υπάρχει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην οροφή που προσφέρει ενέργεια για τις ηλεκτρικές ανάγκες του σπιτιού, και ένα αποδοτικό, γεωθερμικό σύστημα για θέρμανση και ζεστό νερό. Επίσης, υπάρχει και ένα σύστημα συλλογής και επεξεργασίας ομβρίων υδάτων, για οικιακή και αγροτική χρήση.

Η ανάλυση αποτυπώματος άνθρακα της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας, έδειξε ότι σε μια περίοδο 100 ετών, το αποτύπωμα της BioCasa 82 θα είναι 60% μικρότερο από μια συμβατική κατοικία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ