Το κλίμα της Αυστραλίας είναι φέτος ιδιαίτερα άστατο. Οι σχεδιαστές αξιοποιούν κάθε γνώση που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα προκειμένου να κρατήσουν τα σπίτια δροσερά και άνετα, χωρίς να καταφεύγουν σε ενεργειακά αδηφάγες λύσεις.
Για το σκοπό αυτό, ο αρχιτέκτονας Ande Bunbury σχεδίασε τη μετατροπή ενός μπανγκαλόου σε παθητικό κτίριο, που πληροί όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Το βασικό ζητούμενο του έργου είναι η βιώσιμη διαβίωση σε λίγα τετραγωνικά, αποδεικνύοντας πώς ένας καλός σχεδιασμός μπορεί να μετριάσει την ανάγκη για μεγάλους χώρους. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί ένα ξύλινο κατάστρωμα στην ταράτσα που σχεδιάστηκε ως εξωτερικό υπνοδωμάτιο για τις νύχτες που επικρατεί καύσωνας, ιδανικό και για να εισπνέει κανείς το φρέσκο αέρα του λουλουδιασμένου κήπου που βρίσκεται ακριβώς από κάτω!
Οι χώροι του σπιτιού είναι επενδεδυμένα σχεδόν εξ ολοκλήρου από πολύχρωμα ανακυκλωμένα υλικά, που αναδεικνύονται από τις καθαρές, μοντέρνες γραμμές του σπιτιού, προσδίδοντας μια αίσθηση άνεσης. Ο χώρος που τραβάει περισσότερο την προσοχή είναι εκείνος της κουζίνας, όπου μια συλλογή μεταχειρισμένων ντουλαπιών, ραφιών και φωτιστικών συνδυάζεται αρμονικά με έντονα χρώματα, που θυμίζουν σε τελικό αποτέλεσμα πίνακα του Mondrian. Η εκτεταμένη χρήση των παλιών υλικών σε όλη την κατοικία έχει προσθέσει μια ιδιαίτερη υφή στις αιχμηρές, σύγχρονες γραμμές του ανακαινισμένου χώρου. Όλα τα υλικά επιλέχθηκαν για την αντοχή, τη χαμηλή τοξικότητα και την τοπική προέλευση. Αντί τσιμέντου χρησιμοποιήθηκε ένα άλλο βιομηχανικό προϊόν από σκουριά και τέφρα, έτσι ώστε το αποτύπωμα των τσιμεντένιων στοιχείων να μειωθεί κατά 35%.
Ο πρωτοποριακός παθητικός σχεδιασμός καταφέρνει να φέρνει φως από το βορρά στη νότια πλευρά του σπιτιού. Ένα γυαλισμένο δάπεδο από μπετόν και οι τούβλινοι τοίχοι συμβάλλουν στο να κρατιέται το σπίτι ζεστό το χειμώνα, ενώ το καυτό καλοκαίρι μια αυλή στη σκιερή νότια πλευρά του σπιτιού χρησιμοποιείται για να προσελκύσει δροσερό αέρα για αερισμό. Τα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε να παρέχουν ιδανικά ρεύματα αέρα και παράλληλα η ροή του αέρα ενισχύεται με ανεμιστήρες οροφής στο σαλόνι και τα υπνοδωμάτια. Επίσης, οι σκάλες που οδηγούν στην ταράτσα λειτουργούν ως θερμική καμινάδα οδηγώντας το ζεστό αέρα έξω από το σπίτι, έτσι ώστε οι υπόλοιποι χώροι να μένουν δροσεροί. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι σκάλα λειτουργεί σαν φυσικός χώρος στεγνώματος ρούχων.
Για να αποφευχθεί η εξάρτηση από το ρυπογόνο λιγνίτη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιήθηκαν κατά το δέον. Φωτοβολταϊκό σύστημα οροφής του 1,5 kW, ζεστό νερό από τον ήλιο, φυσικό αέριο, σύστημα συλλογής ομβρίων υδάτων και περιορισμένη ένταση στο φωτισμό αποτελούν την ομάδα οικολογικών λύσεων που επιλέχθηκε για τη βέλτιστη βιωσιμότητα.
Με τέτοιες προδιαγραφές, δεν είναι να απορεί κανείς που το έργο κατέκτησε το βραβείο Residential Green Interior στη διοργάνωση 2014 Australian Living Green Interior Awards!
Home | Sitemap | Συνεργασία | Επικοινωνία |
Copyright © 2024 - 4green.gr