Μια βιώσιμη ορεινή κατοικία σε σχήμα κύβου!

Διαβάστηκε από 2597 αναγνώστες -

Τα τελευταία χρόνια οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί έχουν μια έντονα οικολογική χροιά. Τα κατατεθέντα πρότζεκτ πρασινίζουν και συνήθως η βιωσιμότητα αποτελεί βασικό κριτήριο. Το ίδιο ισχύει και γι΄αυτήν την παράξενη κυβική καλύβα, που μοιάζει παιδικό παιχνίδι αφημένο πάνω στο χιόνι!

 

Είναι μία εκ των συμμετοχών στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξάγεται στη Σλοβακία με την ονομασία Kežmarská Chata. Η πρώτη λέξη είναι μια περιοχή της χώρας όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός, ενώ η λέξη Chata σημαίνει καλύβα. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν πρότζεκτ που προτείνουν την κατασκευή σύγχρονων, βιώσιμων ορεινών καλυβών για τα βουνά High Tatras της Σλοβακίας.

Η πιο αντισυμβατική άποψη που ελοχεύει πίσω από τη λέξη “καλύβα”, ανήκει σίγουρα στην Τσέχικη εταιρεία Atelier 8000. Η κυβοειδής κατασκευή μοιάζει με σύγχρονο παιδικό παιχνίδι που έχει πέσει απρόσεκτα από τον ουρανό πάνω στο χιόνι. Αδιαμφισβήτητα, ένα οίκημα σε σχήμα κύβου που ξαπλώνει πάνω σε μία από τις κορυφές του καθώς οι ακμές του βουλιάζουν μέσα στο χιονισμένο τοπίο, προσφέρει άπλετη τροφή για σκέψη.

Κατασκευαστικά, αν και η δόμησή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αποτελείται από laminate ξυλεία πεύκης, ενώ διαθέτει πρόσοψη από αλουμίνιο. Το εσωτερικοί τοίχοι διαθέτουν απλή, ξύλινη όψη, ενώ έχουν παράδοξες, λοξές αναλογίες που προκύπτουν από τον εξωτερικό σχεδιασμό. Το κτίριο έχει τρεις ορόφους, στους οποίους συγκαταλέγονται υπνοδωμάτια, μπάνια, ένα μικρό εστιατόριο, χώροι αναψυχής, γκαράζ, είσοδος προσωπικού, χώρος φύλαξης εξοπλισμού σκι, συν το υπόγειο και το πατάρι.

Σαφώς βάση τοποθεσίας, η καλύβα θα πρέπει να μπορεί να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη. Η βιώσιμη τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό περιλαμβάνει μια μεγάλη συστοιχία ηλιακών πάνελ, στερεωμένα στην οροφή και την πρόσοψη. Ένα σύστημα επεξεργασίας λυμάτων και συλλογής βρόχινου νερού, ηλιακοί συλλέκτες και μια γεννήτρια που λειτουργεί με βιοκαύσιμα είναι οι τελευταίες οικολογικές πινελιές σ αυτόν τον όμορφο, βιώσιμο πίνακα.

Ώρα να πάρουμε τα βουνά!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ