Ξενοδοχείο σαν… το σπίτι μας

Διαβάστηκε από 2764 αναγνώστες -

Τρόποι εξοικονόμησης για τα κτίρια που ευθύνονται κατά μεγάλο ποσοστό για την υπερκατανάλωση ενέργειας.

 
Ο τουρισμός είναι από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την Ελλάδα και αποτελεί, εδώ και χρόνια, την νούμερο ένα προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Η ανάπτυξή του όμως κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με διάφορα άλλα κοινωνικά ζητήματα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και η γενικότερη αλλοίωση του οικοσυστήματος.
Μεγάλο ποσοστό αυτών των επιπτώσεων ανήκει στις ξενοδοχειακές κτιριακές εγκαταστάσεις, που θεωρούνται από τις πιο ενεργοβόρες. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, μάλιστα, ένα ξενοδοχείο περίπου 150 δωματίων καταναλώνει σε μία εβδομάδα, όση ενέργεια καταναλώνουν 1004 νοικοκυριά σε ένα χρόνο! Ο βασικός λόγος είναι ότι οι άνθρωποι στις κατοικίες τους έχουν επίγνωση του κόστους του νερού και της ενέργειας, ενώ στα ξενοδοχεία η αυξημένη κατανάλωση δεν έχει καμία επίδραση στην τσέπη τους.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά αλλά και το σημερινό οικονομικό περιβάλλον, όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια ενσωματώνουν διαδικασίες αειφόρου τουρισμού, αποσκοπώντας στην αύξηση του ενδιαφέροντος των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων τουριστών, στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την μείωση των τεράστιων ενεργειακών λειτουργικών εξόδων. Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι η εξοικονόμηση των φυσικών πόρων μπορεί να προσφέρει παράλληλα και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Εξοικονόμηση υδατικών πόρων
Οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την διαρκή αύξηση των αναγκών σε νερό, έχουν καταστήσει το πρόβλημα της λειψυδρίας πολύ σοβαρό τα τελευταία χρόνια, με το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο. Πολλά μέρη απειλούνται με ερημοποίηση και το νερό γίνεται όλο και πιο πολύτιμο. Σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί με κατάλληλο σχεδιασμό, επιλογή εξοπλισμού (είδη υγιεινής, βρύσες, συσκευές χαμηλής κατανάλωσης), εφαρμογή συστημάτων επαναχρησιμοποίησης νερού μέσω βιολογικής επεξεργασίας, εκμετάλλευση του βρόχινου νερού και αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών.
Συστήματα συλλογής βρόχινου νερού για γενική χρήση ή για πότισμα χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά στην Ελλάδα, κυρίως στα νησιά και σε περιοχές με έλλειψη νερού. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από μια επιφάνεια συλλογής, που συνήθως είναι η σκεπή, και τα συστήματα για τη μεταφορά (σωλήνες και υδρορροές), τη διήθηση, την αποθήκευση (στέρνα, υδατοδεξαμενή) και τη διανομή του νερού. Το συλλεγόμενο νερό είναι κατάλληλο για όλες τις χρήσεις και ανάλογα με την επεξεργασία που θα υποστεί, ακόμα και για πόσιμο.
Για τη συλλογή του βρόχινου νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι στέγες, ενώ ένα σύστημα αξιοποίησης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης ημιακάθαρτων νερών μπορεί να ενσωματωθεί τόσο στην αρχή του σχεδιασμού ενός νέου κτιρίου όσο και να κατασκευαστεί εκ των υστέρων σε υπάρχοντα κτίρια.
Μια υπόγεια ή υπέργεια δεξαμενή τοποθετείται κοντά στην έξοδο της υδρορροής (σωλήνας καθόδου) της στέγης του κτιρίου, στην οποία το βρόχινο νερό συλλέγεται, αφού πρώτα επεξεργασθεί με τη χρήση κατάλληλου φίλτρου που βρίσκεται εγκατεστημένο εντός της δεξαμενής. Διάφορα στερεά ή αιωρούμενα σωματίδια, σκόνη, φύλλα, σκουριά, αερόβια βακτήρια, καθώς και άλλοι ρύποι μπορούν να φτάνουν στη δεξαμενή αποθήκευσης, όσο καλά σχεδιασμένο κι αν είναι το σύστημα, γεγονός που καθιστά το αποτελεσματικό φιλτράρισμα απαραίτητο, τόσο για τη χρήση του νερού, όσο και για τη συντήρηση του ίδιου του συστήματος.
Μεταξύ των υπόγειων και υπέργειων δεξαμενών προτιμώνται γενικά οι πρώτες καθώς έχουν το πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης της θερμοκρασίας και της σκίασης που προσφέρει το έδαφος.

Εκτός από τη συλλογή των βρόχινων νερών, μπορεί παρόμοιο σύστημα να εφαρμοστεί για την συλλογή ημιακάθαρτων νερών, των λεγόμενων και ως «γκρίζων» νερών, όπως τα νερά που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο, τα νερά του πλυντηρίου ή και το νερό της πισίνας. Το νερό αυτό μπορεί μετά από περιορισμένη επεξεργασία να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί για άρδευση ή και στα καζανάκια.
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα που προκύπτει από τη χρήση των βρόχινων και των ημιακάθαρτων νερών είναι η μείωση της επιβάρυνσης του αποχετευτικού συστήματος και των συστημάτων βιολογικού καθαρισμού. Ειδικά σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης, τα πλημμυρικά φαινόμενα κάνουν πολύ πιο δαπανηρή την απομάκρυνση των λυμάτων.
Κάποιες άλλες πρακτικές για την εξοικονόμηση νερού είναι οι παρακάτω:
- Αισθητήρες στις βρύσες για αυτόματο κλείσιμο
- Καζανάκια χαμηλής ροής
- Τηλέφωνα ντους χαμηλής ροής ή με ποσοστό αέρα
- Συστήματα βιολογικού καθαρισμού και επαναχρησιμοποίηση του νερού

Εξοικονόμηση ενέργειας
Ο ξενοδοχειακός τομέας χαρακτηρίζεται ως αρκετά ενεργοβόρος, καθώς τα απαιτούμενα επίπεδα άνεσης και πολυτέλειας επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Από τη διερεύνηση της σχέσης της τουριστικής δραστηριότητας με την κλιματική αλλαγή έχει προκύψει ως συμπέρασμα ότι ο τουρισμός ευθύνεται για το 5% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Αυτό αποδίδεται μεταξύ άλλων και στην εξάρτηση της τουριστικής βιομηχανίας σε ρυπογόνες δραστηριότητες που επιβαρύνουν με τις εκπομπές τους την ατμόσφαιρα.
Οι τομείς στους οποίους καταναλώνεται η περισσότερη ενέργεια είναι αυτοί της θέρμανσης/κλιματισμού, της παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και του φωτισμού.

Εξοικονόμηση στην παραγωγή ζεστού νερού
Σε ότι αφορά στο ζεστό νερό, ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα είναι η εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων. Ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη τεχνολογία των συλλεκτών, το νερό μπορεί να θερμανθεί σε μέτριες θερμοκρασίες (π.χ. για την θέρμανση του νερού πισίνας) ή και σε υψηλότερες. Επιπλέον, για τη θέρμανση του νερού είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν συστήματα ανάκτησης θερμότητας από το σύστημα θέρμανσης χώρων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ηλεκτρικών αντιστάσεων για τη θέρμανση του νερού καθώς είναι ο πιο αντιοικονομικός και εχθρικός προς το περιβάλλον τρόπος παραγωγής θερμότητας.

Εξοικονόμηση στο φωτισμό
Στον τομέα του φωτισμού, μέσα από απλά μέτρα εξοικονόμησης μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη μείωση της κατανάλωσης. Τα σημαντικότερα είναι:
- Η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LED που έχουν έως και 75% μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με τις κλασικές λάμπες πυρακτώσεως και άριστη φωτεινότητα, ακόμα και σε απαιτήσεις αρκετά μεγάλων επιπέδων φωτεινότητας.
- Εκμετάλλευση όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο βαθμό του φυσικού φωτισμού.
- Χρήση ροοστατών στα φωτιστικά έτσι ώστε να ρυθμίζεται το επίπεδο φωτεινότητας του χώρου και να αποφεύγεται η σπατάλη σε περιπτώσεις αυξημένου εξωτερικού φωτισμού ή όταν είναι επιθυμητό χαμηλότερο επίπεδο φωτισμού.
- Χρήση αυτοματισμών για τον έλεγχο του φωτισμού στα δωμάτια ή και στο κλιμακοστάσιο.
- Ολοκληρωμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας φωτισμού, με χρήση αισθητήρων παρουσίας στο χώρο, χρονοδιακοπτών και αυτόματου συστήματος ρύθμισης φωτεινότητας με αισθητήρες μέτρησης φωτός (εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου). Μέρος της ενέργειας που απαιτείται για το φωτισμό μπορεί να παραχθεί με χρήση φωτοβολταϊκών πλαισίων ή μικρής ανεμογεννήτριας.

Εξοικονόμηση στο σύστημα ψύξης/θέρμανσης και αερισμού
Ο κλιματισμός στις ξενοδοχειακές μονάδες γίνεται συνήθως με κεντρικά συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια και λεβήτων πετρελαίου.
Αν η ηλεκτρική ενέργεια αντικατασταθεί με κάποιο είδος ανανεώσιμης ενέργειας, τότε υπάρχουν οφέλη που, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο, είναι μεγάλα.
Οι πιο συχνές εφαρμογές σε συστήματα κλιματισμού περιλαμβάνουν τη χρήση της γεωθερμίας αλλά και την αντικατάσταση των λεβητών πετρελαίου με λέβητες βιομάζας. Ένα σύστημα που έχει τύχει περιορισμένης εφαρμογής στην Ελλάδα είναι αυτό της ψύξης με θαλασσινό νερό. Το σύστημα αυτό εκμεταλλεύεται τη χαμηλή θερμοκρασία του θαλασσινού νερού, το οποίο έχει μικρές μόνο διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Αρχικά, ποσότητα νερού αντλείται από τη θάλασσα με τη βοήθεια υποβρύχιας αντλίας, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως ψυκτικό μέσο σε υδρόψυκτο σύστημα κλιματισμού.
Η χρήση νυχτερινού αερισμού επίσης μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα ψυκτικά φορτία ιδιαίτερα σε μεγάλους χώρους. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται κατά τις θερινές νύχτες και μόνο όταν η εξωτερική θερμοκρασία κατέβει κάτω από κάποια συγκεκριμένα επίπεδα (συνήθως 21οC).
Σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει ο εξαερισμός ούτως ώστε να ψύχεται πλέον από τον εξωτερικό αέρα και όχι με τη χρήση της κλιματιστικής μονάδας, Επιπλέον, επιτυγχάνεται πρόψυξη των χώρων που δεν κλιματίζονται το βράδυ, με αποτέλεσμα να απαιτείται λιγότερο φορτίο για την ψύξη του χώρου το επόμενο πρωί.
Είναι αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες και μπορεί να επιτύχει εξοικονόμηση μέχρι και 10-15% στην ψύξη.
Ένα άλλο μέτρο που μπορεί να μειώσει, τόσο τα ψυκτικά, όσο και τα θερμικά φορτία είναι η προσθήκη φυτεμένου δώματος. Μία φυτεμένη οροφή αποτελείται από ένα στρώμα βλάστησης που αναπτύσσεται επάνω σε μια επίπεδη οροφή. Μπορεί να δημιουργήσει ψυκτικό αποτέλεσμα, τόσο στα περίχωρα του κτιρίου, όσο και στο εσωτερικό του, προσφέροντας θερμική προστασία το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα καθώς θεωρείται μέσο θερμικής μόνωσης.
Με την εφαρμογή αυτής της μετατροπής, η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη μπορεί να μειωθεί ακόμα και κατά 30% το καλοκαίρι, ενώ προσφέρει και άλλα πλεονεκτήματα, όπως η ηχομόνωση και η αισθητική αναβάθμιση του κτιρίου.
¶λλη μια αξιόπιστη και εφικτή πρόταση για τη μείωση του ψυκτικού και του θερμικού φορτίου είναι ο ηλιακός κλιματισμός/θέρμανση. Στις μονάδες ηλιακού κλιματισμού, η διαδικασία ψύξης τροφοδοτείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα συστήματα αυτά αποτελούνται από ψύκτες που χρησιμοποιούν ζεστό νερό θερμοκρασίας από 70 έως 110οC, το οποίο έχει παραχθεί από ηλιακούς συλλέκτες υψηλής απόδοσης για την παραγωγή κρύου νερού (7 έως 10οC) που χρησιμοποιείται για τον κλιματισμό κτιρίων.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το ζεστό νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον κλιματισμό του κτιρίου αλλά και για την εξασφάλιση του ζεστού νερού χρήσης. Τους χειμερινούς μήνες, το ζεστό νερό μπορεί να εξασφαλίσει τη θέρμανση των χώρων καθώς επίσης και τις ανάγκες ζεστού νερού χρήσης.
Η αποτελεσματικότητα του συστήματος είναι μεγάλη, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε και μπορούν να καλυφθούν από αυτό το σύστημα το 45% των απαιτήσεων θέρμανσης, αλλά περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο, εποχή κατά την οποία τα ψυκτικά φορτία καλύπτονται κατά 50%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μια επιφάνεια συλλεκτών 25 τ.μ., προκύπτει ανά έτος ηλεκτρική ενέργεια άνω των 1500kWh κατά τη διάρκεια της περιόδου ψύξης και εξοικονόμηση πετρελαίου άνω των 0,5tn κατά την περίοδο θέρμανσης.

Επιπλέον, μπορούν να ληφθούν κάποια μέτρα για την μείωση του απαιτούμενου ψυκτικού ή θερμικού φορτίου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων μέτρων είναι τα σκίαστρα, οι περσίδες, οι θερμοανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια και η βελτίωση της μόνωσης. Επίσης, πολύ αποτελεσματική κρίνεται η χρήση αυτοματισμών για την ενεργοποίηση του συστήματος ψύξης/θέρμανσης, μόνο όταν ο επισκέπτης είναι στο δωμάτιο.
¶λλα μέτρα εξοικονόμησης που μπορούν να εφαρμοστούν είναι:
- Περιορισμός της χρήσης κλιματισμού σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται
- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 26οC το καλοκαίρι και στους 20oC το χειμώνα, θερμοκρασίες που αποτελούν τις αποδεκτές τιμές της θερμικής άνεσης, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα,
- Ανάκτηση θερμότητας στις κλιματιστικές μονάδες, για τη θέρμανση του νερού χρήσης.
- Χρήση συστημάτων συμπαραγωγής για την ταυτόχρονη θέρμανση του χώρου και του νερού.
- Χρήση θερμικών ηλιακών συστημάτων.

Συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας (BEMS)
Η εγκατάσταση ενός συστήματος BEMS (Building Energy Management
System) έχει ως σκοπό την επιτήρηση και τον αυτόματο έλεγχο των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων ενός κτιρίου, ώστε να είναι δυνατή η ρύθμιση παραμέτρων και η ανάλυση δεδομένων όλων των εγκαταστάσεων από έναν κεντρικό σταθμό ελέγχου.
Παράλληλα, είναι δυνατή η παρακολούθηση και καταγραφή της ενεργειακής συμπεριφοράς των συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στο κτίριο, καθώς και η δημιουργία αρχείου με στατιστικά στοιχεία. Έτσι ο ιδιοκτήτης ή ο ενεργειακός διαχειριστής του κτιρίου έχουν πάντα μια πλήρη και σαφή εικόνα ως προς τις καταναλώσεις ενέργειας και μπορούν να παρέμβουν με διάφορα σενάρια λειτουργίας του κτιρίου με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το σύστημα αποτελείται από την κεντρική μονάδα ελέγχου, τις τοπικές μονάδες ελέγχου, το δίκτυο επικοινωνίας και τα προγράμματα ελέγχου. Η κεντρική μονάδα ελέγχου με τη σειρά της αποτελείται από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη βάση δεδομένων, ενώ στους χώρους στους οποίους υπάρχουν μηχανήματα ή συσκευές όπου υπάρχει κατανάλωση ενεργειακών πόρων και ελέγχονται από το σύστημα εξοικονόμησης, εγκαθίστανται τοπικές μονάδες ελέγχου και αισθητήρες.
Όλες οι πληροφορίες διακινούνται μεταξύ των τοπικών μονάδων του συστήματος και καταλήγουν στην κεντρική μονάδα, όπου γίνεται η επεξεργασία τους βάσει κατάλληλων αλγορίθμων ανά λειτουργία και εκτελούνται αυτόματα οι απαιτούμενοι χειρισμοί με σκοπό να επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων του κτιρίου. Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι σχεδιασμένοι έτσι, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.
Τα οφέλη από τη χρήση συστημάτων BEMS είναι πολλαπλά. Σε ενεργειακό επίπεδο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας που συνδυάζεται με την οπτική και τη θερμική άνεση, καθώς με την εφαρμογή του συστήματος αυτού μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας μέχρι και κατά 45%. Τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν αναφέρονται στη μείωση των καυσίμων που απαιτούνται από τα διάφορα συστήματα και στη μείωση του κόστους των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Σε περιβαλλοντικό επίπεδο, υπάρχει μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων και ο περιορισμός του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς με χρήση συστημάτων BEMS υπάρχει μείωση κατά 30% των εκπομπών CO2.
Υπάρχουν ακόμα και κοινωνικά οφέλη, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα ζωής, ενώ με τον συνδυασμό των συστημάτων BEMS με άλλες πράσινες δράσεις, είναι ικανά να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός «πράσινου» κτιρίου. Τα σημαντικότερα συστήματα που μπορούν να παρακολουθηθούν από ένα τέτοιο σύστημα, είναι τα συστήματα κλιματισμού/θέρμανσης, η εγκατάσταση φωτισμού, οι ηλεκτρικές καταναλώσεις και οι εγκαταστάσεις ασφαλείας.

Στον τομέα του κλιματισμού/θέρμανσης, ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να διαχειριστεί τον εξαερισμό των μπάνιων με τη χρήση χρονοκαθυστέρησης έτσι ώστε να βρίσκεται σε λειτουργία όταν χρησιμοποιείται για κάποια λεπτά αφού κλείσει το φως. Στους χώρους των δωματίων, αλλά και στο υπόλοιπο ξενοδοχείο ο εξαερισμός χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του αέρα κριθεί από το σύστημα ανεπαρκής (υψηλά επίπεδα CO2). Επιπλέον, το σύστημα μεριμνά για την ύπαρξη θερμικής άνεσης στο κτίριο, μειώνοντας στο ελάχιστο την απαιτούμενη ενέργεια με χρήση μεθόδων, όπως είναι νυχτερινός αερισμός.
Οι αυτοματισμοί που αφορούν στη ρύθμιση του φωτισμού είναι πολυάριθμοι και κυριότεροι εξ αυτών είναι η απενεργοποίηση του εξωτερικού φωτισμού την ημέρα, η χρήση αισθητήρων κίνησης σε σημεία με περιορισμένη κίνηση, όπως σε κάποιους εξωτερικούς χώρους και χώρους στάθμευσης. Επιπλέον, μπορεί σε κάποιους χώρους να ρυθμιστεί η ένταση του φωτισμού έτσι ώστε να γίνει εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού.
Τέλος με τη χρήση συστημάτων BEMS μπορεί να γίνεται αυτόματα η ρύθμιση της κλίσης των σκιάστρων ούτως ώστε να αξιοποιείται ο φυσικός φωτισμός, χωρίς να αυξάνονται τα ψυκτικά φορτία κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω γίνεται και καταγραφή τόσο των καταναλώσεων του κτιρίου και της τυχόν παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και διάγνωση προβλημάτων στα συστήματα του κτιρίου.
Συνοψίζοντας, οι πιθανές τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μπορούν να επιφέρουν υψηλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στον ξενοδοχειακό τομέα, είναι το φυτεμένο δώμα, τα ηλιοθερμικά συστήματα-επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες, ηλιακοί συλλέκτες-ηλιακός κλιματισμός, φωτοβολταϊκά/ανεμογεννήτριες, καύση, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας, BEMS.
Το όφελος που προκύπτει από τα «πράσινα» ξενοδοχεία είναι πολλαπλό. Από τη μία πλευρά, εξοικονομούν χρήματα στον ιδιοκτήτη μέσω της εφαρμογής των οικολογικών πρακτικών που οδηγούν σε μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης. Παράλληλα, προωθούν την περιβαλλοντική συνείδηση στους φιλοξενούμενους και στους εργαζόμενους, ενώ στο τέλος εξοικονομούν φυσικούς πόρους στον πλανήτη ενισχύοντας τη βιωσιμότητά του.

Το εγχώριο παράδειγμα του Melia Athens
Το ξενοδοχείο Melia Athens, μέλος των Melia Hotels International, ακολουθώντας στρατηγικό πλάνο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αναγνωρίστηκε από την TripAdvisor, έναν από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά sites παγκοσμίως, ως Green Leader Partner.
Το Melia Athens, εφαρμόζει «πράσινες» πρακτικές που στοχεύουν στη συνεισφορά για την προστασία του περιβάλλοντος και του αστικού τοπίου, στον έλεγχο των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων του και στην προώθηση το ενδιαφέροντος για την αειφορία στον τόπο μας.
Προχωρώντας στις παρακάτω ενέργειες, κατάφερε να αναγνωριστεί ως Green
Leader partner από την TripAdvisor.
1) Καθημερινή καταμέτρηση της ενεργειακής κατανάλωσης
2) Ανακύκλωση χαρτιού, μαγειρικών ελαίων, ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων, μπαταριών, μετάλλων
3) Χρήση διπλών υαλοπινάκων στα κουφώματα
4) Ρύθμιση των κεντρικών συστημάτων κλιματισμού στους 21ο C σε θέρμανση και 23ο C σε ψύξη
5) Απόδοση καυστήρων-λεβήτων μεγαλύτερη του 88% με μηνιαία μέτρηση-έλεγχο.
6) Σύστημα dimming στους κοινόχρηστους χώρους με αισθητήρα φωτεινότητας
7) Φίλτρα εξοικονόμησης νερού στις βρύσες – ντους των δωματίων.
8) Χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση και ζεστά νερά χρήσης
9) Λαμπτήρες Led στους κοινόχρηστους χώρους, χώρους προσωπικού και μέρους λαμπτήρων δωματίων.
10) Συνεργασία με έλληνες προμηθευτές – αγορά ελληνικών προϊόντων σε είδη διατροφής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προτασεισ αγορασ: ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • Ανάπτυξη και χρηματοδότηση έργων ΕΕ και ΑΠΕ

    Ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ΕΠΕ από την εταιρεία ΕΥΔΙΤΗ. Ενεργειακός έλεγχος κτιρίων και εγκαταστάσεων, αδειοδότηση, μελέτη και εγκατάσταση ΦΒ (net metering), υβριδικά συστήματα ηλεκτροδότησης και παραγωγής νερού καθώς και θερμογράφηση κτιρίων. τηλ: 210 6446330 Περισσότερα
  • Η ιδανική επιλογή!

    Η τεχνική εταιρεία ΑΦΟΙ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ Ο.Ε.  δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής από το 1980. Το αντικείμενο είναι μελέτη επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων, τα οποία είναι κατοικίες αλλά και επαγγελματικοί χώροι. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν επεκταθεί και σε ανακαινίσεις κατοικιών με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμισή τους. τηλ: 210 6199391 Περισσότερα