Ένα δημόσιο σπίτι διαθέσιμο σε όποιον το χρειάζεται

Διαβάστηκε από 1576 αναγνώστες -

Μπορεί η αρχιτεκτονική να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση ριζοσπαστικών συλλογικών ιδεών; Αυτό είναι το ερώτημα που κρύβεται πίσω από το Ολλανδέζικο Bow House!

 

Δημιουργός του είναι ο Γάλλος αρχιτέκτονας Stéphane Malka, ο οποίος αγαπά να χρησιμοποιεί τις δεξιότητές του για να προωθεί τις ιδέες του. Στην προκειμένη περίπτωση, το Bow House, που βρίσκεται στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, υποστηρίζει την ιδέα της διεκδίκησης παραμελημένων περιοχών του κέντρου της πόλης και την επανάχρησή τους προς όφελος των λιγότερο τυχερών.

Χτισμένη στις αρχές του έτους, η δίπατη κατασκευή από ανακυκλωμένα υλικά ακουμπάει στον εξωτερικό τοίχο ενός άλλου σπιτιού και υποστηρίζεται από σκαλωσιές. Το κύριο δομικό υλικό είναι μια συλλογή από διασωθέντα παράθυρα και πόρτες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, τα οποία, ενώ έχουν συναρμολογηθεί μεταξύ τους, εξακολουθούν να ανοίγουν προς τα μέσα ή προς τα έξω, να γλιστρούν ή να γυρίζουν πάνω σε άξονα, ανάλογα με τον τύπο τους. Για πρακτικούς και συμβολικούς λόγους, το κτίριο δε διαθέτει κλειστές πόρτες στην είσοδό του!

Το εσωτερικό είναι αρκετά απλό και περιλαμβάνει ένα στρώμα, μια τραπεζαρία, ένα μικρό αίθριο χώρο και μια σκάλα αλουμινίου για μετακίνηση μεταξύ των ορόφων.

Εκτός από μια πρόταση χρήσης των αμέτρητων παραμελημένων δημόσιων χώρων, ο δημιουργός του χαρακτηρίζει το Bow House μια πράξη αντίστασης ενάντια στους αστικούς περιορισμούς, Δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ