Ένα βιώσιμο σχολείο πρότυπο!

Διαβάστηκε από 1778 αναγνώστες -

Με βάση ένα πειραματικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Καμερίνο για τις καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε δημόσια κτίρια, και πλήρη χρηματοδότηση από της Ευρωπαϊκή Ένωση, το σχολείο – στολίδι παραδόθηκε σε λειτουργία μέσα σε κλίμα χαράς!

 

Το θαυμάσιο έργο βρίσκεται στην περιοχή Σαν Φιρμάνο της κεντρικής ανατολικής Ιταλίας και αποτελείται από δύο περιοχές: ένα μικρό σχολείο με χωρητικότητα 25 μαθητών και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Ο σχεδιασμός του σχολείου έχει στόχο την εκμετάλλευση όλων των δυνατών τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας: ενεργητικά και παθητικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, φωτοβολταϊκά, γεωθερμικά και βιοκλιματική αρχιτεκτονική, όλα έχουν τη θέση τους στο πρότζεκτ!

Ολόκληρο το κτίριο τροφοδοτείται από μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ισχύος 45 kWp, η οποία περιλαμβάνει 191 φωτοβολταϊκές μονάδες και βρίσκεται εγκατεστημένη στην οροφή. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός της στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, ώστε το κτίριο να αυτο-τροφοδοτείται, ενώ παράλληλα παρέχει ενέργεια και σε άλλους χρήστες του δικτύου.

Επιπλέον, το κτίριο εκμεταλλεύεται στο έπακρο το παθητικό ηλιακό του σύστημα, το οποίο συνιστά ένα ειδικό τμήμα της γυάλινης οροφής που σχεδιάστηκε ειδικά για να συγκεντρώνει θερμότητα. Αυτό χρησιμοποιείται κυρίως το χειμώνα και λειτουργεί ως σύστημα αποθήκευσης θερμότητας που απελευθερώνει σταθερά ζέστη στους χώρους μέσω ενός σκουρόχρωμου τοίχου. Το εξωτερικό περίβλημα κατασκευάστηκε με φυσικά υλικά, όπως φελλό και ξύλο, για να μειωθεί η σπατάλη θέρμανσης. Η δομή του είναι εξοπλισμένη με γεωθερμικό σύστημα ενέργεια.

Τέλος, το σχολείο περιβάλλεται από ηλιακό πάρκο έκτασης 5000τ.μ. που σχεδιάστηκε για να μεγιστοποιήσει την έκθεση στον ήλιο και την παραγωγή ενέργειας.  

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ