Bosco Verticale: Το πρώτο κάθετο δάσος στον κόσμο!

Διαβάστηκε από 2836 αναγνώστες -

Πόλεις της Ελλάδας φιγουράρουν κάθε τόσο σε διάφορες Ευρωπαϊκές λίστες: πόλεις με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα ή με το λιγότερο πράσινο. Το ίδιο ισχύει και για το γειτονικό μας Μιλάνο. Ωστόσο, μετά απ αυτό μάλλον θα ξεφύγει από τη στήλη των άσχημων ειδήσεων!

 

Bosco Verticale. Έτσι ονομάζεται το αρχιτεκτονικό έργο του Stefano Boeri που αναφέρεται σε δύο αστικούς πύργους μεικτής χρήσης, οι οποίοι φιλοξενούν το πρώτο παγκοσμίως κάθετο δάσος! Τα κτίρια διαθέτουν άνετα, όμορφα μπαλκόνια στα οποία είναι φυτεμένα 2,5 στρέμματα πλούσιας βλάστησης, κατεβάζοντας το Μιλάνο χαμηλότερα στη λίστα των πιο μολυσμένων πόλεων της Ευρώπης!

Το έργο αποτελεί κάτι περισσότερο από όμορφο θέαμα: είναι ένα ζευγάρι “πράσινων πνευμόνων”, οι δασικές προσόψεις των οποίων φιλοξενούν 21.000 φυτά που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και τα ρυπογόνα μικροσωματίδια, μειώνουν την ηχορύπανση και το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας, ενώ παράλληλα δημιουργούν οξυγόνο και ευνοϊκά μικροκλίματα. Οι πύργοι, ύψους 80 και 110 μέτρων, φιλοξενούν 800 δέντρα μεταξύ 2,7 και 9 μέτρων, πάνω από 4.000 θάμνους και 15.000 πολυετή φυτά εδαφοκάλυψης. Ο οικολογικός τους χαρακτήρας υποστηρίζεται περαιτέρω από το εγκατεστημένο σύστημα ανακύκλωσης νερού και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά. Διαθέτουν, επίσης, αμφότερα πιστοποίηση LEED Gold.

Τα κτίρια καλωσόρισαν τους πρώτους κατοίκους τους τον περασμένο μήνα και εγκαινιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, οι δίποδες οικογένειες δεν είναι οι μόνες που νιώθουν σαν στο σπίτι τους στο κάθετο δάσος: ένας μεγάλος πληθυσμός πουλιών έχει ήδη αρχίσει να φωλιάζει στο πλούσιο φύλλωμα, μέσα στο οποίο εκπροσωπούνται πάνω από εκατό διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων. Φανταστείτε να μένετε στο κέντρο του Μιλάνου και το άμεσο περιβάλλον σας να αποτελείται από στρέμματα δέντρων και θάμνων, και οι γείτονές σας να είναι πουλιά!

Οι πύργοι αποτελούνται από 6,400 τετραγωνικά μέτρα γραφείων και 2,000 μέτρα κατοικιών, ενώ μια ακόμα ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πως σχεδόν δύο στους δέκα αγοραστές ακινήτων στα κτίρια είναι μη Ιταλοί.

Το κτίριο μπήκε πρόσφατα στη λίστα των αναγνωρισμένου κύρους βραβείων International Highrise Building Award 2014, ως ένα από τα πέντε πιο όμορφα και καινοτόμα πολυόροφα κτίρια στον κόσμο. Το έργο κόστισε 2 δισεκατομμύρια ευρώ που προήλθαν από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής Porta Nuova.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ